Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Ψηφιδωτό του Στάλιν στο νέο Καθεδρικό Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων

75 χρό­νια μετά τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη της ΕΣΣΔ επί των Ναζί, ακό­μη και οι πλέ­ον αντι­δρα­στι­κοί κύκλοι της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας δυσκο­λεύ­ο­νται να μην ανα­γνω­ρί­σουν την σπου­δαία, καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας, συμ­βο­λή της ηγε­σί­ας του Ι.Β.Στάλιν.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί η Ρωσι­κή Ορθό­δο­ξη Εκκλη­σία, ένας βαθύ­τα­τα αντι­δρα­στι­κός θεσμός, απο­μει­νά­ρι του τσα­ρι­σμού, που απο­τε­λού­σε ανέ­κα­θεν προ­πύρ­γιο αντικομμουνισμού. 

Έτσι, δια­βά­ζου­με πως το συμ­βού­λιο εμπει­ρο­γνω­μό­νων επί θεμά­των εκκλη­σια­στι­κής τέχνης, αρχι­τε­κτο­νι­κής και ανα­πα­λαί­ω­σης της Ρωσι­κής Ορθό­δο­ξης Εκκλη­σί­ας θεω­ρεί ότι η απει­κό­νι­ση με την μορ­φή ψηφι­δω­τού των ηγε­τών του κρά­τους και του Ιωσήφ Στά­λιν έχουν θέση στον κύριο ναό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Ρωσι­κής Ομοσπονδίας.

Όπως ανέ­φε­ρε στο πρα­κτο­ρείο TASS ο πρό­ε­δρος του συμ­βου­λί­ου εμπει­ρο­γνω­μό­νων ο πρω­τοϊ­ε­ρεύς Λεο­νίντ Καλί­νιν, ο Ι.Β.Στάλιν θα απει­κο­νί­ζε­ται στην σύν­θε­ση που φέρει τον τίτλο «Η παρέ­λα­ση της Νίκης» και η οποία δημιουρ­γή­θη­κε βασι­ζό­με­νη σε φωτο­γρα­φί­ες, ως ο ανώ­τα­τος στρα­τιω­τι­κός διοι­κη­τής του σοβιε­τι­κού στρα­τού την περί­ο­δο 1941–1945. «Το συμ­βού­λιο θωρεί ότι οι απει­κο­νί­σεις αυτές είναι απο­λύ­τως συμ­βα­τές, αντα­πο­κρί­νο­νται στην ιστο­ρι­κή αλή­θεια από την οποία δεν μπο­ρείς να βγά­ζει αυθαί­ρε­τα τις σελί­δες της», δήλω­σε ο Καλίνιν. 

mosaic stalin

Βέβαια, τις δηλώ­σεις του ο εκπρό­σω­πος της Εκκλη­σί­ας φρό­ντι­σε να τις διαν­θί­σει με το απα­ραί­τη­το αντι­στα­λι­νι­κό στοι­χείο. Έτσι, πρό­σθε­σε ότι δεν συμ­φω­νούν με την θέση αυτή όλα τα μέλη του εν λόγω συμ­βου­λί­ου της Ρωσι­κής Ορθό­δο­ξης Εκκλη­σί­ας «ίσως για­τί οι συγ­γε­νείς τους διώ­χθη­καν άδι­κα». «Και εμέ­να δεν μου αρέ­σει. Αλλά από την ιστο­ρία δεν μπο­ρού­με να βγά­λου­με αυτήν την σελί­δα και να μην τιμή­σου­με την μνή­μη ενός ανθρώ­που, που συνέ­βα­λε τα μέγι­στα στην Νίκη αυτή, δεν μπο­ρού­με. Για αυτό σφίγ­γο­ντας την καρ­διά μας το κάνα­με» δήλω­σε στο TASS ο Λ. Καλίνιν.

Αυτό που γίνε­ται κατα­νοη­τό είναι ότι ο Ι.Β.Στάλιν συνε­χί­ζει να απο­τε­λεί, μέχρι και σήμε­ρα, τον εφιάλ­τη της αστι­κής τάξης και των αντι­δρα­στι­κών θεσμών στη Ρωσία. Γι’ αυτό και συνε­χί­ζε­ται αμεί­ω­τη η συκο­φα­ντι­κή επί­θε­ση στην ΕΣΣΔ, τον Στά­λιν και τα επι­τεύγ­μα­τα της σοσια­λι­στι­κής οικοδόμησης. 

Ωστό­σο, η μεγά­λη δημο­φι­λία που σύμ­φω­να με έρευ­νες και δημο­σκο­πή­σεις συνε­χί­ζει να απο­λαμ­βά­νει ο σπου­δαί­ος κομ­μου­νι­στής ηγέ­της στο ρωσι­κό λαό, ανα­γκά­ζει κυβέρ­νη­ση και Εκκλη­σία να κάνουν υπο­χω­ρή­σεις. Πως θα μπο­ρού­σε άλλω­στε να παρα­λει­φθεί ο Στά­λιν από ένα έργο που ανα­φέ­ρε­ται στη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη του 1945, της οποί­ας υπήρ­ξε ο πρωτεργάτης;

Σημειώ­νε­ται πως ο ναός των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Ρωσί­ας ανα­γεί­ρε­ται προς τιμήν της 75ης επε­τεί­ου της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης (γνω­στής και ως «Μεγά­λος Πατριω­τι­κός Πόλε­μος»), στο πάρ­κο «Πατριώ­της» που βρί­σκε­ται σε προ­ά­στιο της Μόσχας. 

Στα ψηφι­δω­τά εντός του ναού, πέραν του Στά­λιν, θα απει­κο­νί­ζο­νται ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ο υπουρ­γός άμυ­νας Σ.Σοϊγκού, ο αρχη­γός των ενό­πλων δυνά­με­ων Β.Γερασίμοφ, ενώ θα υπάρ­χει και ανα­φο­ρά στην προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μέ­ας στη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία το 2014.

stalin 19

Stalin 20

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο