Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες διακηρύξεις κατά της «τρομοκρατίας» και των «απειλών για την εθνική ασφάλεια»

«Εμείς ως Ευρω­παί­οι πρέ­πει να καθο­ρί­ζου­με ποιος έρχε­ται στην ΕΕ και υπό ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις», δήλω­σε χτες η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, στη διάρ­κεια κοι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν με τον Βέλ­γο πρω­θυ­πουρ­γό, Αλε­ξά­ντερ ντε Κρόο, και τον Σου­η­δό πρω­θυ­πουρ­γό, Ουλφ Κρί­στερ­σον, μετά την επί­θε­ση ενό­πλου τη Δευ­τέ­ρα στις Βρυ­ξέλ­λες, που κόστι­σε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Η ίδια πρό­σθε­σε ότι «εάν κάποιος θεω­ρεί­ται πως απο­τε­λεί απει­λή για την εθνι­κή ασφά­λεια, τα κρά­τη — μέλη πρέ­πει να μπο­ρούν να ανα­γκά­ζουν το πρό­σω­πο να φύγει», ανα­φέ­ρο­ντας πως κάτι τέτοιο υπάρ­χει και στο Σύμ­φω­νο για το Μετα­να­στευ­τι­κό και το Ασυλο.

Και ενώ η νέα σφα­γή κατά του Παλαι­στι­νια­κού λαού προ­μη­νύ­ει εκτό­ξευ­ση των κατα­τρεγ­μέ­νων που θα ανα­ζη­τούν στον ήλιο μοί­ρα, η επι­κε­φα­λής της Κομι­σιόν είπε ότι όσον αφο­ρά τους επα­να­πα­τρι­σμούς, «πρέ­πει να εργα­στού­με περισ­σό­τε­ρο ως “Team Europe”. Εχου­με περισ­σό­τε­ρη δύνα­μη μαζί, τα κρά­τη — μέλη και η ΕΕ, θα εντα­τι­κο­ποι­ή­σου­με τις προ­σπά­θειές μας με το να ασχο­λη­θού­με με τις χώρες προ­έ­λευ­σης και διέ­λευ­σης».

Σημειω­τέ­ον, ο Πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Εμα­νου­έλ Μακρόν, μετά και από τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση (φερό­με­νου ως) ισλα­μι­στή σε σχο­λείο της χώρας, την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή, έσπευ­σε να υπο­στη­ρί­ξει ότι «είναι αδύ­να­τον σε ένα κρά­τος δικαί­ου να εξα­λει­φθεί απο­λύ­τως ο κίν­δυ­νος της τρο­μο­κρα­τί­ας» και ότι «θα πρέ­πει να μάθου­με να ζού­με σε μία κοι­νω­νία επα­γρύ­πνη­σης». Μετά την επί­θε­ση, θυμί­ζου­με ότι η κυβέρ­νη­ση Μακρόν διέ­τα­ξε την κινη­το­ποί­η­ση 7.000 στρα­τιω­τών για να αυξη­θούν οι λεγό­με­νες «περι­πο­λί­ες ασφα­λεί­ας». Μόνο το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας ανα­κοί­νω­σε την απο­στο­λή 1.000 στε­λε­χών ασφα­λεί­ας σε σχο­λι­κές εγκα­τα­στά­σεις και υπερ­θε­μά­τι­σε για τη «συστη­μα­τι­κή απέ­λα­ση οποιου­δή­πο­τε αλλο­δα­πού (…) θεω­ρεί­ται επι­κίν­δυ­νος από τις υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών»

Επί­σης ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ζεράλντ Νταρ­μα­νέν κατήγ­γει­λε σήμε­ρα από το Λου­ξεμ­βούρ­γο μια «αφέ­λεια» εντός των ευρω­παϊ­κών θεσμών απέ­να­ντι σε έναν «περιρ­ρέ­ο­ντα τζι­χα­ντι­σμό» που «επι­τρέ­πει την ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση» και την «μετά­βα­ση στην διά­πρα­ξη ενερ­γειών».

«Πρέ­πει να πολε­μή­σου­με χωρίς αφέ­λεια ενά­ντια σε αυτό το οικο­σύ­στη­μα, ενά­ντια σε αυτόν τον περιρ­ρέ­ο­ντα τζι­χα­ντι­σμό», δήλω­σε ο Νταρ­μα­νέν κατά την άφι­ξή του στο συμ­βού­λιο των υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων στο Λου­ξεμ­βούρ­γο. Σύμ­φω­να με τον ίδιο, «υπάρ­χει ακό­μη λίγη αφέ­λεια, στα θεσμι­κά όργα­να ορι­σμέ­νων χωρών ή της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, στον τρό­πο που επι­δει­κνύ­ου­με την εξου­σία μας (…) και γενι­κά στον αγώ­να για αυτό το οποίο η Γαλ­λία απο­κα­λεί κοσμι­κό χαρα­κτή­ρα».

(Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο