Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ: “Καύσωνας” με 2 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη!

Ο εφιάλτης της ακρίβειας είναι εδώ
και γίνεται όλο και μεγαλύτερος για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο έχει φτά­σει η τιμή της βεν­ζί­νης. Μάλι­στα σε αρκε­τά νησιά η τιμή είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με απο­τέ­λε­σμα να επι­βα­ρύ­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο και το κόστος δια­κο­πών μιας λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, ειδι­κά τον μήνα Αύγουστο.

Κατά 4,3% μέσα σε ένα μήνα αυξή­θη­κε η μέση τιμή της απλής αμό­λυ­βδης βεν­ζί­νης πανελ­λα­δι­κά, σύμ­φω­να με το Παρα­τη­ρη­τή­ριο Τιμών Υγρών Καυ­σί­μων του υπουρ­γεί­ου Ανάπτυξης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Στον πάτο οι μισθοί, θρύ­ψα­λα τα πανη­γύ­ρια περί “καλύ­τε­ρων αμοιβών”

Συγκε­κρι­μέ­να, την 1 Ιου­λί­ου του 2023 ήταν 1,86 ευρώ το λίτρο και έφτα­σε στα 1,94 ευρώ στις 30 Ιου­λί­ου του 2023. Την ίδια περί­ο­δο το πετρέ­λαιο κίνη­σης από 1,57 ευρώ το λίτρο έφτα­σε τα 1,65 ευρώ το λίτρο.

  • Στην Αττι­κή, η μέση τιμή της απλής αμό­λυ­βδης βεν­ζί­νης είναι στα 1,91 ευρώ το λίτρο. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στα 1,90 ευρώ και στην Αχα­ΐα στα 1,95 ευρώ το λίτρο.
  • Στις Κυκλά­δες σκαρ­φά­λω­σε στα 2,18 ευρώ το λίτρο, στα Δωδε­κά­νη­σα στα 2,04 ευρώ, στη Λευ­κά­δα στα 2,02 ευρώ, στην Κεφα­λο­νιά στα 1,99 ευρώ και στην Κρή­τη στα 1,98 ευρώ.

Ωστό­σο η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται την πρό­τα­ση που έχει κατα­θέ­σει κατ επα­νά­λη­ψη το ΚΚΕ για κατάρ­γη­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στα καύ­σι­μα και στην ενέρ­γεια, όπως και την κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα βασι­κά είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, όταν το εκρη­κτι­κό μείγ­μα για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά συμπλη­ρώ­νει η νέα εκτό­ξευ­ση των έμμε­σων φόρων που πλη­ρώ­νουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Οικονομικών.

Τα φορο­λο­γι­κά έσο­δα έφτα­σαν τα 27,214 δισ. ευρώ, αυξη­μέ­να κατά 2,154 δισ. ευρώ ή 8,6% ένα­ντι του στό­χου που έχει περι­λη­φθεί στην ειση­γη­τι­κή έκθε­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2023. Από αυτά, το 95% πλη­ρώ­νει ο λαός και μόλις το 5% αφο­ρά την επι­βά­ρυν­ση των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό για την επι­βά­ρυν­ση των νοι­κο­κυ­ριών είναι το ότι τα έσο­δα από ΦΠΑ ανήλ­θαν σε 11,042 δισ. ευρώ και είναι αυξη­μέ­να ένα­ντι του στό­χου κατά 571 εκατ. ευρώ. Τα έσο­δα των Ειδι­κών Φόρων Κατα­νά­λω­σης (ΕΦΚ) ανήλ­θαν σε 3,227 δισ. ευρώ και είναι μειω­μέ­να ένα­ντι του στό­χου κατά 62 εκατ. ευρώ, κάτι που αντα­να­κλά τη μεί­ω­ση της κατα­νά­λω­σης, καθώς η ακρί­βεια «θερί­ζει».

Στο μετα­ξύ, προ των πυλών βρί­σκο­νται και νέες μεγά­λες αυξή­σεις στο ρεύ­μα κι ενώ ήδη τον μήνα αυτόν η χον­δρε­μπο­ρι­κή τιμή της κιλο­βα­τώ­ρας «τρέ­χει» πολύ πάνω από 100 ευρώ (ενδει­κτι­κά την Πέμ­πτη ήταν 135 ευρώ/Mwh), επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η στρα­τη­γι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» της Ενέρ­γειας και της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» έχει οδη­γή­σει ανε­πί­στρε­πτα σε τερά­στιες αυξή­σεις στις τιμές του ρεύματος.

Η κυβέρ­νη­ση, με βάση και τις Οδη­γί­ες της ΕΕ, ετοι­μά­ζε­ται να κόψει εντε­λώς τις όποιες προ­σω­ρι­νές επι­δο­τή­σεις στους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος βρί­σκο­νται ακό­μα σε ισχύ, ενώ το επό­με­νο διά­στη­μα έρχο­νται η επα­να­φο­ρά της περι­βό­η­της «ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής» στο πλαί­σιο της «απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης» αγο­ράς ηλε­κτρι­σμού και νέες αυξή­σεις στις ΥΚΩ, με τις οποί­ες ο λαός θα πλη­ρώ­σει από την άλλη τσέ­πη τα επι­δό­μα­τα του προη­γού­με­νου διαστήματος.

Πηγή 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο