Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα σε Χιλή και Αργεντινή

Η Χιλή και η Αργε­ντι­νή κατέ­γρα­ψαν στις αρχές Αυγού­στου ρεκόρ ζέστης εν μέσω χει­μώ­να εξαι­τί­ας ενός συν­δυα­σμού του φαι­νο­μέ­νου El Niño και της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, ενώ και σε άλλες χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής κατα­γρά­φο­νται υψη­λό­τε­ρες από το κανο­νι­κό θερμοκρασίες.

Στην πόλη Βικού­νια της Χιλής, που βρί­σκε­ται σε ορει­νή περιο­χή της κεντρι­κής επαρ­χί­ας Κοκί­μπο, το θερ­μό­με­τρο την Τρί­τη έδει­ξε 37 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Πρό­κει­ται για την υψη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία που έχει κατα­γρα­φεί στην περιο­χή αυτή την περί­ο­δο από το 1951.

«Δεν έχου­με κατα­γρά­ψει τέτοια θερ­μο­κρα­σία εδώ και περισ­σό­τε­ρα από 70 χρό­νια», δήλω­σε ο Κρι­στο­μπάλ Τόρες της μετε­ω­ρο­λο­γι­κής υπη­ρε­σί­ας της Χιλής.

Στο Σαντιά­γο, 450 χιλιό­με­τρα πιο νότια, η θερ­μο­κρα­σία έφτα­σε χθες, Τετάρ­τη, τους 24 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και σήμε­ρα και αύριο, Παρα­σκευή, ανα­μέ­νε­ται να ανέ­βει στους 25 βαθ­μούς: θερ­μο­κρα­σί­ες ιδιαί­τε­ρα ασυ­νή­θι­στες για την εποχή.

Στο Μπου­έ­νος Άιρες, στη γει­το­νι­κή Αργε­ντι­νή, η θερ­μο­κρα­σία ξεπέ­ρα­σε τους 30 βαθ­μούς Κελ­σί­ου την Τρί­τη, κατα­γρά­φο­ντας την πιο ζεστή 1η Αυγού­στου από τότε που δια­τη­ρού­νται αρχεία, σύμ­φω­να με την εθνι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπηρεσία.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ ζέστης για αυτή την ημέ­ρα χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1942 με 24,6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Κανο­νι­κά στη διάρ­κεια του Αυγού­στου η θερ­μο­κρα­σία στο Μπου­έ­νος Άιρες κυμαί­νε­ται μετα­ξύ 9 και 18 βαθ­μών Κελσίου.

Στην Ουρου­γουάη η θερ­μο­κρα­σία σε πολ­λές πόλεις ξεπέ­ρα­σε χθες τους 30 βαθμούς.

«Αυτό που βιώ­νου­με είναι ο συν­δυα­σμός δύο φαι­νο­μέ­νων: της παγκό­σμιας τάσης της υπερ­θέρ­μαν­σης λόγω της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και του φαι­νο­μέ­νου El Niño», εξή­γη­σε η υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος της Χιλής Μάι­σα Ρόχας.

Το El Niño χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από την άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας των υδά­των κατά 1,5 με 6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από το κανο­νι­κό. Αυτό προ­κα­λεί ακραία μετε­ω­ρο­λο­γι­κά φαι­νό­με­να: καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές, πλημ­μύ­ρες, χιο­νο­στι­βά­δες, αλλά και κύμα­τα καύσωνα.

«Ωστό­σο ακό­μη και όταν το El Niño τελειώ­σει, η παγκό­σμια μετε­ω­ρο­λο­γι­κή κατά­στα­ση ανα­μέ­νε­ται να παρα­μεί­νει εξί­σου ακραία», προει­δο­ποί­η­σε η Ρόχας, που είναι και μετεωρολόγος.

Στο Σαντιά­γο, το Μπου­έ­νος Άιρες και το Μοντε­βι­δέο η θερ­μο­κρα­σία ανα­μέ­νε­ται να επι­στρέ­ψει στα κανο­νι­κά επί­πε­δα τις επό­με­νες ημέρες.

Αλλά «είναι πολύ πιθα­νό το ρεκόρ ζέστης (στο Σαντιά­γο) να καταρ­ρι­φθεί φέτος, κάτι που είναι ιδιαί­τε­ρα ασυ­νή­θι­στο. Πριν δέκα χρό­νια κατα­γρά­φα­με δύο κύμα­τα καύ­σω­να ετη­σί­ως και τώρα μιλά­με ήδη για εννέα», υπο­γράμ­μι­σε ο Ραούλ Κορ­ντέ­ρο, περι­βαλ­λο­ντο­λό­γος στο πανε­πι­στή­μιο του Σαντιάγο.

Μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες επι­πτώ­σεις της ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας είναι ότι λιώ­νουν οι πάγοι στα χιλια­νά όρη, που είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας για τον ανε­φο­δια­σμό του Σαντιά­γο με νερό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο