Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 23 Απριλίου 

303 Απαγ­χο­νί­στη­κε από τους Ρωμαί­ους ο Άγιος Γεώρ­γιος, προ­στά­της του ελλη­νι­κού πεζι­κού και της Αγγλίας.

Χρό­νια πολ­λά στους Γιώρ­γη­δες και στις Γεωργίες

 

1564 Σύμ­φω­να με το Ιου­λια­νό ημε­ρο­λό­γιο (3 Μαΐ­ου με το Γρη­γο­ρια­νό), γεν­νή­θη­κε ο σημα­ντι­κό­τε­ρος ίσως θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας όλων των επο­χών, ο Άγγλος Ουί­λιαμ Σαίξ­πηρ. Την ίδια μέρα, 52 χρό­νια αργό­τε­ρα, το 1616, ο κορυ­φαί­ος δρα­μα­τουρ­γός πέθανε.

1821 Μάχη της Αλα­μά­νας. Οι ελλη­νι­κές επα­να­στα­τι­κές δυνά­μεις υπό τους Δυο­βου­νιώ­τη, Πανουρ­γιά και Διά­κο αντι­με­τω­πί­ζουν στη γέφυ­ρα της Αλα­μά­νας (περιο­χή Θερ­μο­πυ­λών) τις υπέρ­τε­ρες οθω­μα­νι­κές ορδές του Ομέρ Βρυώ­νη και του Κιο­σέ Μεχ­μέτ και ηττώνται.

1827 ο ήρω­ας της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης, Γεώρ­γιος Καραϊ­σκά­κης. Υπέ­κυ­ψε στο θανα­τη­φό­ρο τραύ­μα, που δέχτη­κε την προη­γού­με­νη μέρα, ανή­με­ρα της γιορ­τής του. Δευ­τε­ρό­λε­πτα πριν εκπνεύ­σει εξέ­φρα­σε την πεποί­θη­ση ότι πυρο­βο­λή­θη­κε από “φίλιο” χέρι.

1858 Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός θεω­ρη­τι­κός φυσι­κός Καρλ Ερνστ Λού­ντ­βιχ Πλανκ, γνω­στό­τε­ρος ως Μαξ Πλανκ, ειση­γη­τής της θεω­ρί­ας των κβά­ντα. Τιμή­θη­κε με βρα­βείο Νόμπελ το 1918.

1882 Αρχί­ζουν οι εργα­σί­ες διά­νοι­ξης του Ισθμού της Κορίν­θου. Στο έργο, που συντε­λέ­στη­κε τμη­μα­τι­κά από το 1882 έως το 1893, δού­λε­ψαν συνο­λι­κά πάνω από 2.500 εργάτες.

Το 1889 ξέσπα­σαν δια­μαρ­τυ­ρί­ες, όταν η Διε­θνής Εται­ρία του Ισθμού χρε­ο­κό­πη­σε και εκα­το­ντά­δες εργά­τες βρέ­θη­καν χωρίς δου­λειά από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυβέρ­νη­ση έστει­λε μάλι­στα στρα­τιω­τι­κό από­σπα­σμα στον Ισθμό για να «προ­λη­φθούν εξε­γέρ­σεις».

1889 Γεν­νιέ­ται ο λογο­τέ­χνης Βασί­λης Ρώτας. Ο Βασί­λης Ρώτας ανή­κει σε κεί­νους τους πνευ­μα­τι­κούς ανθρώ­πους που έθε­σαν ως κυρί­αρ­χο της ζωής τους την ανθρώ­πι­νη αξιο­πρέ­πεια, σε εκεί­νους που αφο­σιώ­θη­καν και αγω­νί­στη­καν για τα ιδα­νι­κά του Μαρ­ξι­σμού — Λενι­νι­σμού, στην παναν­θρώ­πι­νη ιδε­ο­λο­γία που στα­θε­ρά και απο­φα­σι­στι­κά διδά­σκει το ΚΚΕ. Εδω­σε σκλη­ρές μάχες, υπο­στή­ρι­ξε τις αξί­ες, υπη­ρέ­τη­σε στον αγώ­να για τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας στην πρά­ξη τον κοι­νω­νι­κό ρόλο του καλλιτέχνη.

Ο Βασί­λης Ρώτας και η δρα­μα­τουρ­γία του για παι­διά και εφήβους[1]

1896 Στη Νέα Υόρ­κη, οι Αμε­ρι­κα­νοί παρα­κο­λου­θούν για πρώ­τη φορά κινη­μα­το­γρα­φι­κή ται­νία σε σκο­τει­νή αίθουσα.

1916 γεν­νή­θη­κε ο δια­κε­κρι­μέ­νος ζωγρά­φος, Γιάν­νης Μόραλης

1920 Το Εθνι­κό Τουρ­κι­κό Συμ­βού­λιο υπό τον Μου­στα­φά Κεμάλ ανα­τρέ­πει την κυβέρ­νη­ση του σουλ­τά­νου, Μεχ­μέτ ΣΤ’ και δημο­σιεύ­ει προ­σω­ρι­νό σύνταγμα.

1933 Ιδρύ­ε­ται στη Γερ­μα­νία η Γκε­στά­πο, η μυστι­κή αστυ­νο­μία των Ναζί.

1941 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Η Ελλά­δα υπο­γρά­φει ανα­κω­χή με τη Γερ­μα­νία. Ο στρα­τη­γός Τσο­λά­κο­γλου υπο­γρά­φει την παρά­δο­ση του ελλη­νι­κού στρα­τού στα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα που είχαν εισβά­λει στην Ελλά­δα στις 6 Απρι­λί­ου. Ο βασι­λιάς Γεώρ­γιος Α’ και η κυβέρ­νη­ση του Εμμα­νου­ήλ Τσου­δε­ρού μετα­κι­νού­νται στην Κρήτη.

1944 H φιλο­ε­α­μι­κή ανταρ­σία πλη­ρω­μά­των του ελλη­νι­κού στό­λου που ναυ­λο­χεί στο Κάι­ρο, κατα­στέλ­λε­ται με αιμα­τη­ρό τρό­πο από δυνά­μεις πιστές στην εξό­ρι­στη ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση του Σοφο­κλή Βενιζέλου.

1967 Το δια­στη­μό­πλοιο Σογιούζ 1 τίθε­ται σε τρο­χιά με επι­βά­τη τον κοσμο­ναύ­τη, Βλα­ντι­μίρ Κομά­ροφ. Θα σκο­τω­θεί κατά την επά­νο­δό του στη Γη, όταν το σκά­φος θα συντριβεί.

1973 Οι εφη­με­ρί­δες “Βρα­δυ­νή” και “Θεσ­σα­λο­νί­κη” δημο­σιεύ­ουν δηλώ­σεις του Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή ενα­ντί­ον της δικτα­το­ρί­ας και οι αρχές απο­φα­σί­ζουν την κατά­σχε­ση των φύλ­λων τους.

1985 Η εται­ρεία Κόκα Κόλα ανα­κοι­νώ­νει ότι θα αλλά­ξει την κλα­σι­κή συντα­γή της για την παρα­σκευή του δημο­φι­λούς ανα­ψυ­κτι­κού, κάτι που τελι­κά δε θα συμ­βεί μετά από τις έντο­νες αντι­δρά­σεις των καταναλωτών.

1990 Η Ναμί­μπια γίνε­ται το 160ο μέλος του Ο.Η.Ε. και 50ο μέλος της Βρε­τα­νι­κής Κοινοπολιτείας.

1998 Πέθα­νε ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, ιδρυ­τής του κόμ­μα­τος της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε πρω­θυ­πουρ­γός και Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Δημοκρατίας.

1999 Αερο­σκά­φη του ΝΑΤΟ βομ­βαρ­δί­ζουν το κτί­ριο της σερ­βι­κής ραδιο­τη­λε­ό­ρα­σης (RTS), σκο­τώ­νο­ντας 16 εργα­ζό­με­νους σε αυτήν.

2010 Η Ελλά­δα προ­σφεύ­γει στο μηχα­νι­σμό στή­ρι­ξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προ­σφυ­γή της Ελλά­δας στο μηχα­νι­σμό ανα­κοι­νώ­νει από το Καστε­λό­ρι­ζο ο πρω­θυ­πουρ­γός, Γιώρ­γος Παπανδρέου.

Εφτά χρό­νια, 3 μνη­μό­νια και πάμε για το τέταρτο.

Μια χώρα λεη­λα­τη­μέ­νη και ένας λαός εξα­θλιω­μέ­νος. Ο εργα­ζό­με­νος δου­λεύ­ει 12–15 ώρες για ένα μερο­κά­μα­το πεί­νας, ο συντα­ξιού­χος λιμο­κτο­νεί, το μικρο­μά­γα­ζο κλεί­νει, και το χωρά­φι του αγρό­τη θα το πάρουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

3.000.000 στα όρια της φτώ­χειας — 1.200.000 άνεργοι
Αθλιες εργα­σια­κές συν­θή­κες — συνε­χείς μειώ­σεις συντάξεων
υπο­κα­τό­τα­τος μισθός — φορο­κα­ται­γί­δα — άπει­ρα λουκέτα
ξεπού­λη­μα της δημό­σιας περιουσίας

Κι όλα αυτά γιατί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο