Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία και Ιράν θα χρησιμοποιούν αντί του δολαρίου τα δικά τους νομίσματα στις εμπορικές συναλλαγές

Το Ιράν και η Ρωσία κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία, βάσει της οποί­ας θα χρη­σι­μο­ποιούν στις εμπο­ρι­κές τους συναλ­λα­γές αντί του δολα­ρί­ου τα δικά τους νομί­σμα­τα, μετέ­δω­σαν σήμε­ρα τα ιρα­νι­κά κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Η συμ­φω­νία, ανέ­φε­ραν, ολο­κλη­ρώ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια συνά­ντη­σης μετα­ξύ των διοι­κη­τών των κεντρι­κών τρα­πε­ζών των δύο χωρών στην Ρωσία.

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υπό­κει­νται σε αμε­ρι­κα­νι­κές κυρώσεις.

«Οι τρά­πε­ζες και οι οικο­νο­μι­κοί φορείς μπο­ρούν τώρα να χρη­σι­μο­ποιούν τις υπο­δο­μές συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δια­τρα­πε­ζι­κών συστη­μά­των που δεν υπά­γο­νται στο διε­θνές δια­τρα­πε­ζι­κό σύστη­μα SWIFT για να συναλ­λάσ­σο­νται σε εγχώ­ρια νομί­σμα­τα», ανα­φέ­ρουν τα κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη της Ευρα­σια­τι­κής Οικο­νο­μι­κής Ένωσης(EEU) της οποί­ας ηγεί­ται η Ρωσία υπέ­γρα­ψαν μια πλή­ρη συμ­φω­νία ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου με το Ιράν στις 25 Δεκεμβρίου.

Το Ιράν έχει γίνει εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κό για το Κρεμ­λί­νο μετά τις κυρώ­σεις που επέ­βα­λε η Δύση για τον πόλε­μο της Μόσχας στην Ουκρα­νία, που έχουν περιο­ρί­σει τους εμπο­ρι­κούς δρό­μους της Ρωσί­ας στο εξω­τε­ρι­κό και την ανα­γκά­ζουν να ανα­ζη­τεί αγο­ρές εκτός Ευρώπης.

Οι ιρα­νι­κές αρχές έχουν δηλώ­σει ότι η στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με την Ρωσία επε­κτεί­νε­ται. Το Ιράν είχε ανα­φέ­ρει τον Νοέμ­βριο ότι είχε ορι­στι­κο­ποι­ή­σει τις ρυθ­μί­σεις ώστε η Ρωσία να του παρά­σχει μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη Su-35, επι­θε­τι­κά ελι­κό­πτε­ρα Mi-28 και εκπαι­δευ­τι­κά αερο­σκά­φη Yak-130.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο