Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεούλ: Στη γιορτή για το Χάλογουιν (100 χιλ) έστειλαν 137 αστυνόμους, στη διαδήλωση (25 χιλ) 6.500

Ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας της Νότιας Κορέ­ας, ο Γιουν Χι-γκουν, παρα­δέ­χθη­κε σήμε­ρα ότι τα μέτρα ελέγ­χου του πλή­θους το Σάβ­βα­το στο κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας Σεούλ, όπου ποδο­πα­τή­θη­καν εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι που πήγαν να γιορ­τά­σουν το Χάλο­γουιν, υπήρ­ξαν τρα­γι­κά «ανε­παρ­κή», παρό­τι είχαν ληφθεί πολ­λα­πλές προειδοποιήσεις.

Ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας έκα­νε το σχό­λιο αυτό κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου, που ανα­με­τα­δό­θη­κε απευ­θεί­ας τηλε­ο­πτι­κά, αφιε­ρω­μέ­νη στην τρα­γω­δία. Πρό­σθε­σε πως αισθά­νε­ται πως του ανα­λο­γεί μερί­διο του­λά­χι­στον των ευθυ­νών. Κατά τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό των αρχών, το ποδο­πά­τη­μα στα στε­νά δρο­μά­κια της κεντρι­κής Σεούλ όπου είχε συγκε­ντρω­θεί μέγα πλή­θος στοί­χι­σε τη ζωή σε 156 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε άλλους 152. Θύμα­τα ήταν κυρί­ως νέοι και νέες.

Η αστυ­νο­μία γνώ­ρι­ζε πως «συγκε­ντρω­νό­ταν μεγά­λο πλή­θος προ­τού καν συμ­βεί το δυστύ­χη­μα, είχε ειδο­ποι­η­θεί πως υπήρ­χε κίν­δυ­νος και ότι το θέμα ήταν επεί­γον», ανα­γνώ­ρι­σε ο επι­κε­φα­λής της νοτιο­κο­ρε­α­τι­κής αστυ­νο­μί­ας, παρα­δε­χό­με­νος πως ήταν «ανε­παρ­κής» ο τρό­πος που η αστυ­νο­μία χει­ρί­στη­κε τις πλη­ρο­φο­ρί­ες στη διά­θε­σή της.

Το βρά­δυ του Σαβ­βά­του εορ­τα­ζό­ταν το Χάλο­γουιν ‑για πρώ­τη φορά αφό­του εκδη­λώ­θη­κε η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού- στη λαϊ­κή συνοι­κία Ιτε­ουόν. Ανα­μέ­νο­νταν κάπου 100.000 άνθρω­ποι, όμως, λόγω της ανε­πί­ση­μης φύσης των εκδη­λώ­σε­ων, ούτε η αστυ­νο­μία, ούτε οι τοπι­κές αρχές έλα­βαν ενερ­γά μέτρα.

Η αστυ­νο­μία απο­φά­σι­σε να ανα­πτύ­ξει 137 μέλη της στην Ιτε­ουόν, ενώ 6.500 άλλα είχαν κινη­το­ποι­η­θεί για την επι­τή­ρη­ση δια­δή­λω­σης στην πρω­τεύ­ου­σα στην οποία δεν συμ­με­τεί­χαν παρά 25.000 άνθρω­ποι, απο­κά­λυ­ψαν νοτιο­κο­ρε­α­τι­κά ΜΜΕ.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο