Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς ο Γέρος του Μωριά κατάφερε να μη βάλει σε μπελάδες τους μεγάλους προφητάδες!

Σχο­λιά­ζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Σαν σήμε­ρα, 3 Απρί­λη 1770, γεν­νή­θη­κε στο Ραμο­βού­νι της Μεσ­ση­νί­ας ο Γέρος του Μωριά.

Εν μέσω των προ­βλη­μα­τι­σμών, λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, για την εκτέ­λε­ση των θρη­σκευ­τι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων, σε όλο τον κόσμο  και όχι μόνο στη χώρα μας, ο Κρε­τί­νος θυμή­θη­κε πως ο αρχη­γός της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης του 1821, κατά­φε­ρε ‑δυό αιώ­νες πρίν–  να μη βάλει σε μπε­λά­δες δυό μεγά­λους προ­φη­τά­δες: Τον Χρι­στό και τον Μωάμεθ!

Το 1806 ο Κολο­κο­τρώ­νης πήρε μέρος σε μια δια­μά­χη, για να υπο­στη­ρί­ξει τον αδελ­φι­κό του φίλο, Αλή Φαρ­μά­κη, μπέη εξι­σλα­μι­σμέ­νης οικο­γέ­νειας αρβα­νι­τών της Πελο­πον­νή­σου, ενα­ντί­ον του Βελή-πασά.  Όταν υπο­χώ­ρη­σε ο Βελή-πασάς ο Φαρ­μά­κης πρό­τει­νε στον Κολο­κο­τρώ­νη να εξι­σλα­μι­στεί, λέγο­ντάς του ότι θα γινό­ταν άρχο­ντας τρα­νός και μεγάλος…

Ο Γάλ­λος διοι­κη­τής της Επτα­νή­σου, Ντον­ζε­λώ, που ήταν παρών, περι­γρά­φει στα «Απο­μνη­μο­νεύ­μα­τά» του τον εξής διάλογο:

ΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: — Δηλα­δή θα έκα­να και σου­νου­τε­μά; (δηλ. περιτομή).

ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ‑Ε, βέβαια…

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ:- Άσε μπέη μου, δεν γίνεται…

ΦΑΡΜΑΚΗΣ: — Για­τί δεν γίνε­ται; Όλα γίνονται!

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: — Να σου πω για­τί δεν γίνε­ται. Εμάς, ξέρεις, μας βαφτί­ζουν με το ζόρι, χωρίς να μας ρωτή­σουν… Τότε ο παπ­πάς κόβει λίγο μαλ­λί απ’ το κεφά­λι μας και το βάζει πίσω απ’ το εικό­νι­σμα εκεί­νου του Χρι­στού, σημά­δι ότι αυτός μας κρα­τά απ’ το μαλ­λί. Αν κάνω, λοι­πόν, περι­το­μή (σου­νου­τε­μά) και γίνω μου­σουλ­μά­νος, θα έχει ο Μου­χα­μέ­της ένα κομ­μά­τι απ’ την ψωλή μου… Όταν πεθά­νω θα με θέλει να πάω στον δικό του παρά­δει­σο… Για σκέ­ψου, λοι­πόν, θα με τρα­βά­ει ο ένας απ’ το μαλ­λί κι ο άλλος απ’ την ψωλή!!! Να βάλω σε αμά­χη για το χατί­ρι μου τέτοιους μεγά­λους προ­φη­τά­δες; Θα βρω τον μπε­λά μου… Άσ’ το καλύτερα…

Έτσι, λοι­πόν, τόσο απλά ξεμπέρ­δε­ψε με τα μυστή­ρια ο μεγά­λος πολέμαρχος.

kolokotronis24

Καταγραφή και απ’ τον Τσερτσέτη

Τη στι­χο­μυ­θία του Κολο­κο­τρώ­νη με το Φαρ­μά­κη για την περι­το­μή («θα με σου­νου­τέ­ψουν;» ρώτη­σε) κατέ­γρα­ψε και ο Γεώρ­γιος Τσερ­τσέ­της, που έγρα­ψε τα απο­μνη­μο­νεύ­μα­τα του Γέρου του Μωριά.

Και για την ιστο­ρία: Ο Γ. Τσερ­τσέ­της ήταν στο­ρι­κός, πολι­τι­κός, συγ­γρα­φέ­ας, ποι­η­τής, φιλό­σο­φος, απο­μνη­μο­νευ­μα­το­γρά­φος, νομι­κός και αγω­νι­στής της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης του 1821. το 1832 διο­ρί­στη­κε από την Αντι­βα­σι­λεία μέλος του πεντα­με­λούς δικα­στη­ρί­ου του Ναυ­πλί­ου που δίκα­ζε τους Κολο­κο­τρώ­νη, Πλα­πού­τα κ.ά. Ο Τερ­τσέ­της τότε μαζί με τον πρό­ε­δρο του δικα­στη­ρί­ου Ανα­στά­σιο Πολυ­ζω­ί­δη, γνω­ρί­ζο­ντας πολύ καλά την αθω­ό­τη­τα των κατη­γο­ρου­μέ­νων, αρνή­θη­κε να υπο­γρά­ψει την από­φα­ση κατα­δί­κης τους σε θάνα­το δια απο­κε­φα­λι­σμού για εσχά­τη προδοσία…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο