Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της Αργεντινής εναντίον της μαζικής «απορρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση Μιλέι

Χιλιά­δες πολί­τες δια­δή­λω­σαν χθες Τετάρ­τη στο Μπου­έ­νος Άιρες, όπου σημειώ­θη­καν αψι­μα­χί­ες με την αστυ­νο­μία και προ­σα­γω­γές, στο πλαί­σιο της τρί­της μαζι­κής κινη­το­ποί­η­σης μέσα σε οκτώ ημέ­ρες ενα­ντί­ον δια­τάγ­μα­τος που προ­ω­θεί μέτρα μαζι­κής απορ­ρύθ­μι­σης της οικο­νο­μί­ας, τα οποία θέλει ο νέος ακραί­ος φιλε­λεύ­θε­ρος πρό­ε­δρος Χαβιέρ Μιλέι.

Ο πρό­ε­δρος που εξε­λέ­γη τον περα­σμέ­νο μήνα συνε­χί­ζει αυτή που ο ίδιος χαρα­κτη­ρί­ζει «φιλε­λεύ­θε­ρη επα­νά­στα­ση» στέλ­νο­ντας στο κοι­νο­βού­λιο, σε έκτα­κτη σύνο­δο από προ­χθές Τρί­τη ως τα τέλη Ιανουα­ρί­ου, ομο­βρο­ντία νόμων και τρο­πο­ποι­ή­σε­ων νόμων που αφο­ρούν άπει­ρα πεδία της δημό­σιας και ιδιω­τι­κής ζωής, φορο­λο­γι­κά θέμα­τα, εκλο­γι­κά ζητή­μα­τα, υπο­θέ­σεις κλη­ρο­νο­μιάς, ελέγ­χου των διαδηλώσεων…

Μπρο­στά στο δικα­στι­κό μέγα­ρο χθες δια­δη­λω­τές, κατό­πιν έκκλη­σης συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της μεγά­λης συνο­μο­σπον­δί­ας CGT, συνό­δευ­σαν την προ­σφυ­γή από ενώ­σεις εργα­ζο­μέ­νων που αμφι­σβη­τούν το κατά πόσο είναι συνταγ­μα­τι­κό το «mega-διά­ταγ­μα» της 20ής Δεκεμ­βρί­ου, όπως το βάφτι­σε ο Τύπος.

«Δεν αμφι­σβη­τού­με τη νομι­μο­ποί­η­ση του προ­έ­δρου Μιλέι, όμως θέλου­με να σέβε­ται τον δια­χω­ρι­σμό των εξου­σιών. Οι εργα­ζό­με­νοι χρειά­ζε­ται να υπε­ρα­σπι­στούν τα δικαιώ­μα­τά τους όταν υπάρ­χει ζήτη­μα αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας», τόνι­σε στον Τύπο ο Χεράρ­δο Μαρ­τί­νες, επι­κε­φα­λής συν­δι­κά­του εργα­ζο­μέ­νων στις κατασκευές.

Η συγκέ­ντρω­ση δια­λύ­θη­κε σε ατμό­σφαι­ρα ηρε­μί­ας το από­γευ­μα, όμως μικρές ομά­δες συγκρού­στη­καν με αστυ­νο­μι­κούς ‑είχε ανα­πτυ­χθεί ισχυ­ρή αστυ­νο­μι­κή δύνα­μη- που προ­σπά­θη­σαν να ανοί­ξουν λεω­φό­ρο. Συνε­λή­φθη­σαν επτά άνθρω­ποι που κατη­γο­ρού­νται για «ανταρ­σία», σύμ­φω­να με ΜΜΕ.

Ο κ. Μιλέι δημο­σιο­ποί­η­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, δέκα ημέ­ρες αφού ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του, διά­ταγ­μα «ανα­γκαί­ων και επει­γό­ντων» μέτρων, που έχει σκο­πό να τρο­πο­ποι­η­θούν πάνω από 300 δια­τά­ξεις — μετα­ξύ άλλων καταρ­γού­νται το πλα­φόν στα ενοί­κια, τα όρια τιμών σε είδη πρώ­της ανά­γκης, εξα­σθε­νί­ζουν μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, διευ­κο­λύ­νο­νται οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις κ.ο.κ..

Το διά­ταγ­μα θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρα­σκευή, ενό­ψει της επι­κύ­ρω­σής του από το κοι­νο­βού­λιο, που όμως δεν ανα­μέ­νε­ται να το εξε­τά­σει αμέ­σως. Θεω­ρη­τι­κά σε θερι­νές δια­κο­πές, το κοι­νο­βού­λιο βρί­σκε­ται από προ­χθές Τρί­τη σε έκτα­κτη σύνο­δο, αλλά μόνο για να εξε­τά­σει επι­πρό­σθε­τα σχέ­δια νόμου, συμπλη­ρω­μα­τι­κά του επί­μα­χου δια­τάγ­μα­τος, που κατα­τέ­θη­καν χθες.

Η εθνι­κή αντι­προ­σω­πεία έχει θεω­ρη­τι­κά τη δυνα­τό­τη­τα να καταρ­γή­σει το προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα, αλλά για αυτό θα απαι­τεί­το από­λυ­τη πλειο­ψη­φία (δύο τρί­των) και στα δυο σώμα­τά της, κάτι που δεν δια­θέ­τει καμιά πολι­τι­κή παρά­τα­ξη. Το κόμ­μα του Μιλέι, το Libertad Avanza («Η Ελευ­θε­ρία Προ­χω­ρά»), δεν είναι παρά τρί­τη δύνα­μη, αν και μπο­ρεί να λογα­ριά­ζει στην υπο­στή­ρι­ξη της κεντρο­δε­ξιάς, της δεύ­τε­ρης δύνα­μης στο κοινοβούλιο.

«Σήμε­ρα προ­σφεύ­γου­με στη δικαιο­σύ­νη, όμως άλλο κεφά­λαιο θα παι­χτεί στο κοι­νο­βού­λιο, όπου θα πρέ­πει να γίνει συζή­τη­ση σε βάθος», τόνι­σε ο Χεράρ­δο Μαρτίνες.

Το κεί­με­νο 600 άρθρων και πλέ­ον που κατα­τέ­θη­κε χθες στο κοι­νο­βού­λιο για τις «βάσεις και τις αφε­τη­ρί­ες για την ελευ­θε­ρία των Αργε­ντι­νών», έχει σκο­πό, κατά την προ­ε­δρία, να «απο­κα­τα­στα­θεί η οικο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή τάξη με βάση το φιλε­λεύ­θε­ρο δόγ­μα που ενσάρ­κω­νε το Σύνταγ­μα του 1853», για την υπε­ρά­σπι­ση «της ζωής, της ελευ­θε­ρί­ας και της ιδιο­κτη­σί­ας των Αργεντινών».

Μετα­ξύ άλλων, θα αλλά­ξει το εκλο­γι­κό σύστη­μα ‑προ­βλέ­πε­ται κατάρ­γη­ση των υπο­χρε­ω­τι­κών κομ­μα­τι­κών ψηφο­φο­ριών για την ανά­δει­ξη υπο­ψη­φί­ων, που είναι πολύ δαπα­νη­ρές για τους φορο­λο­γού­με­νους, όπως κρί­νει η νέα κυβέρνηση‑, ενώ θα γίνουν πολύ αυστη­ρό­τε­ρες οι ποι­νές για επει­σό­δια ή παρα­κώ­λυ­ση της κίνη­σης σε δια­δη­λώ­σεις. Προ­βλέ­πο­νται επί­σης αλλα­γές στις συντά­ξεις, θα υπο­λο­γί­ζο­νται αυτό­μα­τα με «οικο­νο­μι­κά βιώ­σι­μο» τρόπο.

Ακό­μη, κατο­νο­μά­ζο­νται 41 δημό­σιες επι­χει­ρή­σεις ‑ανά­με­σά τους η γιγα­ντιαία δημό­σια επι­χεί­ρη­ση πετρε­λαί­ου YPF, ο εθνι­κός αερο­με­τα­φο­ρέ­ας Aerolíneas Argentinas, η δημό­σια σιδη­ρο­δρο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση Ferrocarriles Argentinos κ.ά.- που θα ιδιω­τι­κο­ποι­η­θούν. Και «φιλε­λευ­θε­ρο­ποιεί­ται» επί­σης η ιδιω­τι­κή σφαί­ρα, με τη θέσπι­ση «δια­ζυ­γί­ου εξπρές», με απλή διοι­κη­τι­κή πράξη.

Το νομο­σχέ­διο-ποτα­μός αυτό δεί­χνει την πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης του κ. Μιλέι να επι­τύ­χει πρό­ο­δο στο κοι­νο­βού­λιο καθώς ο διά­λο­γος για το κατά πόσον είναι συνταγ­μα­τι­κό το διά­ταγ­μα-μαμούθ της 20ής Δεκεμ­βρί­ου δίνει και παίρνει.

Πάντως τα πρώ­τα μέτρα λιτό­τη­τας που ανα­κοι­νώ­θη­καν αμέ­σως μετά την ανά­λη­ψη της προ­ε­δρί­ας από τον κ. Μιλέι έχουν τεθεί σε ισχύ.

Το πέσο υπο­τι­μή­θη­κε κατά 50% και πλέ­ον, ενώ μειώ­θη­καν δρα­στι­κά οι επι­δο­τή­σεις στις συγκοι­νω­νί­ες και στην ενέρ­γεια. Τα μέτρα αυτή ήδη πλήτ­τουν εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες. Η νέα κυβέρ­νη­ση λέει πως σκο­πός της είναι να περι­στεί­λει το χρό­νιο δημο­σιο­νο­μι­κό έλλειμ­μα της Αργε­ντι­νής και να μειώ­σει τον πλη­θω­ρι­σμό (160% σε ετή­σια βάση).

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο