Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Σλοβακία διακόπτει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Στον από­η­χο της νίκης του στις πρό­σφα­τες εκλο­γές, στις οποί­ες κυριάρ­χη­σε η ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση γύρω από την ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας, ο νέος πρω­θυ­πουρ­γός της Σλο­βα­κί­ας Ρόμπερτ Φίτσο ανα­κοί­νω­σε τη δια­κο­πή της απο­στο­λής στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας προς την Ουκρα­νία, περιο­ρί­ζο­ντας τη βοή­θεια της Μπρα­τι­σλά­βας προς το Κίε­βο σε «ανθρω­πι­στι­κή και μη στρα­τιω­τι­κή βοήθεια».

«Θεω­ρού­με ότι η βοή­θεια προς την Ουκρα­νία είναι απο­κλει­στι­κά ανθρω­πι­στι­κή και μη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια, δεν θα εφο­διά­ζου­με πλέ­ον με όπλα την Ουκρα­νία», δήλω­σε ο Ρόμπερτ Φίτσο την επο­μέ­νη του διο­ρι­σμού του στην πρωθυπουργία.

Το κόμ­μα Smer του Φίτσο νίκη­σε στις εκλο­γές του Σεπτέμ­βρη με την υπό­σχε­ση ότι θα τερ­μα­τι­σθεί η στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια προς την Ουκρα­νία, θα αντι­με­τω­πι­σθεί η μετα­νά­στευ­ση και η Σλο­βα­κία θα εφαρ­μό­σει «ανε­ξάρ­τη­τη» εξω­τε­ρι­κή πολιτική.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ηγεί­ται τρι­κομ­μα­τι­κού κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού στο οποίο συμ­με­τέ­χουν ακό­μη το κόμ­μα HLAS (Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα) και το φιλο­ρω­σι­κό SNS (Εθνι­κό Κόμ­μα της Σλοβακίας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο