Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Μαζικές απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία — Ενα από τα μεγαλύτερα απολύει 600 για λόγους ..οικονομίας

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τρία Νοσο­κο­μεία της Στοκ­χόλ­μης απο­λύ­ουν 800 για­τρούς και νοσο­κό­μες. Το ένα από αυτά το μεγα­λύ­τε­ρο και κορυ­φαίο στην έρευ­να “Καρο­λίν­σκα” που είναι και Πανε­πι­στη­μια­κό, απο­λύ­ει 600. Οι απο­λυ­μέ­νοι για­τροί είναι 250 δηλα­δή  το 9% των για­τρών και 350 το υπό­λοι­πο νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό που αντι­στοι­χεί στο 12% των απασχολουμένων! 

-Ήδη έχου­με γονα­τί­σει στις υπε­ρω­ρί­ες μετά τις 550 απο­λύ­σεις διοι­κη­τι­κών την άνοι­ξη, λένε τα σωμα­τεία. Η κατα­στρο­φή για τους ασθε­νείς έρχεται!

-Μπαί­νου­με μέσα 160 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ το χρό­νο, λέει ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του Καρολίνσκα.

Τα Νοσο­κο­μεία είναι Νομαρ­χια­κά και ο αντα­πο­δο­τι­κός φόρος είναι 9–11% ανά­λο­γα με την Νομαρχία. 

Και πλη­ρώ­νεις δηλα­δή και διώ­χνουν τους γιατρούς. 

“Νοι­κιά­ζουν” ακρι­βούς για­τρούς και νοσο­κό­μες με την ώρα από τις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες Νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, δια­τη­ρούν μεγά­λες απο­δο­χές για τα στε­λέ­χη της Διοί­κη­σης, οικο­νο­μι­κά σκάν­δα­λα με υπερ­βο­λι­κές αμοι­βές συμ­βού­λων έχουν κατα­κλύ­σει κατά και­ρούς τα ΜΜΕ και γιαυ­τό μπαί­νουν μέσα. Τους φταί­ει μετά το προ­σω­πι­κό τους..

Ξεκί­νη­σε έρευ­να και για τα τρία Νοσο­κο­μεία, για το αν κιν­δυ­νεύ­ει η υγεία των ασθε­νών, χωρίς συγκε­κρι­μέ­νο χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα περά­τω­σης, μάλ­λον μέχρι να ξεχαστεί..

Αυτά μαθαί­νου­με για το “μοντέ­λο” του καλύ­τε­ρου καπι­τα­λι­σμού που έχει η προηγ­μέ­νη Σουηδία. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο