Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στα ύψη εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Ετήσια αύξηση 17,5% στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας και 34% για εξοπλισμούς!

Στα ύψη εκτο­ξεύ­ο­νται οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της χώρας, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νες όπως είναι στα προ­τάγ­μα­τα του ΝΑΤΟ, την ώρα που ακρί­βεια και φόροι τσα­κί­ζουν τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

Απο­κα­λυ­πτι­κά όσα είπε ο υπουρ­γός Άμυ­νας Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος, στη συζή­τη­ση για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό στη Βου­λή, πιά­νο­ντας μάλι­στα κλι­μα­κω­τά τις τέτοιες αυξή­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων, όπως «τρέ­χουν» παράλ­λη­λα με την κλι­μά­κω­ση των αντα­γω­νι­σμών του κεφα­λαί­ου από την Ανατ. Μεσό­γειο έως τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, και τον ρόλο ευρω­α­τλα­ντι­κού χωρο­φύ­λα­κα που ανα­θέ­τουν στις ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις στην επί­μα­χη ζώνη, ακρι­βώς για τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων:

«Προ­χω­ρή­σα­με, λοι­πόν, σε αύξη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Αμυ­νας από τα 3,35 δισ. συνο­λι­κά για την Αμυ­να για το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέ­ον με τον κατα­τε­θέ­ντα προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 2022 στα 6,39 δισ. για το επό­με­νο έτος. Με την επι­φύ­λα­ξη βέβαια περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­σης αυτού κατά τη διάρ­κεια του έτους, όπως είχε γίνει και πέρυ­σι από το ειδι­κό απο­θε­μα­τι­κό σε συνερ­γα­σία πάντο­τε με το Γενι­κό Λογι­στή­ριο του Κρά­τους (…) Πρό­κει­ται, λοι­πόν, για μια ετή­σια αύξη­ση που αγγί­ζει το 17,5%», τόνι­σε.

Ειδι­κά για τους εξο­πλι­σμούς συνέ­χι­σε: «Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το 2022 είναι αυξη­μέ­νος κατά 856 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ περί­που ή κατά 34% ένα­ντι των πιστώ­σε­ων του 2021, 636%, εξα­πλά­σιος και πλέ­ον σε σχέ­ση με τον προ διε­τί­ας προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, για να έχου­με μία ξεκά­θα­ρη εικό­να του έργου που συντε­λεί­ται. Οι δαπά­νες για εξο­πλι­σμούς δια­μορ­φώ­νε­ται πλέ­ον στο ύψος των 3,37 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θούν ανά­γκες υπο­στή­ρι­ξης και ανα­βάθ­μι­ση υπαρ­χό­ντων οπλι­κών και από­κτη­ση νέων συστημάτων».

Διευ­κρί­νι­σε ότι «από τον Ιού­λη του 2019 ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν και παρα­μέ­νουν ενερ­γο­ποι­η­μέ­να 165 υπο­προ­γράμ­μα­τα που αφο­ρούν σε πρό­σκτη­ση οπλι­κών συστη­μά­των. Από αυτά χρη­μα­το­δο­τού­νται ήδη τα 135 κι έχουν ήδη συμ­βα­σιο­ποι­η­θεί, δηλα­δή εκτε­λού­νται πλέ­ον στο από­λυ­το, 46 και έπε­ται συνέ­χεια».

Γνω­στο­ποί­η­σε, εξάλ­λου, ότι τα έξι πρώ­τα «Rafale» θα έρθουν στις 19/1 στην Τανά­γρα, στην 114 Πτέ­ρυ­γα Μάχης. Η δεύ­τε­ρη εξά­δα θα παρα­δο­θεί μέσα στο 2022 και η τρί­τη το 2023. Εξάλ­λου, αυτές τις μέρες έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί ενη­μέ­ρω­ση της αρμό­διας Επι­τρο­πής Εξο­πλι­σμών της Βου­λής για τη νέα σύμ­βα­ση απο­κτή­σε­ως 6 πρό­σθε­των αερο­σκα­φών, που θα δια­μορ­φώ­σουν μια πλή­ρη Μοί­ρα 24 μαχη­τι­κών. Θα πάει μετά για ψήφι­ση στην Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας και μετά στην Ολομέλεια.

Σήμε­ρα, εξάλ­λου, είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη η κατα­κύ­ρω­ση του δια­γω­νι­σμού για την υπο­στή­ρι­ξη Follow-On-Support (FOS) των μετα­γω­γι­κών αερο­σκα­φών C‑27J Spartan της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας στην αρμό­δια Επι­τρο­πή Εξο­πλι­στι­κών της Βου­λής, ενώ σει­ρά παίρ­νει η ανα­βάθ­μι­ση 8 αερο­σκα­φών F‑16 Block 52 σε F‑16 V (Viper) και το πρό­γραμ­μα ανα­βάθ­μι­σης των F‑16 Block 50, ενώ στο Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό βαί­νει προς συμ­βα­σιο­ποί­η­ση η από­κτη­ση των τριών φρε­γα­τών «Belharra» από τη Γαλλία.

Επί­σης «είναι σε εξέ­λι­ξη τόσο η δια­πραγ­μά­τευ­ση για την πρό­σκτη­ση τεσ­σά­ρων νέων κορ­βε­τών όσο και αυτή για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των τεσ­σά­ρων φρε­γα­τών κλά­σης MEKO που θα συμπλη­ρώ­σουν τελι­κά το πρό­γραμ­μα των 5 δισ. για το Πολε­μι­κό μας Ναυ­τι­κό». Ολα αυτά, σε ευθεία αντι­στοί­χη­ση με ό,τι ζητούν οι Αμε­ρι­κα­νοί και άλλοι «σύμ­μα­χοι» για την ανά­πτυ­ξη δυνά­με­ων του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να, κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλους αντιπάλους.

Αλλω­στε, ο ίδιος ο Πανα­γιω­τό­που­λος, παρα­πέ­μπο­ντας και στα διά­φο­ρα «τρι­με­ρή» και «τετρα­με­ρή» σχή­μα­τα, έλε­γε στη Βου­λή ότι το υπουρ­γείο Αμυ­νας «από το δικό του μετε­ρί­ζι συμ­βάλ­λει με μία σει­ρά συμ­φω­νιών που συνή­φθη­σαν στον τομέα της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας, καθι­στώ­ντας την Ελλά­δα πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας και ασφά­λειας σε μία αστα­θή περιο­χή. Επι­στέ­γα­σμα αυτών των προ­σπα­θειών και ορό­ση­μο στον τομέα της αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας οι πρό­σφα­τα υπο­γρα­φεί­σες συμ­φω­νί­ες στρα­τη­γι­κού χαρα­κτή­ρα μάλι­στα αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία».

Αλλά και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ν. Δέν­διας, στη δική του ομι­λία τόνι­σε τη σημα­σία της νέας Συμ­φω­νί­ας για τις Αμε­ρι­κα­νι­κές Βάσεις (MDCA) και το γεγο­νός ότι οι κυβερ­νή­σεις των δύο χωρών «ενί­σχυ­σαν» τον διμε­ρή Στρα­τη­γι­κό Διά­λο­γο, έχο­ντας ως απο­τέ­λε­σμα ότι «η αμε­ρι­κα­νι­κή παρου­σία από τη Σού­δα έφτα­σε στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, στη Θρά­κη», ενώ «με τη Γαλ­λία ακο­λού­θη­σε η υπο­γρα­φή της Συμ­φω­νί­ας Στρα­τη­γι­κής Εται­ρι­κής Σχέ­σης», με την Ελλά­δα να προ­ω­θεί, όπως είπε, από την πλευ­ρά της «την παρου­σία των συμ­μά­χων μας σε πολυ­με­ρή σχή­μα­τα συνερ­γα­σί­ας που συμ­με­τέ­χου­με στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσογείου».

«Και επί του πεδίου το συντομότερο δυνατό»

Στην πρά­ξη, άλλω­στε, 14 και 15/12 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Παρί­σι ο 1ος «Κύκλος Συνο­μι­λιών» (ΚΣ) μετα­ξύ στρα­τιω­τι­κών αντι­προ­σω­πειών Ελλά­δας και Γαλ­λί­ας σε επί­πε­δο Κλά­δων Στρα­τη­γι­κής και Πολι­τι­κής του ΓΕΕΘΑ και του Γαλ­λι­κού Επι­τε­λεί­ου Αμυ­νας. Σύμ­φω­να με το ΓΕΕΘΑ, αφο­ρού­σε τη «χάρα­ξη του οδι­κού χάρ­τη της Στρα­τιω­τι­κής Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — Γαλ­λί­ας», «με τις νέες δρά­σεις που συζη­τή­θη­καν και θα συμ­φω­νη­θούν, να υλο­ποιού­νται το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό “επί του πεδί­ου”» και «σύμ­φω­να με τις προ­βλέ­ψεις της Συμ­φω­νί­ας που υπέ­γρα­ψαν πρό­σφα­τα η Ελλά­δα και η Γαλλία».

Θυμίζουμε, οι δύο κυβερνήσεις κανονίζουν την αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Γάλλων στο Μάλι της Αφρικής.

Εξ ου και «διε­ρευ­νή­θη­καν δυνα­τό­τη­τες για την επέ­κτα­ση των υπαρ­χό­ντων και την ανά­πτυ­ξη νέων συνερ­γα­σιών στα πεδία: Της εκτέ­λε­σης επι­χει­ρή­σε­ων. Της σχε­δί­α­σης και εκτέ­λε­σης δρα­στη­ριο­τή­των επι­χει­ρη­σια­κής εκπαί­δευ­σης. Του Δια­στή­μα­τος, της κυβερ­νο­α­σφά­λειας και των πλη­ρο­φο­ριών. Των συνεκ­παι­δεύ­σε­ων Μονά­δων Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων» κ.ά.

Σε ό,τι αφο­ρά τα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια, στις 16/12 ο αρχη­γός ΓΕΕΘΑ στρα­τη­γός Κων. Φλώ­ρος συνα­ντή­θη­κε με τον σύμ­βου­λο Στρα­τη­γι­κών και Διε­θνών Υπο­θέ­σε­ων του Ανώ­τα­του Συμ­μα­χι­κού Διοι­κη­τή του ΝΑΤΟ στην Ευρώ­πη (SACEUR), Stephen R. Convington. Μετα­ξύ άλλων, στη συνά­ντη­ση έγι­νε «ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά» στην «προ­σπά­θεια» του Convington «να ηγη­θεί των δρά­σε­ων που αφο­ρούν την εν εξέ­λι­ξη ανά­πτυ­ξη της Στρα­τιω­τι­κής Στρα­τη­γι­κής του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ΄s Military Strategy) καθώς και στο θεσμι­κό πλαί­σιο για την Απο­τρο­πή και την Αμυ­να του Ευρω-Ατλα­ντι­κού χώρου (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area — DDA) με τον οποίο η Συμ­μα­χία δύνα­ται να ανα­πτύ­ξει ευέ­λι­κτους τρό­πους αντι­με­τώ­πι­σης των σύγ­χρο­νων απει­λών και προκλήσεων».

Ακρι­βώς σε υλο­ποί­η­ση τέτοιων σχε­δια­σμών, 2 έως 8/12 έγι­νε συνεκ­παί­δευ­ση μετα­ξύ Μονά­δων Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων της Ελλά­δας και των ΗΠΑ (προ­σω­πι­κό και αερο­σκά­φη MC-130J της 352 Special Operations Wing), ενώ 13 έως 15/12 ο αρχη­γός ΓΕΣ αντι­στρά­τη­γος Χαρ. Λαλού­σης πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­ση­μη επί­σκε­ψη στη Ρου­μα­νία, χώρα όπου κατα­λή­γει σει­ρά δυνά­με­ων και μέσων που διεκ­πε­ραιώ­νο­νται μέσω Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Εξ ου και ο Α/ΓΕΣ επι­σκέ­φτη­κε την έδρα του ΝΑΤΟι­κής κοπής σχη­μα­τι­σμού Headquarters Multinational Division South — East / HQ MND-SE, όπου ενη­με­ρώ­θη­κε για την απο­στο­λή και τις δρα­στη­ριό­τη­τές της, όπως και του Headquarters Multinational Corps South — East / HQ MNC-SE, αλλά και της ΝΑΤΟ Force Integration Unit / NFIU.

Πηγή Ριζο­σπά­στης


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο