Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

79 μ.Χ. Εκρή­γνυ­ται ο Βεζού­βιος, θάβο­ντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπη­ία και Ηράκλεια.

1215 Ο πάπας Ιννο­κέ­ντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1456 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η πρώ­τη εκτύ­πω­ση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου 1456 είχαμε …γεννητούρια – Εμφανίστηκε ο «δαίμων του τυπογραφείου»

1572 70.000 Γάλ­λοι προ­τε­στά­ντες σφά­ζο­νται και μένει γνω­στή ως Νύχτα του Αγί­ου Βαρ­θο­λο­μαί­ου. Την εντο­λή έδω­σε ο βασι­λιάς Κάρο­λος Θ’, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν υπό την ισχυ­ρή επιρ­ροή της μητέ­ρας του, Αικα­τε­ρί­νης των Μεδί­κων.Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου1821 Οι Ισπα­νοί ανα­γνω­ρί­ζουν στο Μεξι­κό την ανε­ξαρ­τη­σία του.

1831 Ο Δαρ­βί­νος σαλ­πά­ρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πεντα­ε­τές ταξί­δι σε όλο τον κόσμο. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα συλ­λέ­ξει και οι παρα­τη­ρή­σεις του θα τον οδη­γή­σουν στη θεω­ρία ότι τα είδη εξε­λίσ­σο­νται προ­σαρ­μο­ζό­με­να στο περι­βάλ­λον τους.

1832 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Νικο­λά Καρ­νό (δεύ­τε­ρος νόμος της θερ­μο­δυ­να­μι­κής — Κύκλος Καρνό).

1847 Η Σαρ­λότ Μπρο­ντέ ολο­κλη­ρώ­νει το χει­ρό­γρα­φο του έργου της «Τζέιν Έιρ».

1853 Ετοι­μά­ζο­νται για πρώ­τη φορά τηγα­νι­τές πατά­τες με τη μορ­φή που είναι γνω­στές σήμε­ρα. ‘Ένας Αμε­ρι­κα­νός μάγει­ρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρα­τό­γκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρ­κης, αγα­να­κτι­σμέ­νος από τα παρά­πο­να ενός πελά­τη, απο­φα­σί­ζει να του σερ­βί­ρει πατά­τες τόσο λεπτο­κομ­μέ­νες που να δυσκο­λευ­τεί να τις πιά­σει με το πιρού­νι του. Αυτές οι λεπτο­κομ­μέ­νες τηγα­νι­τές πατά­τες θα απο­δει­χθούν τερά­στια επιτυχία.

1857 Ξεσπά μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κές κρί­σεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία, γνω­στή ως ο “πανι­κός του 1857”.

1877 Γεν­νή­θη­κε στις ΗΠΑ ο Τζό­σουα Λάιο­νελ Κόου­εν, ο οποί­ος εφηύ­ρε τα παι­δι­κά τρενάκια

1891 Ο Τόμας Εντι­σον κατο­χυ­ρώ­νει την κινη­μα­το­γρα­φι­κή κάμερα.

1893 Χιλιά­δες νεκροί από καται­γί­δα στο Τσάρ­λε­στον και στην ακτή Σαβάνα.

1899 Γεν­νή­θη­κε στο Μπου­έ­νος Άιρες, ο Jorge (Francisco Isidoro) Luis Borges (Acevedo)  Αργε­ντι­νός συγ­γρα­φέ­ας, δοκι­μιο­γρά­φος, ποι­η­τής και κρι­τι­κός από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες λογο­τε­χνι­κές μορ­φές του 20ού αιώ­να (Χόρ­χε Λουίς Μπόρ­χες, πέθα­νε στη Γενεύη, 14-Ιουν-1986).

1902 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος ιστο­ρι­κός Φερ­νάν Μπροντέλ.

1909 Αρχί­ζουν οι εργα­σί­ες δια­μόρ­φω­σης ανι­σό­πε­δου διαύ­λου στη Διώ­ρυ­γα του Παναμά.

1911 Γεν­νή­θη­κε ο Μιχά­λης Ράπτης, γνω­στός και ως Πάμπλο, προ­σω­πι­κό­τη­τα του διε­θνούς τρο­τσκι­στι­κού κινή­μα­τος. (Θαν. 17/2/1995)

1912 Στα­φι­δι­κή κρί­ση ξεσπά­ει στην Πελο­πόν­νη­σο, κατα­φέρ­νο­ντας ισχυ­ρό πλήγ­μα στην ελλη­νι­κή οικονομία.

1921 Η μάχη του Σαγ­γά­ριου Ποτα­μού μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας αρχί­ζει. Μετά από τρεις βδο­μά­δες εχθρο­πρα­ξιών, οι Τούρ­κοι νικούν.

1929 Γεν­νιέ­ται ο Παλαι­στί­νιος ηγέ­της Γιά­σερ Αρα­φάτ, ηγέ­της της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO), καθώς και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

1930 Απο­φα­σί­ζε­ται η απα­γό­ρευ­ση της φοί­τη­σης Ελλή­νων μαθη­τών, στα λει­τουρ­γού­ντα ξένα δημο­τι­κά σχολεία.

1940 Ο Βρε­τα­νός παθο­λό­γος Χάουαρντ Φλό­ρεϊ και ο Γερ­μα­νός βιο­χη­μι­κός Ερνστ Τσέιν αναγ­γέλ­λουν στην ιατρι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση “The Lancet” ότι ανέ­πτυ­ξαν πενι­κι­λί­νη σε μορ­φή αντι­βιο­τι­κού για κλι­νι­κή χρήση.

1944 Κηρύσ­σε­ται παλ­λαϊ­κή απερ­γία Εθνι­κής Σωτη­ρί­ας από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στην οποία μετέ­χουν πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.

1945 Μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση του ΕΑΜ πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο γήπε­δο του Ηρα­κλή στην Θεσσαλονίκη.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Βρα­ζι­λιά­νος συγ­γρα­φέ­ας Πάου­λο Κοέλιο

1952 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώ­τος διευ­θυ­ντής της ήταν ο Βασί­λης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαί­νει ο Ιάπω­νας σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Κέν­ζι Μιζογκούτσι.

1960 Το θερ­μό­με­τρο στο Βοστόκ της Ανταρ­κτι­κής δεί­χνει την αρνη­τι­κή θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ των ‑88 βαθ­μών Κελσίου.

1962 Δίνο­νται στην κυκλο­φο­ρία οι νέοι εθνι­κοί δρό­μοι Αθη­νών-Λαμί­ας και Κορίνθου.

1967 Το σκά­κι ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως πνευ­μα­τι­κό άθλη­μα με τον Ανα­γκα­στι­κό Νόμο 127 περί Ανα­διορ­γα­νώ­σε­ως Εξω­σχο­λι­κού Αθλη­τι­σμού. Το πρώ­το σκα­κι­στι­κό σωμα­τείο έχει ιδρυ­θεί στην Κέρ­κυ­ρα το 1923, ενώ η Ομο­σπον­δία ιδρύ­θη­κε λίγο μετά τον πόλε­μο το 1947. Πρώ­τος επί­ση­μος πρω­τα­θλη­τής ήταν ο Μάρ­κος Μικρου­λέ­ας. Στο πρώ­το εκεί­νο πρω­τά­θλη­μα μόνον δύο αγώ­νες παί­χτη­καν με σκα­κι­στι­κά ρολό­για, που ανή­καν στον Σταύ­ρο Φρυ­γα­νά, ο οποί­ος ζού­σε κυρί­ως εκτός Ελλά­δας και ανε­πί­ση­μα κατα­γρά­φε­ται ως ο πρώ­τος πρω­τα­θλη­τής Ελλά­δας το 1930.

1975 Τελειώ­νει η δίκη των πρω­ται­τί­ων του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρί­λη 1967. Το Δικα­στή­ριο επι­βάλ­λει την ποι­νή του θανά­του στους τρεις αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες Γ. Παπα­δό­που­λο, Γ. Μακα­ρέ­ζο και Στ. Πατ­τα­κό. Στις 25 Αυγού­στου ο Κ. Καρα­μαν­λής συγκα­λεί εκτά­κτως το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, το οποίο απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να μετα­τρο­πή της θανα­τι­κής κατα­δί­κης των τριών σε ισό­βια δεσμά.

1968 Η Γαλ­λία κάνει για πρώ­τη φορά δοκι­μή βόμ­βας υδρο­γό­νου και γίνε­ται η πέμ­πτη πυρη­νι­κή δύνα­μη στον κόσμο.

1991 Ο Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ παραι­τεί­ται από τη θέση του γ.γ. του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρα­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992 Ο τυφώ­νας Άντριου σαρώ­νει τη νότια Φλό­ρι­ντα αφή­νο­ντας 41 νεκρούς στο πέρα­σμά του.

1994 Μονο­γρα­φεί­ται η Συμ­φω­νία του Όσλο μετα­ξύ Ισρα­ήλ και της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

1994 Στην ανα­το­λι­κή Κίνα 1.000 νεκροί από τον τυφώ­να Φρεντ.

1997 Στη Σου­η­δία ξεσπά­ει τερά­στιο σκάν­δα­λο μετά τις απο­κα­λύ­ψεις ότι στο διά­στη­μα 1935–1976, πάνω από 60.000 γυναί­κες υπε­βλή­θη­σαν σε υπο­χρε­ω­τι­κή στείρωση.

1999 Η Βού­λα Τσια­μή­τα κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο με 14.88 και η Όλγα Βασ­δέ­κη το χάλ­κι­νο με 14.61 στο τρι­πλούν στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα της Σεβίλλης.

2014 Πεθαί­νει ο Άγγλος ηθο­ποιός Ρίτσαρντ Ατέν­μπο­ρο

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο