Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία — Covid19: Επιδεινώνεται η κατάσταση — Το στάδιο «Arena» μετατρέπεται σε νοσοκομείο

Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση στη Σερ­βία συνε­χί­ζει να επι­δει­νώ­νε­ται. Σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο ανα­κοι­νω­θέν, το τελευ­ταίο 24ωρο επι­βε­βαιώ­θη­καν 325 νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού και απε­βί­ω­σαν οχτώ ασθε­νείς. Ο θάνα­τοι από την εκδή­λω­ση της παν­δη­μί­ας έφτα­σαν τους 306, ενώ νόση­σαν 15.829 άτο­μα. Άλλες τέσ­σε­ρεις πόλεις τέθη­καν σήμε­ρα σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, και έτσι έφτα­σαν τις εννέα οι πόλεις στις οποί­ες επι­βλή­θη­καν μέτρα περιο­ρι­σμού για την απο­τρο­πή έξαρ­σης του κορονοϊού.

Στο Βελι­γρά­δι από χθες άρχι­σε να επι­βάλ­λε­ται η απα­γό­ρευ­ση συγκε­ντρώ­σε­ων πέραν των 500 ατό­μων σε ανοι­χτούς χώρους και ο συγ­χρω­τι­σμός άνω των 100 ατό­μων στους κλει­στούς. Επί­σης, οι καφε­τε­ρί­ες, τα κέντρα δια­σκέ­δα­σης και τα κλαμπ λει­τουρ­γούν πλέ­ον μέχρι τις 11:00 το βρά­δυ, ενώ διε­νερ­γού­νται έλεγ­χοι από υπη­ρε­σί­ες του δήμου για τη χρή­ση μάσκας στους εσω­τε­ρι­κούς χώρους.

Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, το 80% των νέων κρου­σμά­των προ­έρ­χε­ται από το Βελι­γρά­δι. Το κλει­στό στά­διο «Arena» άρχι­σε να μετα­τρέ­πε­ται, από τον στρα­τό, σε «Covid-19 νοσο­κο­μείο» και θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για τη νοση­λεία ήπιων περι­πτώ­σε­ων. Ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ζλά­ντι­μπορ Λόν­τσαρ δήλω­σε ότι η προ­σω­ρι­νή αυτή νοσο­κο­μεια­κή δομή θα είναι χωρη­τι­κό­τη­τας 500 κλι­νών και από τη Δευ­τέ­ρα θα αρχί­σει να δέχε­ται ασθε­νείς. Τόνι­σε ότι οι δυνα­τό­τη­τες των νοσο­κο­μεί­ων ανα­φο­ράς για το κορο­νο­ϊό εξα­ντλού­νται και ανέ­φε­ρε ότι η πλη­ρό­τη­τα φτά­νει μέχρι και το 90%. Ανα­κοί­νω­σε ότι η ορθο­πε­δι­κή κλι­νι­κή του Βελι­γρα­δί­ου εντάσ­σε­ται στο σύστη­μα «Covid νοσο­κο­μεί­ων» — το πέμ­πτο στην πρωτεύουσα‑, όπως επί­σης και το γενι­κό νοσο­κο­μείο στην πόλη Ποζά­ρε­βατς, η οποία βρί­σκε­ται 80 χιλιό­με­τρα νότια του Βελιγραδίου.

Στην πόλη Νόβι Πάζαρ, όπου επί­σης υπάρ­χει έξαρ­ση του κορο­νοϊ­ού, ο στρα­τός έστη­σε σκη­νές έξω από το νοσο­κο­μείο της πόλης, όπου θα γίνο­νται οι εξε­τά­σεις ύπο­πτων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού και εφό­σον παρα­στεί ανά­γκη θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν και για τη νοση­λεία ασθε­νών. Η θρη­σκευ­τι­κή ηγε­σία της Ισλα­μι­κής Κοι­νό­τη­τας στη Σερ­βία (IZS) απο­φά­σι­σε σήμε­ρα να κλεί­σουν όλα τα τζα­μιά στη χώρα για να απο­τρα­πεί η μετά­δο­ση του κορονοϊού.

Στο Βελι­γρά­δι προ­σγειώ­θη­κε σήμε­ρα το πρωί ένα αερο­πλά­νο από την Τουρ­κία το οποίο μετέ­φε­ρε νοσο­κο­μεια­κό εξο­πλι­σμό, προ­στα­τευ­τι­κό υλι­κό και φάρ­μα­κα. Η βοή­θεια αυτή, που στάλ­θη­κε με εντο­λή του Τούρ­κου προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, προ­ο­ρί­ζε­ται για νοσο­κο­μεία της επαρ­χί­ας Σάν­τζακ, όπου ο βοσ­νια­κός-μου­σουλ­μα­νι­κός πλη­θυ­σμός απο­τε­λεί πλειοψηφία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο