Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπέρνουν «κανονικότητα», θα θερίσουν ταξικό πόλεμο

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

«Έχου­με απο­δεί­ξει πως ό,τι λέμε, γίνε­ται. Μέσα σε 7 μήνες κατα­φέ­ρα­με πολ­λά. Εφαρ­μό­ζου­με το πρό­γραμ­μά μας γραμ­μή γραμ­μή. Το είπα­με. Το κάνα­με. Και έτσι θα συνε­χί­σου­με σε όλους τους τομείς», δήλω­σε ο κ. Μητσο­τά­κης πριν λίγες μέρες.

Δεν είχα­με καμία αμφι­βο­λία γι’ αυτό. Πράγ­μα­τι, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εφαρ­μό­ζει κατά γράμ­μα το βάρ­βα­ρο αντι­λαϊ­κό της πρό­γραμ­μα. Είναι πλέ­ον σαφές τι εννο­ού­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός όταν μιλού­σε για «επι­στρο­φή στην κανονικότητα».

Στο λεξι­κό της αστι­κής πολι­τι­κής ως «κανο­νι­κό­τη­τα» ορί­ζε­ται η πολι­τι­κή που υπη­ρε­τεί, με τον έναν ή τον άλλο τρό­πο, την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου. Η ίδια κανο­νι­κό­τη­τα που υπη­ρε­τεί την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­καμ­ψη πάνω στα συντρί­μια των εργα­τι­κών-λαϊ­κών δικαιωμάτων.

Την ίδια «κανο­νι­κό­τη­τα» για την οποία μιλά­ει σήμε­ρα ο κ. Μητσο­τά­κης επι­κα­λού­νταν πριν δυό χρό­νια ο κ. Τσί­πρας όταν πανη­γύ­ρι­ζε την «έξο­δο απ’ τα μνη­μό­νια» και την «επι­στρο­φή στην κανο­νι­κό­τη­τα και την ανάπτυξη».

Έπει­τα από τέσ­σε­ρα χρό­νια κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ ήρθε απο­φα­σι­σμέ­νη όχι μόνο να συνε­χί­σει το αντι­λαϊ­κό έργο των προη­γού­με­νων, αλλά να πάει κι’ ένα βήμα παρα­πέ­ρα: Να απο­δεί­ξει στο κεφά­λαιο πως, όντας το παρα­δο­σια­κό, καθα­ρό­αι­μο κόμ­μα της αστι­κής τάξης, μπο­ρεί να υπη­ρε­τή­σει πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά απ’ τον σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό ΣΥΡΙΖΑ τους στό­χους της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης.

Αυτός είναι, άλλω­στε, ο λόγος της κοκο­ρο­μα­χί­ας τους: για το ποιος είναι ικα­νό­τε­ρος να υλο­ποι­ή­σει την «κανο­νι­κό­τη­τα» της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, της γενι­κευ­μέ­νης φορο­λη­στεί­ας των λαϊ­κών στρω­μά­των, του τσα­κί­σμα­τος των κοι­νω­νι­κών παρο­χών σε Υγεία, Παι­δεία, Ασφά­λι­ση, κλπ, της συμ­με­το­χής της χώρας στους ματω­μέ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή.

mitsotakis panagopoulos gsee

Η εμπει­ρία των τελευ­ταί­ων επτά μηνών, που ακο­λού­θη­σαν της εκλο­γής της ΝΔ στην κυβέρ­νη­ση, είναι υπε­ραρ­κε­τή για να αντι­λη­φθού­με ότι:

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει ο εντα­φια­σμός της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης με τον εκτρω­μα­τι­κό νόμο Βρού­τση-Κατρού­γκα­λου που, μετα­ξύ άλλων, ανοί­γει το δρό­μο για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ασφά­λι­σης, αυξά­νει τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, καταρ­γεί αμε­τά­κλη­τα τη 13η και 14η σύντα­ξη, εφαρ­μό­ζο­νται οι μειώ­σεις στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις και το εφά­παξ, ανοί­γει ο δρό­μος για την πλή­ρη κατάρ­γη­ση του Ενιαί­ου Ταμεί­ου Επι­κου­ρι­κής Ασφά­λι­σης και Εφά­παξ Παροχών.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει η ολο­κλη­ρω­τι­κή μετα­τρο­πή της χώρας σε απέ­ρα­ντο αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κό στρα­τό­πε­δο, με την επαί­σχυ­ντη και επι­κίν­δυ­νη Συμ­φω­νία Ελλά­δας-ΗΠΑ που επε­κτεί­νει και ανα­βαθ­μί­ζει τις υπάρ­χου­σες στρα­τιω­τι­κές δομές των ΗΠΑ στην Ελλά­δα (Σού­δα) και παρα­χω­ρεί νέες (Αλεξ/πόλη, Στε­φα­νο­βί­κειο, Άρα­ξος, κλπ.).

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και κατα­στο­λή να πηγαί­νουν χέρι-χέρι. Στο πλαί­σιο του δόγ­μα­τος «νόμος και τάξη», η κυβέρ­νη­ση κάνει απο­φα­σι­στι­κά βήμα­τα στην θωρά­κι­ση της ικα­νό­τη­τας του αστι­κού κρά­τους να αντι­με­τω­πί­ζει δυνα­μι­κά τις εργα­τι­κές-λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις. Με λίγα λόγια η ΝΔ αξιο­ποιεί την «παρα­κα­τα­θή­κη» της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ (που, σε κάθε ευκαι­ρία, έστελ­νε τα ΜΑΤ να ξυλο­φορ­τώ­σουν συντα­ξιού­χους, φοι­τη­τές, δια­δη­λω­τές, κλπ) και προ­χω­ρά ακό­μη παρα­πέ­ρα την έντα­ση της καταστολής.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να καταρ­γείς μια μεγά­λη κατά­κτη­ση του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος, το Πανε­πι­στη­μια­κό Άσυ­λο, να μπου­κά­ρουν τα ΜΑΤ στις Σχο­λές, με απώ­τε­ρο στό­χο να προ­ω­θή­σεις το «πανε­πι­στή­μιο της αγο­ράς» και τη λεη­λα­σία της τρι­το­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης από το κεφά­λαιο και τις πολυεθνικές.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει η εκπε­φρα­σμέ­νη πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης να επι­βάλ­λει αυστη­ρούς περιο­ρι­σμούς στις εκδη­λώ­σεις του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο τις δια­δη­λώ­σεις και πορεί­ες, επεν­δύ­ο­ντας στον «κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό». Ας το τολ­μή­σουν και θα λάβουν την απά­ντη­ση που τους αρμόζει…

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να λει­τουρ­γεί ο υπουρ­γός εργα­σί­ας ως εκπρο­σω­πος του ΣΕΒ, χύνο­ντας αντι­κομ­μου­νι­στι­κό δηλη­τή­ριο που θα ζήλευαν και οι χρυ­σαυ­γί­τες από το βήμα της Βου­λής. Ανα­φε­ρό­μα­στε ασφα­λώς στον Γ. Βρού­τση και στο προ λίγων ημε­ρών χυδαίο παρα­λή­ρη­μα του εντός του κοινοβουλίου.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να αντι­με­τω­πί­ζεις τους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση ως πολί­τες γ’ κατη­γο­ρί­ας και στη χει­ρό­τε­ρη ως εγκλη­μα­τί­ες και εν δυνά­μει τρο­μο­κρά­τες. Να τους στοι­βά­ζεις σε σύγ­χρο­να «Ντα­χά­ου», όπως αυτό στη Μόρια και να ετοι­μά­ζεις νέα κλει­στά στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να στέλ­νεις πυραύ­λους Patriot στην Σαου­δι­κή Αρα­βία, φρε­γά­τες να συνο­δεύ­ουν γαλ­λι­κά αερο­πλα­νο­φό­ρα και έλλη­νες στρα­τιώ­τες στη Λιβύη, βάζο­ντας σε κίν­δυ­νο τη χώρα και το λαό για τα συμ­φέ­ρο­ντα της εγχώ­ριας αστι­κής τάξης που διεκ­δι­κούν μερί­διο απ’ το «μερ­τι­κό» της λεί­ας στην περιοχή.

mitsotakis trump

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να έχεις στην κυβέρ­νη­ση σου υπουρ­γούς των οποί­ων το αντι­λαϊ­κό θρά­σος και τον κυνι­σμό υπέρ του κεφα­λαί­ου θα ζήλευε ακό­μη και η αλλή­στου μνή­μης Θάτσερ. Όπως ο — «σιχαί­νο­μαι τους κομ­μου­νι­στές» — Αδ. Γεωρ­γιά­δης, που όταν δεν τα βάζει με τους πρό­σφυ­γες για­τί «αλλοιώ­νουν τον πολι­τι­σμό μας», τάσ­σε­ται δημο­σί­ως και ανε­ρυ­θρί­α­στα υπέρ των πλει­στη­ρια­σμών της πρώ­της κατοικίας.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να βγαί­νει σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή η υφυ­πουρ­γός εργα­σί­ας και, χωρίς ίχνος τσί­πας, να χαρα­κτη­ρί­ζει «κωμι­κό στοι­χείο» την λιπο­θυ­μία μαθή­τριας λόγω πείνας.

«Κανο­νι­κό­τη­τα» σημαί­νει να θεω­ρεί­ται λογι­κό το 12,9% των ελλή­νων να βρί­σκε­ται κάτω από το εισο­δη­μα­τι­κό όριο της φτώ­χειας και το 55,4% να θεω­ρεί­ται «οικο­νο­μι­κά ευά­λω­το» (Στοι­χεία: ΟΟΣΑ). Στο πλαί­σιο της ίδιας «κανο­νι­κό­τη­τας», το κεφά­λαιο να αυγα­τί­ζει τα κέρ­δη του, με τις μεγα­λύ­τε­ρες ελλη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις να βλέ­πουν αύξη­ση τζί­ρου 10% και βελ­τί­ω­ση κερ­δο­φο­ρί­ας κατά 11,5% (Στοι­χεία: ICAP).

Μονόδρομος η αντεπίθεση

Τα παρα­πά­νω συνη­γο­ρούν στο αδιαμ­φι­σβή­τη­το γεγο­νός ότι η «κανο­νι­κό­τη­τα» τους, εκτός από βαθιά ταξι­κή, είναι επι­κίν­δυ­να τοξι­κή για τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Είναι ωμή βαρβαρότητα.

Το ξέρουν καλά, γι’ αυτό και θέλουν να επι­βά­λουν «σιγή νεκρο­τα­φεί­ου» στην κοι­νω­νία. Να απο­νευ­ρώ­σουν τελεί­ως το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως «δού­ρειο Ίππο» τις ξεπου­λη­μέ­νες ηγε­σί­ες της ΓΣΕΕ.

Όλα αυτά για­τί η «κανο­νι­κό­τη­τα» τους κιν­δυ­νεύ­ει από ένα και μόνο πράγ­μα: από την οργα­νω­μέ­νη αντε­πί­θε­ση του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος που μπο­ρεί να βάλει φρέ­νο στην εξε­λισ­σό­με­νη βαρ­βα­ρό­τη­τα. Αυτήν φοβού­νται και προ­σπα­θούν να ξορκίσουν.

Μάταια, όμως. Όση «κανο­νι­κό­τη­τα» κι’ αν σπεί­ρουν, τον τρο­χό της ιστο­ρί­ας δεν θα τον σταματήσουν.

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο