Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου

1673 Πέθα­νε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας, Ζαν Μπα­τίστ Ποκε­λέν, γνω­στό­τε­ρος ως Μολιέ­ρος. («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντα­σία ασθε­νής», «Ταρ­τού­φος», «Αρχο­ντο­χω­ριά­της»)

Μολιέ­ρος, ο δημιουρ­γός της «υψη­λής κωμωδίας»

1801 Εκλέ­γε­ται 3ος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ο Τόμας Τζέφερσον.

1817 Η Βαλ­τι­μό­ρη γίνε­ται η πρώ­τη πόλη των ΗΠΑ, της οποί­ας οι δρό­μοι φωτα­γω­γού­νται με λάμπες γκαζιού.

1856 Πεθαί­νει ο Χάιν­ριχ Χάι­νε. Γερ­μα­νός ποι­η­τής, δημο­σιο­λό­γος και κρι­τι­κός. Γεν­νή­θη­κε το 1797. Οι πολι­τι­κοί στί­χοι του Χάι­νε απο­τε­λούν υπό­δειγ­μα ρεα­λι­σμού στην ποί­η­ση, συν­δυά­ζο­ντας την καί­ρια επι­και­ρό­τη­τα με μακρο­πρό­θε­σμες ιδε­ο­λο­γι­κές προ­ο­πτι­κές. Σημα­ντι­κά επέ­δρα­σε στο έργο του η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχι­σε το 1843.

Χάιν­ριχ Χάι­νε, ο κομ­μου­νι­στής ποι­η­τής της επα­να­στα­τι­κής αισιοδοξίας

1864 Κατά τη διάρ­κεια του αμε­ρι­κα­νι­κού εμφυ­λί­ου, το υπο­βρύ­χιο των νοτί­ων «Χάν­λεϊ» επι­τί­θε­ται κατά του πολε­μι­κού «Χαου­ζο­τό­νικ» των βορεί­ων. Και τα δύο κατα­λή­γουν στο βυθό. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη ναυ­μα­χία ανά­με­σα σε υπο­βρύ­χιο και πλοίο επιφανείας.

1867 Περ­νά το πρώ­το πλοίο από τη διώ­ρυ­γα του Σουέζ

1869 Εκτε­λεί­ται το πρώ­το δοκι­μα­στι­κό δρο­μο­λό­γιο του ατμο­κί­νη­του αστι­κού σιδη­ρο­δρό­μου Αθή­νας — Πειραιά.

1877 Γεν­νή­θη­κε ο Αντρέ Μαζι­νό, Γάλ­λος πολι­τι­κός, που ως υπουρ­γός Πολέ­μου δημιούρ­γη­σε τα περί­φη­μα οχυ­ρω­μα­τι­κά έργα που έφε­ραν την ονο­μα­σία «Γραμ­μή Μαζινό»

1904 Η όπε­ρα του Που­τσί­νι «Μαντάμ Μπά­τερ­φλαϊ» κάνει πρε­μιέ­ρα στη Σκά­λα του Μιλάνου.

1929 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη προ­βο­λή κινη­μα­το­γρα­φι­κής ται­νί­ας σε αερο­πλά­νο από την αερο­πο­ρι­κή εται­ρία “Γιου­νι­βέρ­σαλ”.

1933 Στις ΗΠΑ, λήγει το καθε­στώς της ποτοαπαγόρευσης.

 1947 Πεθαί­νει ο στο­χα­στής, δια­κε­κρι­μέ­νος δημο­σιο­γρά­φος και ποι­η­τής Νίκος Καρ­βού­νης, που μετα­ξύ άλλων διε­τέ­λε­σε υπεύ­θυ­νος του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΠΕΕΑ.

Καρ­βού­νης Νίκος: Άλλα­ζε όσο άλλα­ζε και ο έξω κόσμος

1947 Αντι­προ­σω­πεία του ΕΑΜ παρα­δί­δει στα μέλη της «Επι­τρο­πής Ερεύ­νης του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Βαλ­κά­νια», που βρί­σκε­ται στην Αθή­να για να εξε­τά­σει την κατά­στα­ση στην Ελλά­δα, πολυ­σέ­λι­δο υπό­μνη­μα. Ήταν μια ύστα­τη προ­σπά­θεια του ΚΚΕ και των άλλων κομ­μά­των του ΕΑΜ για την ειρή­νευ­ση και την απο­κα­τά­στα­ση της δημο­κρα­τί­ας και της ομα­λής εξέ­λι­ξης. Όμως, ο αγγλο­α­με­ρι­κα­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός και το ντό­πιο αστι­κό κρά­τος είχαν πάρει τις απο­φά­σεις τους…

17 Φεβρουα­ρί­ου 1947: Υστα­τη προ­σπά­θεια του ΕΑΜ για ειρή­νη και ομαλότητα

1963 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κά­νος Μάικλ Τζέ­φρι Τζόρ­νταν, που θεω­ρεί­ται ο καλύ­τε­ρος καλα­θο­σφαι­ρι­στής όλων των εποχών.

1972 Στη Βρε­τα­νία, η Βου­λή των Κοι­νο­τή­των ψηφί­ζει υπέρ της έντα­ξης της χώρας στην ΕΟΚ

1979 Η Κίνα εισβάλ­λει στο Βιετ­νάμ, ως αντί­ποι­να για την εισβο­λή του Βιετ­νάμ στην Καμπότζη

1982 Στην Ελλά­δα, ο πολι­τι­κός γάμος καθιε­ρώ­νε­ται ως ισό­κυ­ρος με τον θρησκευτικό

1995 Μιχά­λης Ράπτης, γνω­στός και ως Πάμπλο, από τις κορυ­φαί­ες προ­σω­πι­κό­τη­τες του διε­θνούς τρο­τσκι­στι­κού κινή­μα­τος. (Γεν. 24/8/1911)

2008 Το Κόσο­βο γίνε­ται ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος από τη Σερ­βία. Η Βου­λή του Κοσό­βου ανα­κοι­νώ­νει, μονο­με­ρώς, την ανε­ξαρ­τη­σία του από τη Σερ­βία, η οποία όμως δεν απο­δέ­χε­ται την από­σχι­σή του και προ­σφεύ­γει στον ΟΗΕ

2017 Πέθα­νε ο εικα­στι­κός Γιάν­νης Κουνέλλης

Γιάν­νης Κου­νέλ­λης, ο Δάσκα­λος μέσα από τις σιωπές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο