Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου — Τα σημαντικότερα γεγονότα

1816 Η κωμι­κή όπε­ρα «Ο Κου­ρέ­ας της Σεβίλ­λης» του Τζιά­κι­νο Ροσί­νι κάνει πρε­μιέ­ρα στη Ρώμη και κατα­λή­γει σε φιάσκο.

1822 Ελλη­νι­κός στό­λος, υπό τον Ανδρέα Μια­ού­λη, στον οποίο μετέ­χουν 27 υδραί­ι­κα, 20 σπε­τσιώ­τι­κα και 16 ψαρια­νά πλοία, κατα­ναυ­μα­χεί τον τουρ­κι­κό στό­λο υπό τον Καρα­πε­πέ Αλή, στη Ναυ­μα­χία των Πατρών.

1827 Η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Τροι­ζή­νας εκλέ­γει τον Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια κυβερ­νή­τη της Ελλάδας.

1872 Στη Νέα Υόρ­κη, εγκαι­νιά­ζε­ται το Metropolitan Museum of Art.

1891 Ιδρύ­ε­ται ο Πανελ­λή­νιος Γυμνα­στι­κός Σύλλογος.

1905 Διε­νερ­γού­νται βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Οι Δελη­γιαν­νι­κοί κερ­δί­ζουν 142 έδρες, ένα­ντι 78 των Θεο­το­κι­κών, 13 των Ζαϊ­μι­κών και 2 ανε­ξαρ­τή­των. Ο Θεό­δω­ρος Δελη­γιάν­νης ανα­λαμ­βά­νει πρω­θυ­πουρ­γός για τελευ­ταία φορά.

1912 Γεν­νή­θη­κε η Ηλέ­κτρα Απο­στό­λου, ελλη­νί­δα ηρω­ί­δα της αντί­στα­σης. (Θαν. 26/7/1944)

Ηλέ­κτρα Απο­στό­λου: Από την άνε­τη ζωή στην υπέρ­τα­τη θυσία για το λαό και την πατρίδα

1925 Η αγγλι­κή Βου­λή επι­κυ­ρώ­νει το αγγλοϊ­τα­λι­κό σύμ­φω­νο, με το οποίο η Αγγλία ανα­γνω­ρί­ζει την κατο­χή της Δωδε­κα­νή­σου από την Ιταλία

1920 Πέθα­νε ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι, αμε­ρι­κα­νός εξε­ρευ­νη­τής. Το 1909 εξε­ρεύ­νη­σε τον Βόρειο Πόλο, μαζί με τον Μάθιου Χέν­σον. (Γεν. 6/5/1856)

1928 Διε­ξά­γο­νται στην Ιαπω­νία οι πρώ­τες εκλο­γές, στις οποί­ες πήραν μέρος ψηφο­φό­ροι και των δύο φύλων.

1932 Ο περιο­ρι­σμός των σελί­δων και η απα­γό­ρευ­ση κάθε παρο­χής δώρων ή βιβλί­ων είναι τα νέα μέτρα κατά του Τύπου, που εφαρ­μό­ζει η κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου στην Ελλάδα.

1944 Νορ­βη­γοί αντάρ­τες βυθί­ζουν στη Βόρεια Θάλασ­σα γερ­μα­νι­κό πλοίο που μετέ­φε­ρε βαρύ ύδωρ, με απο­τέ­λε­σμα να καθυ­στε­ρή­σουν καθο­ρι­στι­κά οι προ­σπά­θειες του Χίτλερ να κατα­σκευά­σει πρώ­τος την ατο­μι­κή βόμβα.

1947  Το Πρω­το­δι­κείο Αθη­νών με τον Α.Ν. 509 /1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και απο­φα­σί­ζει τη διά­λυ­σή της. Μεγά­λο τμή­μα των μελών και στε­λε­χών της πέρα­σαν στον ένο­πλο αγώ­να και συνέ­βα­λαν στη συγκρό­τη­ση και τον ηρω­ι­κό αγώ­να του «Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας» (ΔΣΕ), την περί­ο­δο 1946 ‑1949. Χιλιά­δες ήταν οι ΕΠΟ­Νί­τες που οδη­γή­θη­καν στις φυλα­κές, τις εξο­ρί­ες, που δολο­φο­νή­θη­καν από όργα­να του αστι­κού κράτους.

Τρία ντο­κου­μέ­ντα για την ΕΠΟΝ

1949 Δολο­φο­νεί­ται στα κρα­τη­τή­ρια της Γενι­κής Ασφά­λειας Αθη­νών, μετά από άγριο βασα­νι­σμό, ο Μήτσος Παπα­ρή­γας, μέλος της ΚΕΕ του ΚΚΕ και ΓΓ της ΓΣΕΕ.

1960 Πέθα­νε ο Βασί­λης Λογο­θε­τί­δης, Ελλη­νας ηθο­ποιός. (Γεν. 1898)

Βασί­λης Λογο­θε­τί­δης, «υπήρ­ξε ο άνθρω­πος του λαού, που ένιω­σε τον λαό και που έπαι­ξε για τον λαό»

1962 Οι Αμε­ρι­κα­νοί στέλ­νουν τον πρώ­το συμπα­τριώ­τη τους, τον αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χη Τζον Γκλεν, στο διά­στη­μα, σε τρο­χιά γύρω από τη Γη με το δια­στη­μό­πλοιο Φιλία 7 (Friendship 7). Επι­στρέ­φει μετά από τρεις περι­φο­ρές, που κάνει μέσα σε 4 ώρες και 55 λεπτά και γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός, που κάνει το γύρο της Γης.

20 Φεβρουα­ρί­ου 1962: Ο αγώ­νας για την εξε­ρεύ­νη­ση του Διαστήματος

1968 Σε σωρούς ερει­πί­ων μετα­τρέ­πο­νται όλα σχε­δόν τα σπί­τια του Αϊ Στρά­τη, ο οποί­ος ισο­πε­δώ­νε­ται από κατα­στρε­πτι­κό σει­σμό. Οι νεκροί φτά­νουν τους 20 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 18, ενώ άστε­γες μένουν και οι 220 οικο­γέ­νειες του νησιού. Η εικό­να της ολο­κλη­ρω­τι­κής κατα­στρο­φής συμπλη­ρώ­νε­ται από τα 5.000 νεκρά αιγο­πρό­βα­τα και τα 400 βοοει­δή, που επί­σης θάβο­νται κάτω από τα χώματα.

1970 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Χρι­στό­φο­ρος Νέζερ, αξε­πέ­ρα­στος ερμη­νευ­τής μολιε­ρι­κών ρόλων.

1979 Δημο­σιεύ­ε­ται νέος ελλη­νι­κός νόμος περί δια­ζυ­γί­ου, “λόγω μακρο­χρο­νί­ου δια­κο­πής της εγγά­μου συμβιώσεως”.

1991 Στην Αλβα­νία, δια­δη­λω­τές γκρε­μί­ζουν από το βάθρο του το τερά­στιο άγαλ­μα του Εμβέρ Χότζα, στην κεντρι­κή πλα­τεία των Τιράνων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο