Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα Αττικής, σταθερό σε Θεσσαλονίκη — Πάτρα, πολύ αυξημένο στο Ηράκλειο

Καθα­ρά αυξη­τι­κές τάσεις του ιικού φορ­τί­ου του ιού SARS-CoV‑2 στα αστι­κά λύμα­τα, σε 4 από τις 11 περιο­χές που ελέγ­χο­νται από το Εθνι­κό Δίκτυο Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΕΟΔΥ και πτω­τι­κές σε Αττι­κή και Άγιο Νικό­λαο , παρα­τη­ρού­νται την εβδο­μά­δα 5–11 Απρι­λί­ου, σε σχέ­ση με την εβδο­μά­δα 29 Μαρ­τί­ου — 4 Απριλίου.

Οι αυξη­τι­κές τάσεις κυμαί­νο­νται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάν­θη. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι ορια­κές θεω­ρού­νται οι αυξή­σεις που παρα­τη­ρή­θη­καν στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη (+20%) και στη Λάρι­σα (+21%) καθώς στις δύο αυτές περιο­χές οι μετα­βο­λές εμπί­πτουν στα όρια της εργα­στη­ρια­κής αβε­βαιό­τη­τας. Αντί­θε­τα, πτω­τι­κές τάσεις παρα­τη­ρή­θη­καν σε 2 από τις 11 περιο­χές που ελέγ­χο­νται από το Εθνι­κό Δίκτυο Λυμά­των του ΕΟΔΥ και συγκε­κρι­μέ­να στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής (-33%) και στον ‘Αγιο Νικό­λαο (-37%). Επι­ση­μαί­νε­ται, ότι το ιικό φορ­τίο στα αστι­κά λύμα­τα της Πάτρας (+7%), της Θεσ­σα­λο­νί­κης (-5%) και του Βόλου (-7%) παρα­μέ­νει ουσια­στι­κά σταθερό.

Οι τάσεις του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, 5–11/4/21σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, 29/3–4/4/21:

Περι­φέ­ρεια Αττι­κής: Παρα­τη­ρή­θη­κε μεί­ω­ση (-33%) στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των της Αττι­κής. Το ιικό φορ­τίο παρα­μέ­νει σε υψη­λά επί­πε­δα αλλά παρου­σιά­ζει τάση μείωσης.

Θεσ­σα­λο­νί­κη: Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη δεν παρα­τη­ρή­θη­κε αξιο­ση­μεί­ω­τη μετα­βο­λή (-5%) στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των, σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα. Το ιικό φορ­τίο στα αστι­κά λύμα­τα δια­τη­ρεί­ται σε υψη­λά επίπεδα.

Λάρι­σα: Παρα­τη­ρή­θη­κε μικρή αύξη­ση (+21%) του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα της Λάρισας.

Βόλος: Η μετα­βο­λή (-7%) των επι­πέ­δων του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα του Βόλου αξιο­λο­γεί­ται ως αμελητέα.

Ηρά­κλειο: Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα παρα­τη­ρή­θη­κε αύξη­ση (+122%) στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των του Ηρα­κλεί­ου σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, 29/3–4/4/21. Έπει­τα από τη μεί­ω­ση που παρα­τη­ρή­θη­κε την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα (29/3–4/4/2021,το ιικό φορ­τίο των λυμά­των επα­νήλ­θε σε πρό­τε­ρα επί­πε­δα παρα­μέ­νο­ντας υψηλό.

Χανιά: Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα παρα­τη­ρή­θη­κε αύξη­ση (+50%) στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των των Χανί­ων σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, 29/3–4/4/2021. Έπει­τα από τη μεί­ω­ση που παρα­τη­ρή­θη­κε την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα (29/3–4/4/2021), το ιικό φορ­τίο των λυμά­των επα­νήλ­θε σε πρό­τε­ρα επί­πε­δα παρα­μέ­νο­ντας υψηλό.

Ρέθυ­μνο: Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα παρα­τη­ρή­θη­κε αύξη­ση (+74%) σε σχέ­ση με την εβδο­μά­δα 29/3–4/4/2021 στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των του Ρεθύ­μνου. Έπει­τα από τη μεί­ω­ση που παρα­τη­ρή­θη­κε την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα (29/3–4/4/2021), το ιικό φορ­τίο των λυμά­των επα­νήλ­θε σε πρό­τε­ρα επίπεδα.

Αγ. Νικό­λα­ος: Παρα­τη­ρή­θη­κε πτω­τι­κή τάση (-37%) του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα του Αγί­ου Νικο­λά­ου, σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

Πάτρα: Δεν παρα­τη­ρή­θη­κε αξιο­ση­μεί­ω­τη μετα­βο­λή (+7%) στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των της Πάτρας, σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

Ξάν­θη: Παρα­τη­ρή­θη­κε αύξη­ση (+196%) του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα της Ξάν­θης σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, 29/3–4/4/21. Παρά την αύξη­ση, τα επί­πε­δα του ιικού φορ­τί­ου στα λύμα­τα της Ξάν­θης παρα­μέ­νουν χαμη­λό­τε­ρα σε σχέ­ση με άλλες πόλεις που ελέγ­χο­νται από το δίκτυο επι­δη­μιο­λο­γί­ας λυμά­των του ΕΟΔΥ (π.χ. Λάρι­σα, Βόλος).

Αλε­ξαν­δρού­πο­λη: Παρα­τη­ρή­θη­κε μικρή αύξη­ση (+20%) του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, 29/3–4/4/21. Τα επί­πε­δα του ιικού φορ­τί­ου στα λύμα­τα παρα­μέ­νουν πολύ χαμηλά.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο