Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σπεύδει να δημιουργήσει τετελεσμένα η Τουρκία καθώς προχωράει το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Mε τη δημιουρ­γία τετε­λε­σμέ­νων, ενό­ψει των διευ­θε­τή­σε­ων που βρί­σκο­νται στο τρα­πέ­ζι των ευρω­α­τλα­ντι­κών σχε­δια­σμών στην περιο­χή της Αν. Μεσο­γεί­ου, η Τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη ενι­σχύ­ει τις θέσεις της στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι, σε μια περί­ο­δο που ετοι­μά­ζε­ται η έναρ­ξη των ελλη­νο­τουρ­κι­κών διε­ρευ­νη­τι­κών επα­φών και «τρέ­χουν» οι διερ­γα­σί­ες για την επι­βο­λή διχο­το­μι­κής λύσης στο Κυπριακό.

Απο­θρα­συ­μέ­νη από τη στά­ση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που σπρώ­χνουν προς συνεκ­με­τάλ­λευ­ση, η Άγκυ­ρα και το ψευ­δο­κρά­τος έκα­ναν σήμε­ρα μια προ­κλη­τι­κή φιέ­στα για το «άνοιγ­μα» των Βαρω­σί­ων, του του­ρι­στι­κού φιλέ­του στην περί­κλει­στη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο πρό­ε­δρος της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, Ν. Ανα­στα­σιά­δης, κατη­γό­ρη­σε Τουρ­κία και ψευ­δο­κρά­τος για «έκνο­μη και κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του Διε­θνούς Δικαί­ου και των ψηφι­σμά­των του Συμ­βου­λί­ου Ασφαλείας».

Δεν κάνει βήμα πίσω η Τουρκία

Δίνο­ντας το στίγ­μα των τουρ­κι­κών επι­διώ­ξε­ων, ο πρό­ε­δρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, σε συνέ­ντευ­ξή του σε εφη­με­ρί­δα του Κατάρ, όπου είχε επί­ση­μες επα­φές, επα­νέ­λα­βε πως «έχου­με εκφρά­σει δυνα­τά σε όλες τις πλατ­φόρ­μες ότι δεν θα δεχτού­με καμία λύση που αγνο­εί την Τουρ­κία και την Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευ­δο­κρά­τος) και που μας περιο­ρί­ζει στις ακτές».

Σε ανά­λο­γο ύφος, ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Μ. Τσα­βού­σο­γλου, λίγο μετά τη συνά­ντη­ση με τον Έλλη­να ομό­λο­γο του στη Μπρα­τι­σλά­βα, όπου συμ­φώ­νη­σαν να δοθεί ημε­ρο­μη­νία για την έναρ­ξη των διε­ρευ­νη­τι­κών, επα­νέ­λα­βε για το Καστε­λό­ρι­ζο ότι δεν γίνε­ται ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρ­κί­ας να διεκ­δι­κεί υφα­λο­κρη­πί­δα 40.000 τ.χλμ.

Τα γνωστά ευχολόγια από την ΕΕ

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, σε τηλε­διά­σκε­ψη που είχε με την πρό­ε­δρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, έθε­σε το ζήτη­μα των Βαρω­σί­ων, λέγο­ντας ότι «η κίνη­ση αυτή της Τουρ­κί­ας έρχε­ται λίγες μέρες μετά τα σχε­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου και ότι το ζήτη­μα θα πρέ­πει να ξανα­τε­θεί στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο», το οποίο πρό­σφα­τα χάι­δε­ψε εκ νέου την Τουρκία.

Σε Κοι­νή Δήλω­σή τους, που εξέ­δω­σαν κατό­πιν, εξέ­φρα­σαν γενι­κό­λο­γα «την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να δρά­σουν βάσει των συμπε­ρα­σμά­των του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου της 2ας Οκτώ­βρη, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι η Τουρ­κία οφεί­λει να προ­βεί στα απα­ραί­τη­τα βήμα­τα ώστε να μειω­θούν οι εντά­σεις στην περιο­χή, και να προ­χω­ρή­σει σε εποι­κο­δο­μη­τι­κό διά­λο­γο με την Ελλά­δα, την Κύπρο και την ΕΕ». Φυσι­κά, ακρι­βώς αυτά τα συμπε­ρά­σμα­τα του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου είναι που η Άγκυ­ρα εξέ­λα­βε ως «πρά­σι­νο φως» για να κλι­μα­κώ­σει τις προ­κλή­σεις στην Κύπρο…

Πηγή: 902,gr

KKE: Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια αποκαλύπτει την υποκρισία ΕΕ — ΗΠΑ — ΝΑΤΟ

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την από­φα­ση του Ρ. Τ. Ερντο­γάν για το άνοιγ­μα του παρα­λια­κού μετώ­που των Βαρω­σί­ων, το Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει την από­φα­ση Ερντο­γάν για το άνοιγ­μα του παρα­λια­κού μετώ­που των Βαρω­σί­ων στην κατε­χό­με­νη Αμμόχωστο.

Η από­φα­ση αυτή είναι ενταγ­μέ­νη στη διαιώ­νι­ση της 46χρονης τουρ­κι­κής κατο­χής στο 37% των εδα­φών της Κύπρου και απο­τε­λεί μέρος των διχο­το­μι­κών σχε­δί­ων που εξυφαίνονται.

Οι εξε­λί­ξεις αυτές απο­κα­λύ­πτουν, για άλλη μια φορά, την υπο­κρι­τι­κή στά­ση της ΕΕ, των Αμε­ρι­κα­νών και του ΝΑΤΟ, που φου­σκώ­νουν τα πανιά της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, προ­ω­θώ­ντας στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις με την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας. Παράλ­λη­λα, εκθέ­τουν την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, που εμπλέ­κει ακό­μα πιο βαθιά τη χώρα στους ευρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς και καλ­λιερ­γεί επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό στον λαό.

Σήμε­ρα, γίνε­ται ακό­μα πιο ανα­γκαίο να δυνα­μώ­σει η απαί­τη­ση για Κύπρο ανε­ξάρ­τη­τη, ένα και όχι δύο κρά­τη, με μία και μόνη κυριαρ­χία, μια ιθα­γέ­νεια και διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα, χωρίς ξένα στρα­τεύ­μα­τα και βάσεις, χωρίς εγγυ­η­τές και προ­στά­τες, κοι­νή πατρί­δα Ελλη­νο­κυ­πρί­ων και Τουρ­κο­κυ­πρί­ων, με τον λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο