Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδική εταιρεία βάζει στους εργαζόμενους περιλαίμιο σκύλων με ήχο, για να κρατάνε τις αποστάσεις

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η Σου­η­δι­κή εται­ρεία ειδών υγεί­ας και προ­σω­πι­κής υγιει­νής (πάμπερς, χαρ­τιά υγεί­ας, γάζες κλπ) Essity (47.000 εργα­ζό­με­νοι και 11,8 δις ευρώ τζί­ρο το 2018) καταγ­γέλ­λε­ται από την Γαλ­λι­κή συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση CFDT  ότι μετα­χει­ρί­ζε­ται σαν σκύ­λους τους εργαζόμενους.

Η εται­ρία στο υπο­κα­τά­στη­μα της στην Γαλ­λία ανα­κοί­νω­σε πως θα βάλει κολά­ρο στους εργα­ζό­με­νους που θα βγά­ζει ένα προει­δο­ποι­η­τι­κό ήχο όταν πλη­σιά­ζει ο ένας τον άλλον σε από­στα­ση λιγό­τε­ρη των 2 μέτρων για να απο­φευ­χθεί η μετά­δο­ση του κορονοϊού.

Η ενέρ­γεια αυτή καταγ­γέλ­λε­ται από το σωμα­τείο σαν “ανώ­ρι­μη” και “προ­σβο­λή της προσωπικότητας”.

Σύμ­φω­να με το συν­δι­κά­το ο ήχος θα ξεπερ­νά τα 85 ντε­σι­μπέλ, όταν κάποιος πλη­σιά­ζει τον άλλον λιγό­τε­ρο από 2 μέτρα, περί­που όπως το κολά­ρο των σκύ­λων όταν αρχί­ζουν να γαβγί­ζουν δυνατά.

Η εφη­με­ρί­δα Le Monde ανα­φέ­ρει πως το κολά­ρο έχει και λαμπά­κια που αναβοσβήνουν.

Ο Karl Stoltz υπεύ­θυ­νος τύπου της Essity δηλώ­νει πως πρό­κει­ται για παρεξήγηση.

«Δεν είναι ακρι­βώς κολά­ρο. Είναι κάτι σαν κάρ­τα εισό­δου που την στε­ρε­ώ­νεις στην μέση. Βγά­ζει ένα μικρό ήχο, λιγό­τε­ρο από 85 ντε­σι­μπέλ. Έξω στην παρα­γω­γή θα είναι ανε­παί­σθη­τος και πρέ­πει να το έχεις στην δόνη­ση για να το καταλάβεις».

Φυσι­κά τα κάνει χει­ρό­τε­ρα με τις δηλώ­σεις του. Οι εργα­ζό­με­νοι για την εται­ρία είναι όντως σαν ένα κοπά­δι σκύ­λων χωρίς νόη­ση και τους βάζει κολά­ρα με κου­δου­νά­κια και λαμπάκια.

Η παρα­γω­γή και το κέρ­δος προ­έ­χει πέρα από μια σει­ρά μέτρα όπως τεστ κατά την είσο­δο, μάσκες, γάντια, εξα­ε­ρι­σμό, καθα­ριό­τη­τα και συχνά δια­λείμ­μα­τα που θα μπο­ρού­σαν να εφαρμοστούν.

Το κολά­ρο είναι φθη­νό­τε­ρο μάλ­λον και έχει και τον συμ­βο­λι­σμό του. Να δεί­ξει στον εργα­ζό­με­νο πως δεν είναι τίπο­τε άλλο παρά ένα ζώο δεμέ­νο στο μαγκανοπήγαδο.

Πηγή: εφη­με­ρί­δα Arbetet

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο