Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρόδος: Απειλούνται οικισμοί, καίγονται σπίτια — Οργή, αγανάκτηση και απελπισία των κατοίκων

Μάχη για να μη μπεί η φωτιά στα χωριά Γεν­νά­δι και Βάτι δίνουν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και οι εθε­λο­ντές ‚στη νότια Ρόδο. Οι άνε­μοι που πνέ­ουν είναι ισχυ­ροί, ενώ σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες η πυρ­κα­γιά περ­νά­ει από τον δρό­μο Λίν­δου — Κατ­τα­βιά από την μεριά του βου­νού προς την θάλασσα.

Στην περιο­χή έχουν σπεύ­σει αρκε­τά πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και εθε­λο­ντές ενώ γίνο­νται και ρίψεις νερού από πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να. Πριν από λίγο με εντο­λή από το 112 απο­φα­σί­στη­κε η εκκέ­νω­ση και των δύο χωριών.

Μάχη συνε­χί­ζει να δίνε­ται και στο Ασκλη­πειό όπου έχουν καεί σπίτια.

Οργή, αγανάκτηση και απελπισία των κατοίκων

Στα πύρι­να μέτω­πα των πυρ­κα­γιών βρί­σκο­νται δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επι­κε­φα­λής τον Νίκο Παπα­να­στά­ση, βου­λευ­τή του ΚΚΕ. Οργι­σμέ­νοι, αγα­να­κτι­σμέ­νοι και απελ­πι­σμέ­νοι κάτοι­κοι της περιο­χής δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την κατα­στρο­φή των σπι­τιών, των περιου­σιών και της περιοχής.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά μια γυναί­κα, κάτοι­κος της περιο­χής μιλώ­ντας με τον Νίκο Παπα­να­στά­ση είπε ότι είμαι 65 ετών εγώ και 67 ετών ο άνδρας μου, χάσα­με το σπί­τι μας, την ζωή μας, δεν έχου­με τίπο­τα, δεν εμφα­νί­στη­κε κανείς.

Ενώ ένας νεα­ρής ηλι­κί­ας κάτοι­κος της περιο­χής γεμά­τος οργή έλε­γε ότι έβα­λαν 4 πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα και φυλά­νε ξενο­δο­χεία και εδώ δεν έχει έρθει κανένας.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό των ελλεί­ψε­ων μέσων πυρο­προ­στα­σί­ας αλλά και της προ­χει­ρό­τη­τας που επι­κρα­τεί είναι τα σκα­πτι­κά μηχα­νή­μα­τα την τελευ­ταία στιγ­μή επι­χει­ρούν να φτιά­ξουν υπο­τυ­πώ­δεις αντι­πυ­ρι­κές ζώνες και γραμμές.

Πηγή: 902.gr

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο