Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου – Γεγονότα και πρόσωπα

1278 680 Εβραί­οι συλ­λαμ­βά­νο­νται στην Αγγλία για παρα­χά­ρα­ξη νομι­σμά­των. Οι 293 οδη­γού­νται την αγχόνη.

1494 Πέθα­νε ο Ιτα­λός φιλό­σο­φος, Τζιο­βά­νι Πίκο Ντε Λα Μιράντολα

1558 Αρχή της Ελι­σα­βε­τια­νής επο­χής στη Αγγλία. Η Βασί­λισ­σα Μαί­ρη Α’ πεθαί­νει και ανα­λαμ­βά­νει η ετε­ρο­θα­λής αδελ­φή της Ελισάβετ.

1749 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος σεφ, Νικο­λά Απέρ, που ανα­κά­λυ­ψε τη δια­τή­ρη­ση των τρο­φών δια της κονσερβοποίησης

1815 Υπο­γρα­φή συν­θή­κης στο Παρί­σι μετα­ξύ της Μ. Βρε­τα­νί­ας και της Ρωσί­ας, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι θα απο­τε­λού­σαν κρά­τος ελεύ­θε­ρο και ανε­ξάρ­τη­το, με την επω­νυ­μία “Ηνω­μέ­να κρά­τη των Ιονί­ων Νήσων”, υπό την απο­κλει­στι­κή προ­στα­σία της Μ. Βρετανίας.

1828 Ο φρού­ραρ­χος της Άμφισ­σας, Μεχ­μέτ μπέ­ης Δεβό­λης, παρα­δί­δει την πόλη στον Δημή­τριο Υψηλάντη.

1831 Ο Ιση­με­ρι­νός και η Βενε­ζου­έ­λα ανε­ξαρ­τη­το­ποιού­νται από τη Μεγά­λη Κολομβία.

1852 Δια­λύ­ε­ται η Ένω­ση των Κομ­μου­νι­στών, που απο­τέ­λε­σε το πρώ­το ουσια­στι­κά Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και την πρώ­τη οργα­νω­μέ­νη μορ­φή διε­θνούς προ­λε­τα­ρια­κής ενό­τη­τας. Η Ένω­ση των Κομ­μου­νι­στών ιδρύ­θη­κε το 1847 στο Λον­δί­νο, ενώ το πρό­γραμ­μά της, το γνω­στό Μανι­φέ­στο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος (που συνέ­τα­ξαν οι Μαρξ και Ένγκελς το 1848), υπήρ­ξε το πρώ­το προ­γραμ­μα­τι­κό ντο­κου­μέ­ντο του επι­στη­μο­νι­κού κομ­μου­νι­σμού. Η Ένω­ση των Κομ­μου­νι­στών ήταν ο προ­άγ­γε­λος της Α’ Διε­θνούς, που συγκρο­τή­θη­κε το 1864.

1861 Γεν­νή­θη­κε ο κερ­κυ­ραί­ος μου­σουρ­γός, Σπύ­ρος Σαμά­ρης ή Σαμα­ράς ή Σαμά­ρας, που μελο­ποί­η­σε τον «Ολυ­μπια­κό Ύμνο» σε ποί­η­ση Κωστή Παλαμά

1869 Με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των επί­ση­μων εγκαι­νί­ων, ανοί­γει για τη ναυ­σι­πλο­ΐα η Διώ­ρυ­γα του Σου­έζ, ενώ­νο­ντας τη Μεσό­γειο με την Ερυ­θρά Θάλασσα.

1887 Γεν­νή­θη­κε ο θρυ­λι­κός Άγγλος στρα­τη­γός του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, Μπέρ­ναρντ Μοντγκόμερι

1901 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός και σκη­νο­θέ­της Λι Στρά­σμπεργκ, ο οποί­ος υπήρ­ξε εμπνευ­στής της υπο­κρι­τής τεχνι­κής που είναι γνω­στή ως η “Μέθο­δος”

1902 Βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ελλά­δα. Τα δύο μεγα­λύ­τε­ρα κόμ­μα­τα (του Θ. Δηλι­γιάν­νη και του Γ. Θεο­τό­κη) ισο­ψη­φούν στις έδρες, με απο­τέ­λε­σμα το ξέσπα­σμα ταρα­χών και συγκρού­σε­ων στην πρω­τεύ­ου­σα (τα λεγό­με­να «Σανι­δι­κά»).

1903 Το Ρωσι­κό Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό και Εργα­τι­κό Κόμ­μα δια­σπά­ται σε μπολ­σε­βί­κους που συμ­φω­νούν με το Λένιν (πλειο­ψη­φού­ντες) και σε μεν­σε­βί­κους (μειο­νο­ψη­φού­ντες), που συμ­φω­νούν με το Γιού­λι Μάρτοφ.

1906 Γεν­νή­θη­κε ο Ιάπω­νας σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των και μοτο­σι­κλε­τών, Σοϊ­χί­ρο Χόντα, που παρέ­λα­βε τη βιο­τε­χνία ποδη­λά­των του πατέ­ρα του για να τη μετα­τρέ­ψει στο σημε­ρι­νό κολοσ­σό της αυτο­κί­νη­σης Honda

1917 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος γλύ­πτης Φραν­σουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν, διά­ση­μος για το αρι­στούρ­γη­μά του «Ο Στοχαστής».

1918 Στις 17–23 του Νοέμ­βρη συνέρ­χε­ται στον Πει­ραιά, στα γρα­φεία του Συν­δέ­σμου Μηχα­νι­κών Ατμό­πλοιων, το Α’ Πανελ­λα­δι­κό Σοσια­λι­στι­κό Συνέ­δριο, ιδρυ­τι­κό του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετο­νο­μά­στη­κε σε ΚΚΕ.

1920 Η Αγγλία και η Γαλ­λία συμ­φω­νούν στην επά­νο­δο του βασι­λιά Κων­στα­ντί­νου, υπό τον όρο η Ελλά­δα να οργα­νώ­σει μεγά­λη τακτι­κή επί­θε­ση του στρα­τού της στη Μικρά Ασία ενα­ντί­ον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1922 Ο τελευ­ταί­ος σουλ­τά­νος της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας Μωά­μεθ Στ΄ εγκα­τα­λεί­πει την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη παρα­δί­δο­ντάς την ουσια­στι­κά στην κυβέρ­νη­ση της Άγκυ­ρας. Εξο­ρί­ζε­ται στην Ιταλία.

1925 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Ροκ Χάτσον

1927 Αυξά­νο­νται τα δίδα­κτρα στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Συμπλο­κές φοι­τη­τών με την αστυνομία.

1932 Αρχί­ζουν στο Λον­δί­νο οι εργα­σί­ες της Γ’ Συνό­δου Στρογ­γυ­λής Τρα­πέ­ζης, με θέμα το πολι­τι­κό μέλ­λον της Ινδίας.

1934 Φασί­στες της εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κής οργά­νω­σης «Τρί­αι­να», εκδι­κού­με­νοι την ματαί­ω­ση του φασι­στι­κού συνε­δρί­ου τους, επι­τί­θε­νται ενά­ντια στα γρα­φεία του Ριζο­σπά­στη, μα απο­κρού­ο­νται ηρω­ι­κά από την εργα­τι­κή φρου­ρά των γρα­φεί­ων. Τελι­κά σπεύ­δει η αστυ­νο­μία σε ενί­σχυ­ση των φασι­στών, σπά­ζει τις πόρ­τες και τραυ­μα­τί­ζει με σφαί­ρες τριά­ντα υπε­ρα­σπι­στές του Ριζο­σπά­στη. Σε απά­ντη­ση, στις 23 Νοεμ­βρί­ου η εργα­τιά της Αθή­νας πραγ­μα­το­ποιεί 24ωρη απεργία.

1936 Κάτω από περί­ερ­γες συν­θή­κες πεθαί­νει ο Αλέ­ξαν­δρος Παπα­να­στα­σί­ου, αρχη­γός του Εργα­το­α­γρο­τι­κού Κόμ­μα­τος και δύο φορές πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας (το 1924 και το 1932).

1942 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της, Μάρ­τιν Σκορσέζε

1941 Ύστε­ρα από από­φα­ση της παν­σπου­δα­στι­κής συγκέ­ντρω­σης, που έγι­νε στη Νομι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών με πρω­το­βου­λία των φοι­τη­τών του Πολυ­τε­χνεί­ου, κηρύσ­σε­ται παμ­φοι­τη­τι­κή απερ­γία. Η απερ­γία, όπου πήραν μέρος πάνω από 4.000 φοι­τη­τές του Πολυ­τε­χνεί­ου, του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και της Παντεί­ου, έλη­ξε με νίκη: με την απο­φυ­λά­κι­ση των συνα­δέλ­φων τους που είχαν συλ­λη­φθεί και την αύξη­ση του αριθ­μού των σιτι­ζο­μέ­νων φοιτητών.

1944 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Ντά­νι Ντε Βίτο

1944 Ο Εθνι­κός Απε­λευ­θε­ρω­τι­κός Στρα­τός της Αλβα­νί­ας απε­λευ­θε­ρώ­νει την πρω­τεύ­ου­σα Τίρανα

1962 Πεθαί­νει η κομ­μου­νί­στρια συγ­γρα­φέ­ας Γαλά­τεια Καζαντζάκη.

1968 Ο Αλέ­ξαν­δρος Πανα­γού­λης κατα­δι­κά­ζε­ται δις εις θάνα­το για την από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας ενα­ντί­ον του δικτά­το­ρα Γεώρ­γιου Παπα­δό­που­λου και μετα­φέ­ρε­ται στις φυλα­κές της Αίγινας.

1970 Το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μι­κό εξε­ρευ­νη­τι­κό σκά­φος «Λού­να 17» των Σοβιε­τι­κών προ­σε­δα­φί­ζε­ται στη Σελή­νη. Απε­λευ­θε­ρώ­νει στην Κοι­λά­δα των Καται­γί­δων το πρώ­το αυτο­κι­νού­με­νο όχη­μα «Λού­νοκ­χοντ 1», που λαμ­βά­νει εντο­λές από το κέντρο ελέγ­χου στη Γη.

1972 Στο Μπου­έ­νος Άιρες, χιλιά­δες άτο­μα επευ­φη­μούν το Χουάν Περόν, που επι­στρέ­φει έπει­τα από εξο­ρία 17 χρόνων.

1973 “Εδώ Πολυ­τε­χνείο”.… Τα μεσά­νυ­χτα τα τανκς περι­κυ­κλώ­νουν το Πολυ­τε­χνείο, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί­λουν τη φοι­τη­τι­κή εξέ­γερ­ση κατά της δικτα­το­ρί­ας. Οι φοι­τη­τές καλούν τους στρα­τιώ­τες να ενω­θούν μαζί τους. Ξημε­ρώ­μα­τα ένα τανκ γκρε­μί­ζει την κεντρι­κή πύλη.Υπάρχουν πολ­λοί νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες. Η χού­ντα ανα­κοι­νώ­νει 16 νεκρούς, ενώ επα­νέρ­χε­ται ο στρα­τιω­τι­κός νόμος από την κυβέρ­νη­ση Μαρκεζίνη.

1974 Διε­ξά­γο­νται στην Ελλά­δα οι πρώ­τες ελεύ­θε­ρες εκλο­γές μετά το 1964. Πρώ­το κόμ­μα ανα­δει­κνύ­ε­ται η ΝΔ υπό τον Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή με ποσο­στό 54,37%. Ακο­λου­θούν η Ένω­ση Κέντρου — Νέες Δυνά­μεις υπό τον Γεώρ­γιο Μαύ­ρο με 20,42%, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου με 13,58% και η Ενω­μέ­νη Αρι­στε­ρά (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ.) με 9,45%.

1985 Δολο­φο­νεί­ται ο 16χρονος Μιχά­λης Καλ­τέ­ζας από αστυ­νο­μι­κό, κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων που ξέσπα­σαν μετά την πορεία για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου. Ο αστυ­νο­μι­κός Αθα­νά­σιος Μελί­στας πυρο­βο­λεί τον Καλ­τε­ζά στο πίσω μέρος του κεφα­λιού, καθώς ο νεα­ρός τρέ­χει μαζί με άλλους δια­δη­λω­τές προς την πλα­τεία Εξαρχείων.

1992 Η ιτα­λι­κή αστυ­νο­μία συλ­λαμ­βά­νει 75 άτο­μα κατά τη μεγα­λύ­τε­ρη εκστρα­τεία κατά της Μαφί­ας από το 1984.

1992 Στις ΗΠΑ, το ομο­σπον­δια­κό γρα­φείο απο­γρα­φής κατα­γρά­φει 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια Ινδιά­νους και 542 δια­φο­ρε­τι­κές φυλές.

1992 Ο Γιώρ­γος Κοσκω­τάς, ο Γιάν­νης Ματζου­ρά­νης και η Αλί­κη Κου­τσό­γιωρ­γα παρα­πέ­μπο­νται να δικα­στούν στο Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των για ενερ­γη­τι­κή δωρο­δο­κία, απλή συνέρ­γεια και απο­δο­χή προ­ϊ­ό­ντος εγκλή­μα­τος από ιδιοτέλεια.

1993 Πέθα­νε ο λαϊ­κός συν­θέ­της και στι­χουρ­γός, Γιώρ­γος Μητσάκης

1997 Επί­θε­ση φανα­τι­κών ισλα­μι­στών κατά του­ρι­στών σημειώ­νε­ται στο Λού­ξορ της Αιγύ­πτου. Σκο­τώ­νο­νται 69 του­ρί­στες, τρεις αστυ­νο­μι­κοί και έξι μέλη της οργά­νω­σης «Γκα­μά αλ Ισλαμίγια».

2003 Ο σκλη­ρός της μεγά­λης οθό­νης Άρνολντ Σβαρ­τζε­νέ­γκερ ορκί­ζε­ται κυβερ­νή­της της Καλιφόρνιας.

2006 Πέθα­νε ο Ούγ­γρος ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής, Φέρεντς Πού­σκας, ο επο­νο­μα­ζό­με­νος και καλ­πά­ζων συνταγ­μα­τάρ­χης, που οδή­γη­σε τον Πανα­θη­ναϊ­κό στον τελι­κό του Κυπέλ­λου Πρω­τα­θλη­τριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

2008 Η ΠΓΔΜ προ­σφεύ­γει στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης κατά της Ελλά­δας, επει­δή άσκη­σε βέτο στην έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ τον Απρί­λιο του 2008. Την κατη­γο­ρεί για παρα­βί­α­ση του άρθρου 11 της Ενδιά­με­σης Συμ­φω­νί­ας, που υπε­γρά­φη στη Νέα Υόρ­κη το 1995 και προ­έ­βλε­πε τη μη υπο­βο­λή βέτο από τη χώρα μας στην έντα­ξη της ΠΓΔΜ σε διε­θνείς οργανισμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο