Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ράφα: Ομφάλιος λώρος «ζωής» των Παλαιστίνιων

Εν ανα­μο­νή του διαγ­γέλ­μα­τος του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου από το Οβάλ Όφις η ολι­γό­ω­ρη επί­σκε­ψή του στο Ισρα­ήλ φαί­νε­ται να απέ­φε­ρε κάτι το θετι­κό σε ανθρω­πι­στι­κό επί­πε­δο. Η Αίγυ­πτος θα επι­τρέ­ψει το άνοιγ­μα της μεθο­ρια­κής διά­βα­σης για την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, καταρ­χήν όχι πάνω από 20 φορ­τη­γά, ενώ από την πλευ­ρά του το Ισρα­ήλ, που έχει απο­κλεί­σει ερμη­τι­κά τη Λωρί­δα της Γάζας και έχει δια­κό­ψει την προ­μή­θεια νερού, ηλε­κτρι­κού και καυ­σί­μων στους παλαι­στί­νιους κατοί­κους της, δεν πρό­κει­ται να το εμπο­δί­σει. Το συνο­ρια­κό πέρα­σμα της Γάζα­ςπρος την Αίγυ­πτο είναι το μονα­δι­κό που συν­δέ­ει τους κατοί­κους με τον έξω κόσμο. Είναι ο μονα­δι­κός ομφά­λιος λώρος των Παλαι­στί­νιων με τη ζωή, στην κυριο­λε­κτι­κή έννοια της λέξης.

Οι φόβοι της Αιγύπτου

Αυτήν τη στιγ­μή υπάρ­χουν εκα­το­ντά­δες φορ­τη­γά φορ­τω­μέ­να με φάρ­μα­κα, τρό­φι­μα, νερό και ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στην αιγυ­πτια­κή πλευ­ρά έτοι­μα να περά­σουν στην άλλη πλευ­ρά. Από την έναρ­ξη των βομ­βαρ­δι­σμών ο πρό­ε­δρος της Αιγύ­πτου Αλ Σίσι αρνή­θη­κε να δώσει το πρά­σι­νο φως, φοβού­με­νος μήπως η χώρα του γίνει μέρος του προ­βλή­μα­τος. Ο Σίμον Βόλφ­γκανγκ Φουκς, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Ισλα­μι­κών και Μεσα­να­το­λι­κών Σπου­δών στο Εβραϊ­κό Πανε­πι­στή­μιο της Ιερου­σα­λήμ, συνο­ψί­ζει το πρό­βλη­μα της Αιγύ­πτου: «Η Αίγυ­πτος έχει δύο βασι­κές ανη­συ­χί­ες αυτήν τη στιγ­μή. Η πρώ­τη έχει να κάνει με το ενδε­χό­με­νο να έρθουν πρό­σφυ­γες από τη Γάζα, και η δεύ­τε­ρη με τον περι­φε­ρεια­κό ρόλο της Αιγύ­πτου. Σχε­τι­κά με την πρώ­τη ανη­συ­χία το 2008, μετά την ανά­λη­ψη της εξου­σί­ας από τη Χαμάς, υπήρ­χε και πάλι το προη­γού­με­νο, όπου χιλιά­δες Παλαι­στί­νιοι έσπα­σαν τη μεθο­ρια­κή διά­βα­ση με την Αίγυ­πτο και κατέ­φυ­γαν στο Σινά».

Αλλά και ο Αμρ Μάγκ­ντι, ανώ­τε­ρος ερευ­νη­τής του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, κάλε­σε την Αίγυ­πτο να ανοί­ξει το πέρα­σμα της Ράφα. «Η Αίγυ­πτος δεν είναι μέρος αυτής της στρα­τιω­τι­κής σύγκρου­σης, αλλά είναι συμ­βαλ­λό­με­νο μέρος στις Συν­θή­κες της Γενεύ­ης» λέει, ανα­φε­ρό­με­νος στη διε­θνή συν­θή­κη για το ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο που προ­σπα­θεί να περιο­ρί­σει τις επι­πτώ­σεις των ένο­πλων συγκρού­σε­ων στους αμά­χους. «Έχει την υπο­χρέ­ω­ση να διευ­κο­λύ­νει την παρά­δο­ση της βοή­θειας και να επι­τρέ­ψει στους πολί­τες που παίρ­νουν τον δρό­μο της δια­φυ­γής να μπουν σε ασφα­λές περι­βάλ­λον. Και το Ισρα­ήλ έχει την υπο­χρέ­ω­ση να επι­τρέ­ψει στους αμά­χους να επι­στρέ­ψουν στη Γάζα μόλις τελειώ­σει ο πόλεμος».

Υπό πίεση ο Αλ Σίσι

Η έναρ­ξη του πολέ­μου τους Ισρα­ήλ με τη Χαμάς συμπί­πτει με μια δύσκο­λη περί­ο­δο για το Αιγύ­πτιο πρό­ε­δρο, που αντι­με­τω­πί­ζει δια­χρο­νι­κά τερά­στια προ­βλή­μα­τα με τους Αδελ­φούς Μου­σουλ­μά­νους, τη μήτρα των Ισλα­μι­στών ανά τον κόσμο. Φοβά­ται ότι ανά­με­σα σε αυτούς που θα περά­σουν στη χώρα του από τη Ράφα θα μπο­ρού­σαν να είναι πιθα­νοί τρο­μο­κρά­τες της Χαμάς, με ό,τι αυτό θα σήμαι­νε για τη ασφά­λεια της χώρας του σε προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο. Αλλά και για έναν άλλο λόγο.  «Ο Αλ Σίσι δέχε­ται πιέ­σεις από το εσω­τε­ρι­κό της χώρας του και γι αυτό δεν είναι σε θέση να προ­ω­θή­σει αντι­λαϊ­κά μέτρα» υπο­στη­ρί­ζει ο καθη­γη­τής Σίμον Βόλφ­γκανγκ Φουξ. «Οι αιγυ­πτια­κές αρχές φοβού­νται ότι το Ισρα­ήλ επε­ξερ­γά­ζε­ται σχέ­διο μετε­γκα­τά­στα­σης Παλαι­στι­νί­ων στο Σινά. Ένα τέτοιο αίτη­μα έχει επα­νει­λημ­μέ­να απορ­ρι­φθεί από την Αίγυ­πτο τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες και θα ήταν δύσκο­λο να επι­κοι­νω­νη­θεί στο αιγυ­πτια­κό κοι­νό τώρα, ακό­μη και αν συνο­δευό­ταν από μεγά­λη ελά­φρυν­ση χρέ­ους από τις ΗΠΑ”.

Σε κάθε περί­πτω­ση η Αίγυ­πτος παρα­μέ­νει πρω­τα­γω­νι­στι­κός παί­κτης σε μια ακό­μη πολι­τι­κή, στρα­τιω­τι­κή και ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στην περιο­χή. Βέβαια, όπως επι­ση­μαί­νει ο καθη­γη­τής Φουξ, «λόγω του πρό­σφα­του σκαν­δά­λου δια­φθο­ράς που ήρθε στο φως στις ΗΠΑ σε σχέ­ση με έναν βασι­κό γερου­σια­στή των Δημο­κρα­τι­κών, πολύ υπέρ της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας προς την Αίγυ­πτο, οι ΗΠΑ έχουν λίγο πολύ ξεκό­ψει με την Αίγυ­πτο τις τελευ­ταί­ες ημέρες”.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο