Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου

324 Ο Μέγας Κων­στα­ντί­νος νικά τον Λικί­νιο στη μάχη της Χρυσούπολης.

1739 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Βελι­γρα­δί­ου, με την οποία το Βελι­γρά­δι παρα­χω­ρεί­ται στην Οθω­μα­νι­κή Αυτοκρατορία.

1783 Πεθαί­νει ο Ελβε­τός μαθη­μα­τι­κός και φυσι­κός Λέο­ναρντ Όιλερ.

1793 Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον, θέτει το θεμέ­λιο λίθο του Καπι­τω­λί­ου, όπου στε­γά­ζε­ται το Κογκρέσο.

1810 Η Χιλή κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ισπα­νία. Η 18η Σεπτεμ­βρί­ου εορ­τά­ζε­ται στη Χιλή, ως ημέ­ρα ανεξαρτησίας.

1812 Μεγά­λη πυρ­κα­γιά στη Μόσχα κατα­καί­ει το 90% των σπι­τιών και 1.000 εκκλησίες.

1819 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος φυσι­κός, Ζαν Μπερ­νάρ Λεόν Φου­κώ­κα, που με το εκκρε­μές του έδει­ξε ότι η Γη κινεί­ται («εκκρε­μές του Φουκώ»).

1834 Η Αθή­να ονο­μά­ζε­ται πρω­τεύ­ου­σα του ελλη­νι­κού κρά­τους, με διά­ταγ­μα της αντιβασιλείας.

Σαν σήμε­ρα 18 Σεπτέμ­βρη 1834 η Αθή­να ονο­μά­ζε­ται πρω­τεύ­ου­σα και εμείς  «ρίχνου­με μια ματιά» στην κοσμι­κή Αθή­να της εποχής

1851 Κυκλο­φο­ρεί το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας «New York Times».

1897  Υπο­γρά­φε­ται η προ­κα­ταρ­κτι­κή συν­θή­κη ειρή­νης (Συν­θή­κη της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης) μετά τον Ελλη­νο­τουρ­κι­κό πόλε­μο του 1897 που έλη­ξε με ήττα της Ελλά­δας. Με τη συν­θή­κη αυτή η Ελλά­δα παρα­χω­ρού­σε ένα μικρό τμή­μα της Θεσ­σα­λί­ας κοντά στα σύνο­ρα, ενώ απο­δε­χό­ταν την πλη­ρω­μή 4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων λιρών Τουρ­κί­ας ως πολε­μι­κή απο­ζη­μί­ω­ση και την απο­δο­χή διε­θνούς οικο­νο­μι­κού ελέγ­χου. Με βάση τη συν­θή­κη αυτή στις 22 Νοεμ­βρί­ου 1897 υπο­γρά­φτη­κε ορι­στι­κή ειρή­νη μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρκίας.

1905 Γεν­νή­θη­κε η Σου­η­δή ηθο­ποιός, Γκρέ­τα Γκάρ­μπο, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Γκρέ­τα Γκούσταβσον

1922 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η εκκέ­νω­ση της Μικράς Ασί­ας από τα ελλη­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, θέτο­ντας τρα­γι­κό τέλος στην Μικρα­σια­τι­κή Εκστρατεία.

Μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή: Από τη «Μεγά­λη Ιδέα» στην από­λυ­τη τραγωδία

1924 Το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο της Αθή­νας εγκρί­νει το κατα­στα­τι­κό ίδρυ­σης της ΑΕΚ.

1931 Πανι­κός ξεσπά στο Χρη­μα­τι­στή­ριο της Αθή­νας, λόγω της από­το­μης και μεγά­λης πτώ­σης όλων των αξιών. Απο­φα­σί­ζε­ται η προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας του Χρηματιστηρίου.

1936 Εκδί­δε­ται ο ανα­γκα­στι­κός νόμος 117 για την κατα­πο­λέ­μη­ση του κομ­μου­νι­σμού. Η δικτα­το­ρία Μετα­ξά καταρ­γεί τα πολι­τι­κά κόμματα.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο Μου­σο­λί­νι ζητά από τους Ιτα­λούς να στρέ­ψουν τα όπλα ενα­ντί­ον των συμμάχων.

1943 Στην Κεφα­λο­νιά 9.600 Ιτα­λοί σφα­γιά­ζο­νται από τους Ναζί (μόνο 40 κατα­φέρ­νουν να γλιτώσουν).

«ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΙ» – Πώς ο Μπερ­νιέ δια­στρέ­βλω­σε την Ιστορία

1943 Στην Πολω­νία, περί­που 260.000 Εβραί­οι βρί­σκουν τον θάνα­το από τους Ναζί στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης Σομπιντόρ.

Η εξό­ντω­ση του εβραϊ­κού πλη­θυ­σμού της Ελλά­δας από τους ναζί (Και ανα­λυ­τι­κός πίνακας)

1961 Ο Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου παραι­τεί­ται από την ηγε­σία του Δημο­κρα­τι­κού Κέντρου.

1963 Στην Τζα­κάρ­τα της Ινδο­νη­σί­ας, 10.000 άτο­μα καί­νε την πρε­σβεία της Βρε­τα­νί­ας, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τη δημιουρ­γία της Μαλαισίας.

1964 Ο βασι­λιάς των Ελλή­νων, Κων­στα­ντί­νος, παντρεύ­ε­ται την πρι­γκί­πισ­σα της Δανί­ας, Άννα Μαρία. Πρό­κει­ται για τους μονα­δι­κούς βασι­λι­κούς γάμους που τελέ­στη­καν στην Αθήνα.

1970 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ρόκερ, Τζί­μι Χέντριξ

1970 Αυτο­πυρ­πο­λεί­ται στη Ρώμη ο Έλλη­νας φοι­τη­τής Κώστας Γεωρ­γά­κης, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς στην Ελλάδα.

1981 Καταρ­γεί­ται η θανα­τι­κή ποι­νή στη Γαλλία.

1990 Η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή ανα­θέ­τει στην Ατλά­ντα των ΗΠΑ την τέλε­ση των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του 1996, σβή­νο­ντας το όνει­ρο των Ελλή­νων που περί­με­ναν την ανά­λη­ψή τους από τη χώρα μας.

1994 Πέθα­νε ο ζωγρά­φος, Αλέ­ξης Ακριθάκης.

1997 Σε δημο­ψή­φι­σμα στην Ουα­λία, οι κάτοι­κοι με πλειο­ψη­φία 50,3% ένα­ντι 49,7% απο­φα­σί­ζουν τη συγκρό­τη­ση δικού τους Κοινοβουλίου.

2013 Ο 34χρονος μου­σι­κός Παύ­λος Φύσ­σας δολο­φο­νεί­ται σε ενέ­δρα θανά­του στο Κερα­τσί­νι από Χρυ­σαυ­γί­τες. Δρά­στης της δολο­φο­νί­ας ήταν το μέλος της φασι­στι­κής οργά­νω­σης Γ. Ρουπακιάς.

Πώς ανέ­χε­σαι ΝΑΖεΙς μαζί τους; – Δεν έχου­με δικαί­ω­μα να ξεχά­σου­με τι έκα­ναν οι δολο­φό­νοι της Χρυ­σής Αυγής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο