Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία — 18η ημέρα — Όλες οι εξελίξεις

Πόλε­μος στην Ουκρα­νία: Με την πολυ­μέ­τω­πη επί­θε­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων να συνε­χί­ζε­ται εισήλ­θα εκτυ­λίσ­σε­ται η 18η ημέ­ρα από την εισβο­λή στην Ουκρα­νία. Οι Ρώσοι δια­τη­ρούν ισχυ­ρές δυνά­μεις στα περί­χω­ρα του Κιέ­βου, με τον Ζελέν­σκι να προει­δο­ποιεί για «μάχη μέχρι θανά­του» για την πρωτεύουσα.

Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των ρωσι­κών χερ­σαί­ων δυνά­με­ων βρί­σκε­ται επί του παρό­ντος περί­που 15,5 μίλια από το κέντρο της ουκρα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας. Αυτό δήλω­σε το Σάβ­βα­το το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Βρε­τα­νί­ας στην τελευ­ταία αξιο­λό­γη­ση πλη­ρο­φο­ριών. Τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα έχουν προ­ω­θη­θεί στα περί­χω­ρα του Κιέ­βου. Η κύρια προ­έ­λα­ση προς την πρω­τεύ­ου­σα προ­ήλ­θε από τη δυτι­κή πλευ­ρά του ποτα­μού Δνεί­πε­ρου μέσω του Τσερ­νο­μπίλ. Στο Κίε­βο, Ουκρα­νι­κές δυνά­μεις προ­ε­τοι­μά­ζε­ται και να δημιουρ­γούν οδο­φράγ­μα­τα για να επι­βρα­δύ­νουν οποια­δή­πο­τε ρωσι­κή επίθεση.

Τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα έχουν επε­κτεί­νει την επί­θε­σή τους σε όλη την Ουκρα­νία καθώς συνε­χί­ζουν τις προ­σπά­θειες να περι­κυ­κλώ­σουν και να απο­κό­ψουν την πρω­τεύ­ου­σα της Ουκρανίας.

Ο πρό­ε­δρο της Ουκρα­νί­ας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι προει­δο­ποί­η­σε τις ρωσι­κές δυνά­μεις ότι θα βρε­θούν αντι­μέ­τω­πες με μια μάχη μέχρι θανά­του, αν προ­σπα­θή­σουν να κατα­λά­βουν το Κίε­βο, γύρω από το οποίο σφίγ­γει ο κλοιός.

Ο πρό­ε­δρος, ο οποί­ος έχει επα­νει­λημ­μέ­να εμφα­νι­στεί σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, δήλω­σε ότι μερι­κές μικρές πόλεις δεν υφί­στα­νται πλέ­ον ενώ ενώ 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια Ουκρα­νοί έχουν δια­φύ­γει σε γει­το­νι­κές χώρες.

Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις Ρωσί­ας-Ουκρα­νί­ας συνε­χί­ζο­νται χωρίς δια­κο­πή με τηλε­διά­σκε­ψη, δήλω­σε ο σύμ­βου­λος του προ­ε­δρι­κού γρα­φεί­ου της Ουκρα­νί­ας Μιχα­ήλ Ποντό­λιακ. “Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τις ρωσι­κές αντι­προ­σω­πεί­ες βρί­σκο­νται τώρα σε εξέ­λι­ξη σε συνε­χή τηλε­διά­σκε­ψη. Έχουν δημιουρ­γη­θεί ειδι­κές υπο­ο­μά­δες εργα­σί­ας. Οι θέσεις της Ουκρα­νί­ας καθο­ρί­ζο­νται από τις προη­γού­με­νες οδη­γί­ες”, έγρα­ψε ο αξιω­μα­τού­χος στο Twitter.

Χτες, 17η ημέ­ρα της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία, έγι­ναν νέες προ­σπά­θειες εκκέ­νω­σης αμά­χων εν μέσω σφο­δρών βομ­βαρ­δι­σμών από τις ρωσι­κές δυνά­μεις, ενώ παράλ­λη­λα υπήρ­ξαν ανα­φο­ρές για έντο­νες συγκρού­σεις γύρω από το Κίεβο.

Επι­πλέ­ον, έγι­νε πρό­τα­ση για το άνοιγ­μα νέων ανθρω­πι­στι­κών δια­δρό­μων ώστε να μπο­ρέ­σουν οι άμα­χοι να εκκε­νώ­σουν περιο­χές που δέχο­νται σφο­δρές επι­θέ­σεις, όπως η Μαριού­πο­λη, η πόλη του Σού­μπι κοντά στα σύνο­ρα με τη Ρωσία καθώς και μικρές πόλεις και χωριά λίγο έξω από το Κίεβο.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο