Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 9 Αυγού­στου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

480 π.X. γίνε­ται η Μάχη των Θερμοπυλών

48 π.X. κατά τη διάρ­κεια του ρωμαϊ­κού εμφυ­λί­ου πολέ­μου, ο Ιού­λιος Καί­σα­ρας νικά τον Γάιο Πομπή­ιο στη μάχη της Φαρσάλου.

1776 γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός φυσι­κός Αμε­ντέο Αβογκάντρο.

1823 πέθα­νε ο αγω­νι­στής της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης του 1821, Μάρ­κος Μπότσαρη

1831 η πρώ­τη σιδη­ρο­δρο­μι­κή ατμο­μη­χα­νή κάνει το παρ­θε­νι­κό της ταξί­δι εντός της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρκης.

1892 ο Τόμας Έντι­σον παίρ­νει το δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για τον αμφί­δρο­μο τηλέγραφο.

1899 γεν­νή­θη­κε η Πάμε­λα Λ. Τρά­βερς, συγ­γρα­φέ­ας του παι­δι­κού βιβλί­ου “Μαί­ρη Πόπινς”

1901 στις ΗΠΑ, μεγά­λες περιο­χές, που ανή­κουν στους Ινδιά­νους δίνο­νται σε αποίκους.

1919 Υπο­γρά­φε­ται στην Τεχε­ρά­νη συμ­φω­νία μετα­ξύ Βρε­τα­νί­ας και Περ­σί­ας (Ιράν) για την παρο­χή «βοή­θειας» που δήθεν θα συνέ­βα­λε στην «πρό­ο­δο και την ευη­με­ρία της Περ­σί­ας». Η συμ­φω­νία ουσια­στι­κά μετέ­τρε­πε την Περ­σία σε προτεκτοράτο.

1919 Πεθαί­νει ο Ρου­τζέ­ρο Λεον­κα­βά­λο, Ιτα­λός συν­θέ­της. Εγι­νε διά­ση­μος με την όπε­ρα «Παλιά­τσοι», ποτέ όμως δεν επα­νέ­λα­βε αυτή την επι­τυ­χία του με άλλα έργα. Είχε γεν­νη­θεί το 1858.

1936 ο θρυ­λι­κός Jesse Owens γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός, που κατα­κτά τέσ­σε­ρα χρυ­σά μετάλ­λια όταν κερ­δί­ζει τα 400μ στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου. Τα άλλα τρία ήταν στα 100μ, 200μ και στο μήκος.

Φωτο­γρα­φι­κή ματιά στην ιστο­ρία – 5 Αυγού­στου 1936: Η ταπεί­νω­ση των ναζί μέσα στο σπί­τι τους

1942 η εκστρα­τεία του Γκά­ντι για τον περιο­ρι­σμό της βρε­τα­νι­κής κυριαρ­χί­ας στην Ινδία, κατα­λή­γει σε αιμα­το­χυ­σία και βιαιό­τη­τα στη Βομ­βάη, ενώ ο Γκά­ντι συλ­λαμ­βά­νε­ται από τις βρε­τα­νι­κές δυνάμεις.

1942 Το «ματς του θανά­του» ή ένα ματς για την υπε­ρά­σπι­ση του σοσιαλισμού

1942: Το «ματς του θανά­του» ή ένα ματς για την υπε­ρά­σπι­ση του σοσιαλισμού

1945 η δεύ­τε­ρη ατο­μι­κή βόμ­βα με την ονο­μα­σία “Fat Man” πέφτει στο Ναγκα­σά­κι. Περί­που 60.000 με 80.000 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 60.000 τραυματίζονται.

9 Αυγού­στου 1945: Οι ΗΠΑ ρίχνουν τη βόμ­βα στο Ναγκασάκι

1949 γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας έργων μυστη­ρί­ου Τζό­να­θαν Κέλερμαν

1955 Πάνω από 20.000 μαύ­ρες γυναί­κες ζώνουν το κυβερ­νη­τι­κό μέγα­ρο στην Πρε­τό­ρια, στη Νότια Αφρι­κή, διεκ­δι­κώ­ντας καλυ­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών της ζωής τους.

1959 η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φα­σί­ζει να μετα­φέ­ρει για πρώ­τη φορά μετά από 800 χρό­νια τη Λεζ Αλ, τη φημι­σμέ­νη κεντρι­κή αγο­ρά χον­δρι­κής πώλη­σης των Παρι­σί­ων και τόπο συνά­ντη­σης των τουριστών.

1962 πέθα­νε ο Γερ­μα­νός μυθι­στο­ριο­γρά­φος και ποι­η­τής Χέρ­μαν Έσε

1965 πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­νε­ται σε βάση εκτό­ξευ­σης πυραύ­λων στο Αρκάν­σας στοι­χί­ζει τη ζωή σε 53 εργάτες.

1969 η ηθο­ποιός Σάρον Τέιτ, σύζυ­γος του σκη­νο­θέ­τη Ρομάν Πολάν­σκι και οκτώ μηνών έγκυος, βρί­σκει τρα­γι­κό θάνα­το μέσα στο σπί­τι της, στο Μπέ­βερ­λι Χιλς από τον σήριαλ κίλερ Τσαρλς Μάνσον.

1970 στο Περού, 99 άτο­μα, μετα­ξύ των οποί­ων 54 Αμε­ρι­κα­νοί, σκο­τώ­νο­νται από τη συντρι­βή αεροσκάφους.

1971 η Ινδία και η ΕΣΣΔ υπο­γρά­φουν σύμ­φω­νο μη επίθεσης.

1975 Πεθαί­νει ο Σοβιε­τι­κός συν­θέ­της Ντμί­τρι Σοστα­κό­βιτς. Για το έργο του και για τη γενι­κό­τε­ρη προ­σφο­ρά του ο Σοστα­κό­βιτς τιμή­θη­κε –μετα­ξύ άλλων- με τον τίτλο του καλ­λι­τέ­χνη του Λαού της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και ανα­κη­ρύ­χτη­κε Ηρω­ας της Σοσια­λι­στι­κής Εργα­σί­ας. Το έργο του συγκα­τα­λέ­γε­ται στα κορυ­φαία του 20ού αιώνα.

ΝΤΙΜΙΤΡ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ: «Με μάντρω­σαν στο Κόμ­μα» (Γ’ Μέρος – Τελευταίο)

1979 καταρ­γεί­ται στην Ελλά­δα το ιατρι­κό προ­γα­μιαίο πιστοποιητικό.

1980 δεκα­τρείς είναι οι νεκροί από τον καύ­σω­να στην Αθήνα.

1981 έξι Αγγλοι ναυα­γο­σώ­στες θέτουν το ρεκόρ σκυ­τα­λο­δρο­μί­ας στον διά­πλου της Μάγ­χης στις 7 ώρες και 17 λεπτά.

1982 καί­γε­ται ένα από τα ωραιό­τε­ρα δάση της Ελλά­δας, ο Μυρ­τώ­νας Καρπάθου.

1984 ο Dailey Tompson κερ­δί­ζει το χρυ­σό στο δέκα­θλο με παγκό­σμιο ρεκόρ 8.847 βαθ­μών στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζελες.

1993 ο Μπερ­νάρντ Ταπί, πρό­ε­δρος της Μαρ­σέιγ, παρα­πέ­μπε­ται στην Πει­θαρ­χι­κή Επι­τρο­πή του Γαλ­λι­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος για την υπό­θε­ση δωρο­δο­κί­ας του αγώ­να Μαρ­σέιγ- Βαλαν­σιέν επει­δή προ­σπά­θη­σε να δωρο­δο­κή­σει τον αντί­πα­λο προ­πο­νη­τή Boro Primorac. Στις 13/8 ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης της Γαλ­λί­ας ασκεί ποι­νι­κή δίω­ξη λόγω των δηλώ­σε­ων Tapie περί ομοιο­τή­των μετα­ξύ γαλ­λι­κής δικαιο­σύ­νης και Γκε­στά­πο. Ο Ταπί θα φυλα­κι­στεί, η Μαρ­σέιγ θα υπο­βι­βα­στεί στη Β’ Κατη­γο­ρία ενώ απο­κλεί­ο­νται δια βίου από τους αθλη­τι­κούς χώρους όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι. Ο Jacques Glasman, ο παί­κτης που απο­κά­λυ­ψε το σκάν­δα­λο θα βρα­βευ­τεί αργό­τε­ρα από την FIFA αλλά θα ανα­γκα­στεί πρα­κτι­κά να στα­μα­τή­σει το ποδό­σφαι­ρο, αφού θα αυτο­ε­ξο­ρι­στεί σε ένα μικρό νησί στην Αφρι­κή για να παί­ξει στην Σεν Ρουζ.

1996 μέλη της ακρο­δε­ξιάς οργά­νω­σης “Γκρί­ζοι Λύκοι” απει­λούν ότι θα επι­τε­θούν ενα­ντί­ον των δια­δη­λω­τών μοτο­σι­κλε­τι­στών εάν περά­σουν τη ζώνη ασφα­λεί­ας κατά την αντι­κα­το­χι­κή τους πορεία, στην Κύπρο.

2000 δύο αερο­σκά­φη συγκρού­ο­νται εν πτή­σει πάνω από συγκρό­τη­μα κατοι­κιών στο Μπέρ­λινγ­κτον του Νιού Τζέρ­σεϊ με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 11 άτομα.

2002 ο Κώστας Κεντέ­ρης κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο στα 200μ σημειώ­νο­ντας ρεκόρ αγώ­νων 19.85 στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα στί­βου του Μονά­χου. Ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής γίνε­ται ο μονα­δι­κός που κατα­φέρ­νει να πάρει την πρώ­τη θέση δια­δο­χι­κά σε 3 μεγά­λες διορ­γα­νώ­σεις (Ευρω­παϊ­κό, Παγκό­σμιο, Ολυ­μπια­κοί Αγώνες).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο