Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Π. Γαργαλιάνος: Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα

Τον κώδω­να του κιν­δύ­νου κρού­ουν οι επι­στή­μο­νες, καθώς το τελευ­ταίο διά­στη­μα κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 εγχώ­ριων και εισα­γό­με­νων και αύξη­ση νοση­λειών, που σε συν­δυα­σμό με τη χαλά­ρω­ση των μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας δημιουρ­γούν ένα «εκρη­κτι­κό μίγ­μα». Απευ­θύ­νουν έκκλη­ση για το αυτο­νό­η­το προ­κει­μέ­νου να μεί­νου­με ασφα­λείς. Να «πατή­σου­με φρέ­νο» στις συνα­θροί­σεις και να εντεί­νου­με τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας. Οι επι­στή­μο­νες προ­τεί­νουν εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση μάσκας και συνε­χής ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τών, καθώς δια­πι­στώ­νουν ότι ο ιός επι­τα­χύ­νει τον ρυθ­μό του σε παγκό­σμιο επίπεδο.

«Είμα­στε στο σημείο όπου έχει αρχί­σει η μεγά­λη ανη­συ­χία για τα εγχώ­ρια “ορφα­νά” κρού­σμα­τα. Οι επό­με­νες δύο εβδο­μά­δες θα είναι καθο­ρι­στι­κές για να δού­με το θα γίνει τον Αύγου­στο», ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πανα­γιώ­της Γαρ­γα­λιά­νος Παθο­λό­γος-Λοι­μω­ξιο­λό­γος, πρό­ε­δρος Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Λοι­μώ­ξε­ων και μέλος της επι­τρο­πής των εμπει­ρο­γνω­μό­νων για τον νέο κορονοϊό.

Προ­σθέ­τει ότι οι εστί­ες που προς το παρόν ανη­συ­χούν την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα είναι η αύξη­ση στη Β. Ελλά­δα (γειτ­νί­α­ση με χώρες με αυξη­μέ­νο επι­δη­μιο­λο­γι­κό φορ­τίο), και κυρί­ως στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αλλά και την Αττι­κή. «Αν αρχί­σου­με να κατα­γρά­φου­με αύξη­ση κρου­σμά­των και σε περιο­χές όπου δεν είχα­με κανέ­να ή ένα με δύο κρού­σμα­τα τότε θα σημά­νει συνα­γερ­μός», ανα­φέ­ρει ο κ. Γαρ­γα­λιά­νος. Ερω­τη­θείς για το όριο του συνα­γερ­μού, είπε ότι «το βασι­κό­τε­ρο είναι η κατα­γρα­φή κρου­σμά­των σε περιο­χές της χώρας, ασχέ­τως αριθμού».

Το τρίπτυχο της ανησυχίας. Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες

«Η αύξη­ση των κρου­σμά­των την τελευ­ταία εβδο­μά­δα που αφο­ρά και τα εισα­γό­με­να και τα “ορφα­νά ” κρού­σμα­τα, δηλα­δή αυτά που δεν έχουν σχέ­ση με ταξί­δια και επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα και το γεγο­νός της αύξη­σης των εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς Covid-19, με κάποιους ασθε­νείς να νοσούν βαριά ‑σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία στοι­χεία σχε­δόν διπλα­σιά­στη­καν οι διασωληνωμένοι‑, μας ανη­συ­χεί ιδιαί­τε­ρα», ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαρ­γα­λιά­νος. Εξη­γεί ότι «έχου­με και αύξη­ση κρου­σμά­των και αύξη­ση νοση­λειών και αύξη­ση βαριών περι­στα­τι­κών και αν το συν­δυά­σου­με αυτό με την αύξη­ση των περι­στα­τι­κών στα βόρεια σύνο­ρα μας, χαλά­ρω­ση των μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας από εμάς τους Έλλη­νες, μας ανη­συ­χεί ότι οι επό­με­νες δύο εβδο­μά­δες θα είναι καθο­ρι­στι­κές για να δού­με πώς εξε­λίσ­σε­σαι η επι­δη­μία και ανα­λό­γως αυτής τι άλλα μέτρα μπο­ρού­με να πάρουμε».

Ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του

Μη υπάρ­χο­ντος απο­τε­λε­σμα­τι­κού, σε μεγά­λο ποσο­στό φαρ­μά­κου, μη υπάρ­χο­ντος εμβο­λί­ου, έχου­με δύο όπλα, ανα­φέ­ρει ο κ. Γαρ­γα­λιά­νος. «Οι υγειο­νο­μι­κοί έχουν την γνώ­ση για την καλύ­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση της νόση­σης και ο κόσμος την προ­φύ­λα­ξη. Αν τα πράγ­μα­τα εξε­λι­χθούν άσχη­μα τότε θα αρχί­σου­με να βιώ­νου­με προ­βλή­μα­τα, όπως βιώ­νει τώρα το Ισρα­ήλ και άλλες χώρες. Ο ιός παγκο­σμί­ως αντί να επι­βρα­δύ­νει, επι­τα­χύ­νει το ρυθ­μό του. Εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν μολυν­θεί και μολύ­νο­νται καθη­με­ρι­νά και δυστυ­χώς αυξά­νο­νται και οι θάνα­τοι σε πολ­λές χώρες. Αυτό είναι ανησυχητικό».

Εκτεταμένη χρήση μάσκας

Στα­θε­ρή θέση της επι­τρο­πής, εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαρ­γα­λιά­νος είναι ότι «με βάση τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να παγκό­σμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρή­ση της μάσκας πρέ­πει να γίνει πολύ πιο εκτε­τα­μέ­νη, ειδι­κά σε κλει­στούς χώρους». Επι­πλέ­ον τονί­ζει την ανα­γκαιό­τη­τα υπεν­θύ­μι­σης στους πολί­τες τήρη­σης των μέτρων υγιει­νής και απο­φυ­γής συγ­χρω­τι­σμού. «Σε αυτό το πλαί­σιο», ανα­φέ­ρει «ήταν και η απα­γό­ρευ­ση των πανη­γυ­ριών, διό­τι πολ­λά άτο­μα που συγ­χρω­τί­ζο­νται σε χώρους ακό­μα και ανοι­χτούς έχουν ένα βαθ­μό επι­κιν­δυ­νό­τη­τας σημαντικό».

Προ­σθέ­τει ότι η σύστα­ση για την χρή­ση μάσκας αγνο­εί­ται, αλλά και σε πολ­λές περι­πτώ­σεις η μάσκα φοριέ­ται με λάθος τρό­πο, δημιουρ­γώ­ντας την εσφαλ­μέ­νη εντύ­πω­ση της προ­στα­σί­ας. «Μετά λύπης μου δια­πι­στώ­νω ότι άνθρω­ποι ακό­μα και σε κατα­στή­μα­τα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά. Δεν μπο­ρεί να μένει ακά­λυ­πτη η μύτη, είναι τρα­γι­κό αυτό». Οι ειδι­κοί προ­τεί­νουν να επα­νέλ­θει η σύστα­ση για τη χρή­ση μάσκας και διευ­κρι­νί­ζει ότι η επι­τρο­πή ειση­γεί­ται στην Πολι­τεία μέτρα και αυτή απο­φα­σί­σει τον τρό­πο εφαρ­μο­γής τους.

Ένταση της ενημέρωσης και έκκληση για συμμόρφωση

Ο κ. Γαρ­γα­λιά­νος δίνει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία στην ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τών και στην κατα­νό­η­ση των μηνυ­μά­των για να μεί­νου­με ασφα­λείς και να μειω­θεί η δια­σπο­ρά του ιού. «Θέλου­με να κατα­λά­βουν οι Έλλη­νες ότι δεν επι­θυ­μού­με, ούτε θα γίνει lockdown. Θέλου­με όμως να πρυ­τα­νεύ­ει η λογι­κή, ώστε να απο­φεύ­γου­με τον συγ­χρω­τι­σμό. Δεν είπα­με να μη βγού­με, δεν είπα­με να μη δια­σκε­δά­σου­με, όμως ένα βαθ­μό προ­σο­χής πρέ­πει να τον έχου­με. Δεν γίνε­ται να αγνο­ού­με τις συστά­σεις για τη χρή­ση μάσκας, να την αφή­νου­με να κρέ­με­ται ή να αφή­νου­με ακά­λυ­πτη τη μύτη».

Η δια­πί­στω­ση ότι οι ευπα­θείς ομά­δες και η τρί­τη ηλι­κία έχουν πάρει το μήνυ­μα και έχουν προ­φυ­λα­χθεί κατα­γρά­φε­ται στα θετι­κά, ωστό­σο η συμπε­ρι­φο­ρά του συνό­λου θα παί­ξει καθο­ρι­στι­κό ρόλο. «Από ιατρι­κή και κοι­νω­νι­κή πλευ­ρά απευ­θύ­νου­με έκκλη­ση συμ­μόρ­φω­σης μέσα από την ψυχή μας», ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Γαργαλιάνος.

«Δεν είναι ωραίο ειδι­κά για εμάς τους Έλλη­νες να εφαρ­μό­σου­με ένα είδος ιδιό­τυ­που ρατσι­σμού του ισχυ­ρού ένα­ντι του αδυ­νά­του, του ηλι­κιω­μέ­νου ένα­ντι του νέου. Το γνω­ρί­ζου­με ότι ένας άνθρω­πος κάτω των 40 ετών έχει πολύ μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να νοσή­σει βαριά, αυτό όμως δεν σημαί­νει ότι δεν έχει ευθύ­νη για τους γύρω του. Στην κοι­νω­νία αυτή δεν ζού­με μόνοι μας. Η δαρ­βί­νειος επι­λο­γή δεν μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί εδώ, δηλα­δή η επι­κρά­τη­ση του ισχυ­ρού. Ο Έλλη­νας έχει την ιδιαί­τε­ρη ευαι­σθη­σία αρκεί να μας ακού­σει και πάνω απ’ όλα να κατα­λά­βει ότι δεν έχου­με κανέ­να πατερ­να­λι­στι­κό ύφος, ότι εσύ θα κάνεις αυτό». Σαφώς προ­σθέ­τει, τα μηνύ­μα­τα πρέ­πει να αγγί­ζουν τις καρ­διές των νέων ανθρώ­πων και η ενη­μέ­ρω­ση πρέ­πει να εντα­θεί, εκφρά­ζο­ντας παράλ­λη­λα την πεποί­θη­ση ότι με συνε­χής προ­σπά­θεια θα τα καταφέρουμε.

Εμβόλιο Οξφόρδης

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτη­σε το σχό­λιο του κ. Γαρ­γα­λιά­νου για τα ελπι­δο­φό­ρα μηνύ­μα­τα που έρχο­νται από έρευ­νες που διε­ξά­γει το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης για την ανά­πτυ­ξη ενός εμβο­λί­ου κατά της Covid-19.

«Φαί­νε­ται πολ­λά υπο­σχό­με­νο και μάλ­λον κατά μεγά­λη πιθα­νό­τη­τα θα προ­χω­ρή­σει. Τώρα από εκεί και πέρα θα προ­κύ­ψουν θέμα­τα δια­θε­σι­μό­τη­τα για­τί η ζήτη­ση θα είναι παγκό­σμια. Αν λοι­πόν τα πράγ­μα­τα οδεύ­σουν όπως τα υπο­λο­γί­ζου­με, εκτι­μού­με ότι το 2021, αρχή, θα έχου­με δυνα­τό­τη­τα εμβο­λί­ου, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση βέβαια ότι τα εργο­στά­σια παρα­γω­γής θα κατα­φέ­ρουν να καλύ­ψουν τη ζήτηση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο