Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ: Ανεξέλεγκτη για 16η ημέρα η φωτιά — Οι φλόγες απείλησαν ξανά τη νύχτα τη Λευκίμμη

Ανε­ξέ­λεγ­κτο συνε­χί­ζει να μαί­νε­ται για 16η ημέ­ρα το πύρι­νο μέτω­πο στον Έβρο, προ­κα­λώ­ντας ανυ­πο­λό­γι­στη κατα­στρο­φή και επι­βε­βαιώ­νο­ντας εκκω­φα­ντι­κά την γύμνια του αστι­κού κρά­τους για κάθε τι που αφο­ρά την προ­στα­σία του λαού.

Στη διάρ­κεια της νύχτας, η φωτιά φού­ντω­σε επι­κίν­δυ­να και άλλα­ξε ξανά κατεύ­θυν­ση, απει­λώ­ντας εκ νέου το χωριό Λευ­κίμ­μη, σύμ­φω­να με τον ιστο­τό­πο fotiatora.gr, Οι πυρο­σβέ­στες έδω­σαν μάχη ώστε οι φλό­γες να μην φτά­σουν ξανά στα πρώ­τα σπί­τια όπως έγι­νε και το από­γευ­μα, όταν η φωτιά έφτα­σε στα 200 μέτρα από τις πρώ­τες κατοι­κί­ες. Το έργο τους δυσχε­ραι­νό­ταν από το γεγο­νός πως δεν είχαν βοή­θεια από ενα­έ­ρια μέσα, τα οποία ξεκί­νη­σαν να επι­χει­ρούν πάλι με το πρώ­το φως, το πρωί της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, αδιά­κο­πη μάχη με τις συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις δίνουν ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις σε δυο πύρι­να μέτω­πα, το ένα στην περιο­χή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σου­φλί­ου πάνω από την έξο­δο προς Διδυμότειχο.

Οι φλό­γες κατά­φε­ραν να μπουν στον μικρό πυρή­να του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προ­στα­σί­ας του εθνι­κού δρυ­μού και αρχέ­γο­να δέντρα μαύ­ρης πεύ­κης και φωλιές σπά­νιων αρπα­κτι­κών που­λιών έχουν γίνει στάχτη.

Στον Έβρο επι­χει­ρούν συνο­λι­κά 582 πυρο­σβέ­στες με 16 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 122 οχή­μα­τα, με τη συν­δρο­μή από αέρος εννέα πυρο­σβε­στι­κών αερο­σκα­φών και οκτώ ελικοπτέρων.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Από την άλλη για πολύ υψη­λό κίν­δυ­νο πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4), σήμε­ρα σε πέντε περι­φέ­ρειες της χώρας, προει­δο­ποιεί η Πολι­τι­κή Προστασία.

Σύμ­φω­να με το Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης & Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (civilprotection.gov.gr), προ­βλέ­πε­ται πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περι­φέ­ρεια Αττι­κής συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Κυθήρων
  • Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Εύβοιας συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της νήσου Σκύρου)
  • Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης (ΠΕ Έβρου)
  • Περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαί­ου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου (ΠΕ Λακωνίας)

Πηγή: fotiatora.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο