Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Ν. Χαρδαλιά το ΠΑΜΕ απαίτησε να παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς

Δια­δι­κτυα­κή συνά­ντη­ση με τον υφυ­πουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Ν. Χαρ­δα­λιά πραγ­μα­το­ποί­η­σε αντι­προ­σω­πεία της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ.

Η ΕΓ μετέ­φε­ρε την απαί­τη­ση χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων να παρ­θούν μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας τους στους χώρους δου­λειάς. Μετέ­φε­ρε την τρα­γι­κή κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας που είναι εγκλη­μα­τι­κή και φτά­νει μέχρι και τον θάνα­το εργα­ζο­μέ­νων. Απο­κρύ­πτει σκό­πι­μα την ύπαρ­ξη κρου­σμά­των στις επι­χει­ρή­σεις. Μετέ­φε­ρε την ασυ­δο­σία της εργο­δο­σί­ας που το μόνο που την ενδια­φέ­ρει είναι να μεγα­λώ­σει η κερ­δο­φο­ρία της. Οι χώροι εργα­σί­ας απο­τε­λούν υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες για τους εργα­ζό­με­νους και τις οικο­γέ­νειές τους.

Το ΠΑΜΕ απαί­τη­σε να παρ­θούν μέτρα εκεί που εστιά­ζε­ται το πρό­βλη­μα με οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο μέτρων, με έλεγ­χο άμε­σα και συχνά:

–Στις βιο­μη­χα­νί­ες τρο­φί­μων σε όλη τη χώρα,
–Στις βιο­μη­χα­νι­κές ζώνες (Θριά­σιο, Σχι­στό, Κορω­πί, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Πάτρα, Ζώνη Περά­μα­τος και όπου αλλού υπάρχουν),
–Στα σού­περ μάρ­κετ όπου δου­λεύ­ουν χιλιά­δες εργαζόμενοι.

Τονί­στη­κε από το ΠΑΜΕ ότι η κυβέρ­νη­ση και τα αρμό­δια υπουρ­γεία γνω­ρί­ζουν τις επι­χει­ρή­σεις με ονοματεπώνυμο.

–Η πλατ­φόρ­μα που έχει ανοι­χθεί για επι­χει­ρή­σεις με πάνω από 20 εργα­ζό­με­νους να γίνει υπο­χρε­ω­τι­κή για τους εργο­δό­τες με συχνό έλεγ­χο και όχι να είναι στην ατο­μι­κή ευθύ­νη του εργαζόμενου.

–Τώρα μέτρα για τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς και έλεγ­χος συχνός.

–Να αξιο­ποι­η­θεί η συμ­βο­λή ειδι­κών για­τρών εργα­σί­ας για την εκτί­μη­ση του επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου από την Covid-19 και την υπό­δει­ξη συλ­λο­γι­κών μέτρων πρό­λη­ψης, πρό­σθε­των μέτρων προ­στα­σί­ας εργα­ζό­με­νων που εμφα­νί­ζουν αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο λόγω προ­βλη­μά­των υγεί­ας, παρα­μο­νής εκτός εργα­σί­ας εργα­ζό­με­νων με συμ­πτώ­μα­τα ή με ιστο­ρι­κό έκθε­σης στον κορο­νο­ϊό, κατα­γρα­φής της επαγ­γελ­μα­τι­κής νοσηρότητας.

–Συστη­μα­τι­κά και υπο­χρε­ω­τι­κά μέτρα επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης, με υπο­χρε­ω­τι­κά περιο­δι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να, αξιό­πι­στα τεστ με ευθύ­νη του εργοδότη.

–Εκτός των άθλιων συν­θη­κών ζωής και δια­βί­ω­σης των εργα­τών γης με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας, το ζήτη­μα της υγεί­ας τους είναι σημα­ντι­κό και πρέ­πει άμε­σα να παρ­θούν μέτρα, με συχνά τεστ σε όλες τις περιο­χές όπου ζουν και εργάζονται.

-Η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συν­δι­κά­τα, τους εργα­ζό­με­νους, «να συνε­χί­σου­με τον αγώ­να για την προ­στα­σία της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των μας. Να δώσου­με το παρόν στις συγκε­ντρώ­σεις των συν­δι­κά­των και των μαζι­κών φορέ­ων που αυτές τις μέρες πραγ­μα­το­ποιού­νται σε διά­φο­ρες πόλεις και συνο­λι­κά σ’ όλη τη χώρα».

Γκι­γιέν – Ρίτσος, Αγγου­λές, Χικ­μέτ (ΕΚΠΤΩΣΗ 15% και δώρο τα έξο­δα αντικαταβολής)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο