Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς τα δυτικά ΜΜΕ συνεργάζονται με το Ισραήλ για να ελέγξουν το αφήγημα της Γάζας

Ισραη­λι­νοί σκο­τώ­θη­καν, ενώ οι Παλαι­στί­νιοι απλώς «πέθα­ναν».

Αυτός είναι ο κύριος τίτλος στο BBC μετά το σφυ­ρο­κό­πη­μα του Ισρα­ήλ στη Γάζα, τη μεγα­λύ­τε­ρη υπαί­θρια φυλα­κή στον κόσμο, με βόμ­βες που προ­μή­θευ­σε η Δύση μετά την αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­ση της Χαμάς και ρου­κέ­τες που έπλη­ξαν το Ισραήλ.

Ορι­σμέ­να μέσα ενη­μέ­ρω­σης καθο­δη­γούν με εικό­νες τραυ­μα­τι­σμέ­νων παι­διών Παλαι­στι­νί­ων, ενώ ανα­φέ­ρουν μη επα­λη­θευ­μέ­να εγκλή­μα­τα που δια­πρά­χθη­καν από τη Χαμάς.

Σαν να τους δίνε­ται το ίδιο σενά­ριο, οι παρου­σια­στές των εται­ρι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης και οι δημο­σιο­γρά­φοι επα­να­λαμ­βά­νουν τη γραμ­μή ότι το Ισρα­ήλ έχει το δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του καθώς βομ­βαρ­δί­ζει τον πλη­θυ­σμό των 2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων της Γάζας, στο­χεύ­ο­ντας αμά­χους που παρα­βιά­ζουν το διε­θνές δίκαιο.

Εν τω μετα­ξύ, οι ίδιοι παρου­σια­στές και δημο­σιο­γρά­φοι απαι­τούν από τους Παλαι­στί­νιους να καταγ­γεί­λουν τη βία και τη Χαμάς και να τρέ­ξουν με ανε­πι­βε­βαί­ω­τες ιστο­ρί­ες που τους έδω­σε η ισραη­λι­νή κυβέρνηση.

Η κάλυ­ψη αυτής της εβδο­μά­δας από τα δυτι­κά εται­ρι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης υπο­γράμ­μι­σε την ανι­κα­νό­τη­τά της να κατα­στή­σει τον 4ο μεγα­λύ­τε­ρο στρα­τό στον κόσμο υπό­λο­γο για εγκλή­μα­τα πολέ­μου και αντ’ αυτού να δώσει χρό­νο εκπο­μπής σε ισραη­λι­νούς στρα­τιω­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους για να υπο­κι­νή­σουν γενο­κτο­νία ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων, οι οποί­οι βρί­σκο­νται σε κλου­βιά σαν ζώα στο μεγα­λύ­τε­ρο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης στον κόσμο.

Οι δυτι­κοί εται­ρι­κοί δημο­σιο­γρά­φοι δεν μπο­ρούν να ανα­φέ­ρουν ουδέ­τε­ρα το Ισρα­ήλ / Παλαι­στί­νη. Και εδώ είναι μερι­κά μόνο παρα­δείγ­μα­τα ως προς το γιατί:

Ας πάρου­με για παρά­δειγ­μα τους New York Times. Όχι μόνο η εφη­με­ρί­δα υπο­στη­ρί­ζει συνε­χώς τις επε­κτα­τι­κές πολι­τι­κές του Ισρα­ήλ, αλλά έχει επί­σης συμ­με­τά­σχει άμε­σα στην εκδί­ω­ξη των Παλαι­στι­νί­ων από τα σπί­τια τους.

Το γρα­φείο των New York Times στην Ιερου­σα­λήμ είναι χτι­σμέ­νο σε ένα παλαι­στι­νια­κό σπί­τι που ανή­κει σε μια γνω­στή Παλαι­στί­νια συγ­γρα­φέα, την Ghada Karmi, επι­ζή­σα­σα της Νάκμπα.

Οι Times συνερ­γά­ζο­νται επί­σης συχνά με Ισραη­λι­νούς αξιω­μα­τού­χους. Το 2014, για παρά­δειγ­μα, έλα­βε και υπά­κου­σε σε μια ισραη­λι­νή εντο­λή φίμω­σης για να κατα­στεί­λει την είδη­ση ότι το Ισρα­ήλ είχε συλ­λά­βει έναν Παλαι­στί­νιο δημοσιογράφο.

Από το 2008 έως το 2012, ο επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου των New York Times στο Ισρα­ήλ, Ethan Bronner, εκτέ­θη­κε στο γεγο­νός ότι ο 20χρονος γιος του κατα­τά­χθη­κε στον ισραη­λι­νό στρα­τό, ενώ κάλυ­πτε ενερ­γά την περιο­χή για την εφημερίδα.

Το λεγό­με­νο έγγρα­φο κατα­γρα­φής δεν το δημο­σιο­ποί­η­σε ποτέ στους ανα­γνώ­στες του, εγεί­ρο­ντας σοβα­ρά ερω­τή­μα­τα μερο­λη­ψί­ας και σύγκρου­σης συμφερόντων.

Οι New York Times απέ­λυ­σαν επί­σης τον φωτο­γρά­φο της Γάζας, Hosam Salem, μετά από παρέμ­βα­ση του ισραη­λι­νού λόμπι Honest Reporting.

Ωστό­σο, η εφη­με­ρί­δα δεν είχε κανέ­να πρό­βλη­μα να προ­σλά­βει τον Ethan Bronner και άλλους όπως η Isabel Kershner και ο David Brooks για να γρά­ψουν για την Παλαι­στί­νη, ενώ και οι τρεις είχαν απο­γό­νους που πολε­μού­σαν στον ισραη­λι­νό στρατό.

Σε γενι­κές γραμ­μές, η ενο­ποί­η­ση των εται­ρι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης από τη δεκα­ε­τία του 1980 έχει οδη­γή­σει στην ιδιο­κτη­σία από δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χους ολι­γάρ­χες ή γιγα­ντιαί­ες πολυ­ε­θνι­κές εται­ρεί­ες που έχουν ισχυ­ρό συμ­φέ­ρον στη δια­τή­ρη­ση του status quo δια­σφα­λί­ζο­ντας ότι οι πόλε­μοι θα συνε­χι­στούν για πάντα και κανέ­νας από τους οποί­ους δεν θέλει να δει τους εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κούς αγώ­νες να πετυχαίνουν.

Οι εντο­λές έρχο­νται από ψηλά ότι οι ειδη­σε­ο­γρα­φι­κοί οργα­νι­σμοί πρέ­πει να υπο­στη­ρί­ξουν το Ισραήλ.

Ο Axel Springer — ένας γιγα­ντιαί­ος γερ­μα­νι­κός ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κός φορέ­ας που κατέ­χει το Politico — είπε ρητά στο προ­σω­πι­κό του ότι είναι καθή­κον του να υπο­στη­ρί­ξει το Ισρα­ήλ και όσοι δεν το κάνουν πρέ­πει να φύγουν. Ένα κύμα απο­λύ­σε­ων Αρά­βων δημο­σιο­γρά­φων σε όλη τη Γερ­μα­νία υπο­γράμ­μι­σε αυτό το μήνυμα.

Το BBC, εν τω μετα­ξύ, είναι ο κρα­τι­κός ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κός φορέ­ας για το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, ένα έθνος που βοή­θη­σε στη δημιουρ­γία του κρά­τους του Ισρα­ήλ το 1948. Πολ­λοί από τους κορυ­φαί­ους δημο­σιο­γρά­φους εξω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων συνε­χί­ζουν να εργά­ζο­νται για το ΝΑΤΟ ή μεγά­λες δεξα­με­νές σκέ­ψης που χρη­μα­το­δο­τού­νται από κατα­σκευα­στές όπλων που επω­φε­λού­νται άμε­σα από τον πόλεμο.

Το BBC έχει επι­κρι­θεί συνε­χώς επει­δή δεν παρέ­χει ιστο­ρι­κό πλαί­σιο για την κρί­ση στη Γάζα και δεν τη συν­δέ­ει με τη δική του βρε­τα­νι­κή αποι­κια­κή ιστο­ρία, βοη­θώ­ντας στη δημιουρ­γία του κρά­τους του Ισρα­ήλ μέσω της Δια­κή­ρυ­ξης Μπάλ­φουρ και παρέ­χο­ντάς του όπλα για να κατα­λά­βει παλαι­στι­νια­κή γη από τότε.

Οι Αμε­ρι­κα­νοί δημο­σιο­γρά­φοι που δεν ακο­λου­θούν τη γραμ­μή για το Ισρα­ήλ / Παλαι­στί­νη γίνο­νται συχνά παραδείγματα.

Το CNN απέ­λυ­σε τον παρου­σια­στή Marc Lamont Hill επει­δή ζήτη­σε μια ελεύ­θε­ρη Παλαι­στί­νη. Η Katie Halper απο­λύ­θη­κε από το The Hill επει­δή (ακρι­βώς) απο­κά­λε­σε το Ισρα­ήλ κρά­τος απαρτ­χάιντ. Και ο Guardian απέ­λυ­σε τον Nathan J. Robinson αφού έκα­νε ένα αστείο κοροϊ­δεύ­ο­ντας τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Άλλοι δημο­σιο­γρά­φοι της βιο­μη­χα­νί­ας βλέ­πουν αυτά τα παρα­δείγ­μα­τα και το μήνυ­μα είναι σαφές: μεί­νε­τε στο σενά­ριο για το Ισρα­ήλ ή χάστε τη δου­λειά σας.

Το 2013, μια έρευ­να απο­κά­λυ­ψε ότι το Buzzfeed πλη­ρώ­θη­κε τερά­στια ποσά για να γίνει ένας βρα­χί­ο­νας δημο­σί­ων σχέ­σε­ων για τον ισραη­λι­νό στρα­τό για να δια­σφα­λί­σει ότι οι millennials ήταν φιλι­κοί προς την κατο­χή και να δεί­ξουν τη σέξι πλευ­ρά του IDF.

Το 2016, μια έρευ­να που διε­ξή­γα­γα προ­σω­πι­κά στο VICE News έδει­ξε πώς η χίπ­στερ φυλ­λά­δα δημο­σιεύ­ει «ήπια προ­πα­γάν­δα» σε ένα αντι-συμ­βα­τι­κό κοι­νό, ενώ προ­ω­θεί ένα φιλο­α­με­ρι­κα­νι­κό και φιλο-ισραη­λι­νό κυβερ­νη­τι­κό αφήγημα.

Το VICE το κάνει αυτό ανα­μα­σώ­ντας ανα­κοι­νώ­σεις από το Board of Broadcasting Governors, έναν βρα­χί­ο­να της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ που δια­δί­δει προ­πα­γάν­δα στο εξω­τε­ρι­κό μέσω μέσων ενη­μέ­ρω­σης όπως η Φωνή της Αμε­ρι­κής για να πιέ­σει για αλλα­γή καθε­στώ­τος και αιώ­νιους πολέ­μους που τρο­φο­δο­τούν το στρα­τιω­τι­κό-βιο­μη­χα­νι­κό σύμπλεγμα.

Ωστό­σο, μετά την άρση της απα­γό­ρευ­σής του να χρη­σι­μο­ποιεί­ται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, η εμβέ­λειά του τώρα είναι ο μέσος Αμε­ρι­κα­νός μέσω μέσων ενη­μέ­ρω­σης όπως το VICE.

Φυσι­κά, αυτά είναι μόνο μερι­κά παρα­δείγ­μα­τα για το πώς τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, τα οποία υπο­τί­θε­ται ότι ενερ­γούν ως φύλα­κες για εκεί­νους που βρί­σκο­νται στην εξου­σία και στο στρα­τό, ενερ­γούν ως ανδρεί­κε­λο για τα οικο­νο­μι­κά τους συμ­φέ­ρο­ντα και τις στρα­τιω­τι­κές τους ατζέντες.

Αυτό δεν ξύνει καν την επι­φά­νεια των πολ­λών συγκρού­σε­ων συμ­φε­ρό­ντων στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης μας που οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι δεν γνω­ρί­ζουν, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ειδη­μό­νων και άλλων δημο­σιο­γρά­φων που εμφα­νί­ζο­νται στα κυρί­αρ­χα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και τις εφη­με­ρί­δες ως «ειδι­κοί» που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είτε εργά­ζο­νται ταυ­τό­χρο­να είτε εκπαι­δεύ­ο­νται από δεξα­με­νές σκέ­ψης, μέσα δημο­σί­ων σχέ­σε­ων και ισραη­λι­νές ομά­δες πίε­σης όπως η AIPAC που παίρ­νουν τερά­στια ποσά από την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση και τους κατα­σκευα­στές όπλων για να εξα­σφα­λί­σουν ένα φιλο-Ισρα­ήλ. Η φιλο­πο­λε­μι­κή αφή­γη­ση κυριαρχεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλαί­σιο της ιστο­ρί­ας του Ισρα­ήλ ως κατα­κτη­τή, ενός κρά­τους απαρτ­χάιντ που εμπλέ­κε­ται σε εθνο­κά­θαρ­ση των Παλαι­στι­νί­ων, σχε­δόν πάντα παρα­λεί­πε­ται. Αντ ‘αυτού, το κοι­νό τρο­φο­δο­τεί­ται με απλο­ποι­η­μέ­νες εκδο­χές της σύγκρου­σης, παρου­σιά­ζο­ντάς την ως «περί­πλο­κη», χιλιά­δες χρό­νια συγκρού­σε­ων μετα­ξύ θρη­σκειών, μου­σουλ­μά­νων ενα­ντί­ον Εβραί­ων — ένας θρη­σκευ­τι­κός πόλεμος.

Η κατά­στα­ση της ελευ­θε­ρί­ας του Τύπου στον δυτι­κό κόσμο απέ­χει πολύ από το να είναι ελεύ­θε­ρη, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ενερ­γούν ως στε­νο­γρά­φοι για τη στρα­τιω­τι­κή τάξη για να εξα­σφα­λί­σουν ότι τα κέρ­δη για τους κατα­σκευα­στές όπλων συνεχίζονται.

Πηγή: MintPress News

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο