Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρότζερ Γουότερς: Τραμπ, Φάρατζ, Ορμπάν, Μ. Λεπέν — “Ο νεοφασισμός βρίσκεται σε άνοδο”

Ο ιδρυ­τής των Pink Floyd Ρότζερ Γουό­τερς χαρα­κτή­ρι­σε νεο­φα­σί­στα τον υπο­ψή­φιο για την προ­ε­δρία της Βρα­ζι­λί­ας Ζαϊχ Μπολ­σο­νά­ρου του “τύπου του Ντό­ναλντ Τραμπ, του Νάι­τζελ Φάρατζ και του Βίκτορ Ορμπάν”.

Στη διάρ­κεια συναυ­λί­ας που έδω­σε στο στά­διο Allianz του Σάο Πάου­λο, ο Γουό­τερς με τα σχό­λιά του προ­κά­λε­σε εκδη­λώ­σεις θαυ­μα­σμού αλλά και αποδοκιμασίες.

Ο ακρο­δε­ξιός Μπολ­σο­νά­ρου κέρ­δι­σε τον πρώ­το γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στη Βρα­ζι­λία την περα­σμέ­νη Κυρια­κή εξα­σφα­λί­ζο­ντας σχε­δόν 50 εκα­τομ­μύ­ρια ψήφους και θα αντι­με­τω­πί­σει στον δεύ­τε­ρο γύρο στις 28 Οκτω­βρί­ου τον υπο­ψή­φιο του Κόμ­μα­τος των Εργα­τών, τον Φερ­νά­ντο Χαντάντ.

”Έχε­τε πολύ σημα­ντι­κές εκλο­γές σε τρεις εβδο­μά­δες από τώρα. Επο­μέ­νως κάποια στιγ­μή θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σε­τε ποιος θέλε­τε να είναι ο επό­με­νος πρό­ε­δρός σας”, είπε ο Γουό­τερς ενώ­πιον ενός κοι­νού 45.000 ανθρώ­πων προς το τέλος της συναυ­λί­ας το βρά­δυ της Τρίτης.

“Το ξέρω ότι δεν μου πέφτει λόγος, πέραν του ότι σε γενι­κές γραμ­μές είμαι κατά της ανα­βί­ω­σης του φασι­σμού σε όλον τον κόσμο. Και καθώς πιστεύω στα ανθρώ­πι­να δικαιώματα–και αυτό περι­λαμ­βά­νει το δικαί­ω­μα της ειρη­νι­κής δια­μαρ­τυ­ρί­ας με σεβα­σμό προς τον νόμο–θα προ­τι­μού­σα να μην με κυβερ­νά κάποιος που πιστεύ­ει ότι η στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία είναι κάτι καλό. Θυμά­μαι την κακή επο­χή στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή με τις στρα­τιω­τι­κές δικτα­το­ρί­ες και ήταν φρι­κτό”, είπε ο 75χρονος Γουότερς.

Και σε άλλο σημείο της συναυ­λί­ας ο Γουό­τερς κατα­φέρ­θη­κε ενα­ντί­ον του Μπολ­σο­νά­ρου προ­βάλ­λο­ντας το όνο­μα του σε μια οθό­νη που βρι­σκό­ταν πάνω από τη σκη­νή μαζί με τα ονό­μα­τα του Τραμπ, του Φάρατζ, του Ορμπάν και της Μαρίν Λεπέν και με την προει­δο­ποί­η­ση: “Ο νεο­φα­σι­σμός βρί­σκε­ται σε άνοδο”.

Η παρέμ­βα­σή του Γουό­τερς έκα­νε ορα­τή την πόλω­ση που υπάρ­χει στη Βρα­ζι­λία, η οποία βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με τις σημα­ντι­κό­τε­ρες, σύμ­φω­να με κάποιους, εκλο­γές στην ιστο­ρία της: οι μισοί θεα­τές ζητω­κραύ­γα­ζαν και συμ­με­τεί­χαν στις απο­δο­κι­μα­σί­ες εις βάρος του ακρο­δε­ξιού υπο­ψη­φί­ου, ενώ οι υπό­λοι­ποι φώνα­ζαν υβρι­στι­κούς χαρα­κτη­ρι­σμούς προς τον μουσικό.

Ρότζερ Γουό­τερς, Pink Floyd: «Τα Λευ­κά Κρά­νη είναι μια ψεύ­τι­κη οργά­νω­ση που προ­πα­γαν­δί­ζει για τους τζι­χα­ντι­στές και τους τρομοκράτες»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο