Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΛΕΜΟΥ: Το κράτος-δολοφόνος κρύβει ότι εξολόθρευσε εκατοντάδες Ισραηλινούς

Μπάζει από παντού
η μηχανή παραγωγής fake news

Υπε­ρω­ρί­ες κάνει η ισραη­λι­νή και αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή προ­πα­γάν­δα για να παρά­γει fake news σχε­τι­κά με τον πόλε­μο. Δυο νέες κραυ­γα­λέ­ες περι­πτώ­σεις προ­στέ­θη­καν τις τελευ­ταί­ες μέρες στα πολ­λά παρα­δείγ­μα­τα που έχει απο­κα­λύ­ψει ο «Ριζο­σπά­στης» από την αρχή του πολέμου.

1.

Τα τούνελ της Χαμάς ήταν …δεξαμενή νερού

Στις 5 Νοέμ­βρη, ο ισραη­λι­νός στρα­τός παρου­σί­α­σε «στοι­χεία» για να απο­δεί­ξει πως το Νοσο­κο­μείο «Sheikh Hamad» στη Λωρί­δα της Γάζας «φιλο­ξε­νεί» στα θεμέ­λιά του ακό­μα μια στρα­τιω­τι­κή βάση της Χαμάς, και ως εκ τού­του απο­τε­λεί «νόμι­μο» στρα­τιω­τι­κό στό­χο. Το νοσο­κο­μείο, το οποίο ειδι­κεύ­ε­ται στη φυσι­κο­θε­ρα­πεία και την παρο­χή προ­σθε­τι­κών άκρων, είχε υπο­στεί ζημιές στις 16/10, ύστε­ρα από ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές, ενώ είχε βρε­θεί στο στό­χα­στρο του ισραη­λι­νού στρα­τού και το 2021.

Ο εκπρό­σω­πος Τύπου του ισραη­λι­νού στρα­τού παρου­σί­α­σε δορυ­φο­ρι­κές εικό­νες, στις οποί­ες δια­κρί­νο­νται κατα­πα­κτές, που οδη­γούν δήθεν στο δίκτυο των τού­νελ της Χαμάς. Ωστό­σο, έρευ­να του «Al Jazeera» εντό­πι­σε δημο­σιευ­μέ­νες φωτο­γρα­φί­ες από τις εργα­σί­ες κατα­σκευ­ής του νοσο­κο­μεί­ου, στις οποί­ες κατα­γρά­φε­ται η κατα­πα­κτή μαζί με έναν σωλή­να εξι­σορ­ρό­πη­σης πίε­σης υπό­γειας δεξα­με­νής νερού.

Η δεξα­με­νή χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως ταμιευ­τή­ρας για να γεμί­ζουν με νερό οι θερα­πευ­τι­κές πισί­νες του νοσο­κο­μεί­ου, για να ποτί­ζε­ται ο περι­βάλ­λων χώρος και για να υπάρ­χει από­θε­μα σε περί­πτω­ση ανά­γκης. Ολα τα παρα­πά­νω επι­βε­βαί­ω­σε σε συνέ­ντευ­ξή του και ένας εκ των μηχα­νι­κών που εργά­στη­καν στην κατα­σκευή του νοσο­κο­μεί­ου.1

Αντί­στοι­χες «απο­κα­λύ­ψεις» έκα­νε και προη­γου­μέ­νως ο ισραη­λι­νός στρα­τός, για το «περι­βό­η­το» Νοσο­κο­μείο al-Shifa, το οποίο παρου­σιά­ζει ως την κύρια στρα­τιω­τι­κή βάση της Χαμάς, με τις «συμπα­γείς απο­δεί­ξεις» να μην είναι τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο από μια 3D απει­κό­νι­ση που έφτια­ξαν οι ίδιοι.

Τις κατη­γο­ρί­ες σχο­λί­α­σε σε αμε­ρι­κα­νι­κό μέσο ο Νορ­βη­γός για­τρός Mads Gilbert, ο οποί­ος εργά­στη­κε για 16 χρό­νια στο Νοσο­κο­μείο al-Shifa, το μεγα­λύ­τε­ρο ιατρι­κό συγκρό­τη­μα στη Λωρί­δα της Γάζας. Σχο­λιά­ζο­ντας τους ισχυ­ρι­σμούς του Ισρα­ήλ ότι η εγκα­τά­στα­ση λει­τουρ­γεί ως το κύριο αρχη­γείο της Χαμάς, ο Gilbert είπε ότι σε όλη τη θητεία του στο al-Shifa, δεν είχε καμία ένδει­ξη ότι λει­τουρ­γού­σε «στρα­τιω­τι­κό κέντρο διοίκησης».

Κατη­γο­ρώ­ντας το Ισρα­ήλ ότι απέ­τυ­χε να παρου­σιά­σει απο­δεί­ξεις για κάτι τέτοιο, παρό­τι δια­θέ­τει «εξε­λιγ­μέ­νο σύστη­μα πλη­ρο­φο­ριών», ρώτη­σε: «Αν (το Ισρα­ήλ) είναι τόσο σίγου­ρο για αυτό το κέντρο διοί­κη­σης, για το οποίο μιλούν εδώ και 16 χρό­νια, πού είναι η από­δει­ξη; Θα ζητή­σω από τον Πρό­ε­δρο Νετα­νιά­χου να θέσει επί τάπη­τος τις απο­δεί­ξεις, ότι υπάρ­χει ένα κέντρο ελέγ­χου και διοί­κη­σης της παλαι­στι­νια­κής αντί­στα­σης στο νοσο­κο­μείο Shifa».

Ο ίδιος θύμι­σε πως το Ισρα­ήλ δια­τυ­πώ­νει αυτούς τους ισχυ­ρι­σμούς από το 2009. «Εχου­με απει­λη­θεί δύο φορές να φύγου­με από το νοσο­κο­μείο Shifa, το 2009 και το 2014, όταν οι Ισραη­λι­νοί επρό­κει­το να το βομ­βαρ­δί­σουν επει­δή ήταν “κέντρο διοί­κη­σης”. Ως εργα­ζό­με­νος στο Shifa επί 16 χρό­νια, σε πολύ ταρα­χώ­δεις περιό­δους, μπο­ρού­σα πάντα να περ­πα­τάω ελεύ­θε­ρα, να βγά­ζω φωτο­γρα­φί­ες, να βιντε­ο­σκο­πώ. Κοι­μό­μουν στο νοσο­κο­μείο κατά τη διάρ­κεια βομ­βαρ­δι­σμών. Ποτέ δεν ήμουν περιο­ρι­σμέ­νος, ελεγ­χό­με­νος. Κανείς δεν έλεγ­ξε ποτέ τις εικό­νες μου και το υλι­κό τεκ­μη­ρί­ω­σης. Λοι­πόν, αν υπάρ­χει στρα­τιω­τι­κή βάση, δείξ­τε την».

2.

Ποιος σκότωσε τελικά τους νέους στο rave party;

Τι έγι­νε πραγ­μα­τι­κά στις 7 Οκτώ­βρη; Τα στοι­χεία που προ­κύ­πτουν πλέ­ον με καται­γι­στι­κούς ρυθ­μούς, επι­βε­βαιώ­νουν τις πρώ­τες μαρ­τυ­ρί­ες ότι έγι­ναν μάχες σώμα με σώμα ανά­με­σα σε στρα­τιω­τι­κές μονά­δες Ισραη­λι­νών και Παλαι­στι­νί­ων και ότι πολ­λά από τα θύμα­τα που παρου­σί­α­σε τις επό­με­νες μέρες η ισραη­λι­νή προ­πα­γάν­δα, προ­έρ­χο­νται από φίλια πυρά.

Μέχρι τώρα ξέρου­με ότι η πρώ­τη δύνα­μη αντί­δρα­σης της ισραη­λι­νής αερο­πο­ρί­ας το πρωί της 7ης Οκτώ­βρη απαρ­τι­ζό­ταν από ελι­κό­πτε­ρα «Απά­τσι». Πιλό­τοι ελι­κο­πτέ­ρων ανέ­φε­ραν σε ισραη­λι­νά ΜΜΕ ότι έφτα­σαν στο πεδίο της μάχης χωρίς πλη­ρο­φο­ρί­ες και χωρίς τη δυνα­τό­τη­τα να δια­κρί­νουν μετα­ξύ των μαχη­τών της Χαμάς και των Ισραη­λι­νών αμάχων.

Δημο­σί­ευ­μα του ισραη­λι­νού δικτύ­ου «Ynet» ανα­φέ­ρε­ται στην εμπλο­κή της ισραη­λι­νής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας για την εξου­δε­τέ­ρω­ση των Παλαι­στι­νί­ων μαχη­τών. Από τα στοι­χεία που παρου­σιά­ζο­νται, προ­κύ­πτει μια χαο­τι­κή κατά­στα­ση, όπου οι πιλό­τοι των ισραη­λι­νών ελι­κο­πτέ­ρων δεν μπο­ρού­σαν να δια­κρί­νουν ποιος είναι Παλαι­στί­νιος και ποιος όχι, με απο­τέ­λε­σμα να πυρο­βο­λούν και να βομ­βαρ­δί­ζουν αδια­κρί­τως ό,τι κινού­νταν μπρο­στά τους.2

Σύμ­φω­να με το «Ynet», που δημο­σιεύ­ει και σχε­τι­κό βίντεο, τα πρώ­τα ελι­κό­πτε­ρα «Απά­τσι» έφτα­σαν στα σύνο­ρα με τη Λωρί­δα της Γάζας περί­που μία ώρα μετά την έναρ­ξη της εισβο­λής των Παλαι­στι­νί­ων από το στρα­τό­πε­δο Ramat David στον βορρά.

«Οι πιλό­τοι συνει­δη­το­ποί­η­σαν ότι υπήρ­χε τερά­στια δυσκο­λία» να δια­κρί­νουν «ποιος ήταν τρο­μο­κρά­της και ποιος ήταν στρα­τιώ­της ή πολί­της», ανα­φέ­ρε­ται στο δημο­σί­ευ­μα, το οποίο προ­σθέ­τει ότι «ο ρυθ­μός των πυρών ενα­ντί­ον των χιλιά­δων τρο­μο­κρα­τών ήταν στην αρχή τρο­με­ρός» και μόνο μετά από κάποιο σημείο οι πιλό­τοι …«άρχι­σαν να επι­λέ­γουν προ­σε­κτι­κά τους στόχους».

Το «Ynet» γρά­φει πως οι Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές είχαν εντο­λή να περ­πα­τούν αργά εντός των κατο­χι­κών οικι­σμών και των στρα­τιω­τι­κών φυλα­κί­ων και σε καμία περί­πτω­ση να μην τρέ­ξουν, για να κάνουν τους πιλό­τους να πιστεύ­ουν ότι πρό­κει­ται για Ισραη­λι­νούς. Μάλι­στα, αυτή η τακτι­κή «εξα­πά­τη­σης» λει­τούρ­γη­σε για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα, «μέχρι που οι πιλό­τοι των “Απά­τσι” συνει­δη­το­ποί­η­σαν ότι έπρε­πε να παρα­κάμ­ψουν όλους τους περιο­ρι­σμούς» και μάλι­στα «με δική τους πρω­το­βου­λία, χωρίς άδεια», κλει­δώ­νο­ντας αδια­κρί­τως τα σκο­πευ­τι­κά τους σε ανθρώ­πους, οχή­μα­τα, υποδομές.

Στην εικό­να κατα­γρά­φε­ται ένα καρέ από το βίντεο που παρου­σιά­ζει το δίκτυο «Ynet», με ένα «Απά­τσι» να στο­χεύ­ει ομά­δα ανθρώ­πων με αδιευ­κρί­νι­στα χαρα­κτη­ρι­στι­κά, πριν τα πυρά τους εξολοθρεύσουν.

Ακό­μα πιο απο­κα­λυ­πτι­κά για το χάος που επι­κρά­τη­σε, είναι όσα ανα­φέ­ρει στη συνέ­χεια το δημο­σί­ευ­μα: «Η ενα­έ­ρια δρα­στη­ριό­τη­τα την πρώ­τη μέρα δεν ήταν οργα­νω­μέ­νη, αλλά ακό­μη και στους ουρα­νούς οι πιλό­τοι αυτο­σχε­δί­α­σαν λύσεις στην περί­πλο­κη και άνευ προη­γου­μέ­νου κατά­στα­ση: Ενα μεγά­λο μέρος της κατεύ­θυν­σης των πυρών και της λήψης στό­χων από τις δυνά­μεις που μάχο­νται στο πεδίο έφτα­σε στους πιλό­τους μέσω τηλε­φω­νι­κών κλή­σε­ων ή απο­στο­λής φωτο­γρα­φιών στο WhatsApp»…

Το ισραη­λι­νό δημο­σί­ευ­μα επι­βε­βαιώ­νει ακό­μα και μαρ­τυ­ρί­ες για επί­θε­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού σε δικό του φυλά­κιο, αλλά και τις επι­θέ­σεις μέσα στα κιμπούτς, στα οποία υπήρ­χαν όμη­ροι, όπως έχει ανα­δεί­ξει και ο «Ριζο­σπά­στης» σε προη­γού­με­να δημο­σιεύ­μα­τα. Για παρά­δειγ­μα, ένας πιλό­τος παρα­δέ­χε­ται πως «στο πλαί­σιο της άρσης των περιο­ρι­σμών πυρο­βό­λη­σε σε από­στα­ση μόλις 20 μέτρων από τα σπί­τια ενός από τα κιμπούτς».

Μόνο τέτοια πυρά μπο­ρούν άλλω­στε να δικαιο­λο­γή­σουν την εικό­να ολι­κής κατα­στρο­φής που είχαν σπί­τια σε κιμπούτς. Κατα­στρο­φή που δεν θα μπο­ρού­σε να επέλ­θει από τον ελα­φρύ οπλι­σμό που αξιο­ποί­η­σαν οι ένο­πλες παλαι­στι­νια­κές ομά­δες την 7η Οκτωβρίου.

Μαρ­τυ­ρί­ες όπως οι παρα­πά­νω επα­να­φέ­ρουν και μέσα στο Ισρα­ήλ ερω­τή­μα­τα για τη λεγό­με­νη «Οδη­γία Αννί­βας» (Hannibal Directive), για την οποία είχε ανα­κοι­νω­θεί παύ­ση εφαρ­μο­γής από το 2014. Σύμ­φω­να με αυτό το δόγ­μα, ο ισραη­λι­νός στρα­τός είχε το ελεύ­θε­ρο να απο­τρέ­ψει τη σύλ­λη­ψη Ισραη­λι­νών ομή­ρων ακό­μη και με κόστος τον θάνα­το αμά­χων ή και των ίδιων των συλληφθέντων!

Επί της ουσί­ας η οδη­γία αυτή έδι­νε στις ισραη­λι­νές δυνά­μεις έναν μεγά­λο βαθ­μό ευε­λι­ξί­ας για να ανα­λά­βουν γρή­γο­ρες και επι­θε­τι­κές απο­φά­σεις για την ανά­κτη­ση των αιχ­μα­λώ­των στρα­τιω­τών, ακό­μα κι αν δια­κιν­δυ­νεύ­σει η ζωή των ίδιων των στρα­τιω­τών ή και αμά­χων.

Πηγές: 1 _ 2
Το άρθρο ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από το Ριζο­σπά­στη

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο