Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στην Οδησσό — Προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων στη Μαριούπολη

Πύραυ­λοι έπλη­ξαν την Οδησ­σό νωρίς σήμε­ρα το πρωί, ανέ­φε­ρε με ανάρ­τη­σή του στο Ίντερ­νετ το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο της πόλης.

Μία από τις «κρί­σι­μης σημα­σί­ας εγκα­τα­στά­σεις υπο­δο­μής» της πόλης επλή­γη, δήλω­σε στη δημό­σια ουκρα­νι­κή ραδιο­τη­λε­ό­ρα­ση ο εκπρό­σω­πος της περι­φε­ρια­κής διοί­κη­σης Σερ­γκέι Μπρατσούκ.

«Ελπί­ζου­με ότι δεν θα υπάρ­ξουν θύμα­τα», δήλω­σε ο Μπρατσούκ.

Δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου μετέ­δω­σε ότι οι εκρή­ξεις σημειώ­θη­καν γύρω στις 6 το πρωί και ότι του­λά­χι­στον τρεις στή­λες καπνού και φλό­γες φαί­νο­νται να υψώ­νο­νται από μια βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη.

Εργα­ζό­με­νη σε ξενο­δο­χείο στο κέντρο της πόλης είπε πως άκου­σε ένα αερο­πλά­νο, όμως ένας στρα­τιω­τι­κός κοντά στο σημείο ενός από τα πλήγ­μα­τα υπο­στή­ρι­ξε πως επρό­κει­το για ρου­κέ­τα ή για πύραυλο.

Ο Αντόν Γκε­ρα­στσέν­κο, σύμ­βου­λος του ουκρα­νού υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών, έγρα­ψε στο λογα­ρια­σμό του στο Telegram: «Η Οδησ­σός δέχθη­κε επί­θε­ση από τον αέρα. Πυρ­κα­γιές σημειώ­θη­καν σε ορι­σμέ­νες ζώνες. Ένα μέρος των πυραύ­λων κατερ­ρί­φη από την αντια­ε­ρο­πο­ρι­κή άμυ­να. Συνι­στά­ται να κλεί­σε­τε τα παράθυρα».

Διά­δρο­μοι για την απο­μά­κρυν­ση ξένων από τη Μαριού­πο­λη και το Μπερ­ντιάνσκ θα ανοί­ξουν σήμε­ρα, σύμ­φω­να με τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις — Επτά λεω­φο­ρεία θα προ­σεγ­γί­σουν τη Μαριού­πο­λη, σύμ­φω­να με την αντι­πρό­ε­δρο της ουκρα­νι­κής κυβέρνησης

Οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις ανα­κοί­νω­σαν ότι θα ανοί­ξουν σήμε­ρα δια­δρό­μους για την απο­μά­κρυν­ση ξένων από τη Μαριού­πο­λη και το γει­το­νι­κό Μπερ­ντιάνσκ, ενώ η αντι­πρό­ε­δρος της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης δήλω­σε πριν από λίγο πως συνε­χί­ζε­ται η δου­λειά για την απο­μά­κρυν­ση ανθρώ­πων από αυτές τις δύο ουκρα­νι­κές πόλεις και πως επτά λεω­φο­ρεία θα επι­χει­ρή­σουν να προ­σεγ­γί­σουν σήμε­ρα τη Μαριούπολη.

Ο ρώσος υπο­στρά­τη­γος Μιχα­ήλ Μιζίν­τσεφ δήλω­σε πως ξένοι υπή­κο­οι θα μπο­ρέ­σουν να φύγουν από τη Μαριού­πο­λη και να ταξι­δέ­ψουν προς το Μπερ­ντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρί­σκο­νται στο Μπερ­ντιάνσκ θα μπο­ρέ­σουν να φύγουν από την περιο­χή είτε δια ξηράς προς την Κρι­μαία είτε μέσω των ελεγ­χό­με­νων από την Ουκρα­νία περιο­χών, μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS.

Ο ρώσος υπο­στρά­τη­γος κάλε­σε την ουκρα­νι­κή ηγε­σία να εγγυ­η­θεί για την ασφά­λεια των διαδρόμων.

Το Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο σημειώ­νει πως οι ξένοι υπή­κο­οι, για τους οποί­ους γίνε­ται λόγος, είναι κυρί­ως μέλη πλη­ρω­μά­των φορ­τη­γών πλοί­ων που βρί­σκο­νται απο­κλει­σμέ­νοι και στα δύο λιμά­νια από την έναρ­ξη του πολέμου.

Εξάλ­λου η αντι­πρό­ε­δρος της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης Ιρί­να Βερε­στσούκ δήλω­σε πως η δου­λειά για την απο­μά­κρυν­ση ανθρώ­πων με τη βοή­θεια του Ερυ­θρού Σταυ­ρού από τη Μαριού­πο­λη θα συνε­χι­στεί σήμε­ρα και λεω­φο­ρεία θα επι­χει­ρή­σουν να προ­σεγ­γί­σουν την πολιορ­κη­μέ­νη πόλη.

«Επτά λεω­φο­ρεία θα προ­σπα­θή­σουν να πλη­σιά­σουν στη Μαριού­πο­λη, συνο­δευό­με­να από τη Διε­θνή Επι­τρο­πή του Ερυ­θρού Σταυ­ρού», ανέ­φε­ρε η Βερε­στσούκ σε ανάρ­τη­σή της στο Ίντερνετ.

Συνο­λι­κά 17 λεω­φο­ρεία θα είναι έτοι­μα για να απο­μα­κρύ­νουν ανθρώ­πους από τη Μαριού­πο­λη και το Μπερ­ντιάνσκ, πρόσθεσε.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, BBC.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο