Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουδάν: Στους 150 οι εγκλωβισμένοι Έλληνες – Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους συνιστά ο ΥΦΥΠΕΞ Αν. Κατσανιώτης

Στο χεί­λος υγειο­νο­μι­κής και ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης βρί­σκο­νται πάνω από 1000 ευρω­παί­οι πολί­τες και περί­που 150 Έλλη­νες στο Σου­δάν, σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών και αρμό­διο για θέμα­τα Από­δη­μου Ελλη­νι­σμού Ανδρέα Κατσα­νιώ­τη. «Από την πρώ­τη στιγ­μή το ελλη­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών είχε συστή­σει σε Έλλη­νες να μην ταξι­δέ­ψουν εκεί αλλά και σε όσους βρί­σκο­νταν ήδη στο Σου­δάν, να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους οι Έλλη­νες για­τί δεν απο­τε­λούν στό­χο, αλλά βρί­σκο­νται ανά­με­σα σε αντι­μα­χό­με­νους» είπε μιλώ­ντας στην ΕΡΤ.

Γνω­στο­ποί­η­σε πως οι επι­κε­φα­λής των μονά­δων δια­χεί­ρι­σης κρί­σε­ων της ΕΕ είχαν μια σύσκε­ψη χθες σχε­τι­κά με το πως μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει η κατά­στα­ση για τους ευρω­παί­ους πολί­τες στο Σουδάν.

«Αυτή τη στιγ­μή γίνο­νται προ­σπά­θειες να δού­νε όλες τις πιθα­νό­τη­τες, για­τί ακό­μα και το αερο­δρό­μιο δεν λει­τουρ­γεί. Οπό­τε, πρέ­πει να βρε­θεί ένας ασφα­λής τρό­πος, αν δεν βρε­θεί ασφα­λής δίο­δος, δεν προ­χω­ρά­με σε εκκε­νώ­σεις, είναι ακό­μα πιο επι­κίν­δυ­νο», είπε.

«Η χώρα που έχει την ευθύ­νη του συντο­νι­σμού – μίας που εκεί δεν υπάρ­χουν και διπλω­μα­τι­κές αρχές – το Κάι­ρο είναι αυτό που εξυ­πη­ρε­τεί το Σου­δάν, βλέ­πει όλες τις πιθα­νό­τη­τες και είμα­στε σε στε­νή συνερ­γα­σία μαζί τους», εξήγησε.

Τόνι­σε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολί­τες που βρί­σκο­νται στο Σου­δάν, είναι να παρα­μεί­νουν μέσα στα σπί­τια τους, ενώ ανέ­φε­ρε πως ο τρό­πος που μπο­ρούν να κινη­θούν σαν Υπουρ­γείο είναι «κεντρι­κά», «ευρω­παϊ­κά».

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνο­λό τους να μπο­ρούν – αν κρι­θεί απα­ραί­τη­το – είτε να προ­χω­ρή­σουν σε έναν απε­γκλω­βι­σμό από το Σου­δάν είτε να υπάρ­ξει ένας εφο­δια­σμός στα μέρη όπου υπάρ­χουν ευρω­παί­οι πολίτες.

Σημειώ­νε­ται πως 15 ορθό­δο­ξοι – ανά­με­σα τους Έλλη­νες και δύο παι­διά  – είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι στον μητρο­πο­λι­τι­κό Ναό του Ευαγ­γε­λι­σμού. Τα εφό­δια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέ­ρες ακό­μη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ertnews.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο