Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Κέρκυρα, στο Αίγιο, στην Κάρυστο και στην Υλίκη τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς . Ύφεση παρουσιάζει στη Ρόδο

Ακό­μη μια δύσκο­λη νύχτα με πολ­λά πύρι­να μέτω­πα ανά την Ελλά­δα να κατα­καί­νε δάση και να απει­λούν κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Καθώς έχει πέσει το σκο­τά­δι και δεν επι­χει­ρούν τα ενα­έ­ρια μέσα έχου­με ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στη Ρόδο, εκκε­νώ­σεις στην Κέρ­κυ­ρα, ενώ σε ετοι­μό­τη­τα είναι το Λιμε­νι­κό στην Αιγιά­λεια. Κρί­σι­μη και ανη­συ­χη­τι­κή η κατά­στα­ση στην Κάρυστο.

Στη Ρόδο που η φωτιά καί­ει ανε­ξέ­λεγ­κτα για έξι ημέ­ρες κατά­στα­ση είναι δρα­μα­τι­κή, καθώς υπάρ­χουν εκτε­τα­μέ­νες ζημιές σε σπί­τια και ξενο­δο­χεια­κές μονά­δες. Οικι­σμοί και ξενο­δο­χεία εκκε­νώ­θη­καν από κατοί­κους και τουρίστες.Σε όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας υπήρ­ξαν εκ περι­τρο­πής δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε όλες τις περιο­χές του νησιού στο πλαί­σιο προ­γραμ­μα­τι­σμού που έχει γίνει από την ΔΕΔΔΗΕ. Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση στα μέτω­πα της φωτιάς υπάρ­χει ύφε­ση. Στη δυτι­κή πλευ­ρά από Κιο­τά­ρι — Ασκλη­πιείο — Λάερ­μα δεν υπάρ­χει ενερ­γό μέτω­πο. Στην βόρεια και ανα­το­λι­κή πλευ­ρά από Απόλ­λω­να προς Μαλώ­να παρα­μέ­νουν εστί­ες, αλλά η κατά­στα­ση είναι ελεγ­χό­με­νη. Στη νότια παρα­θα­λάσ­σια ζώνη δεν υπάρ­χουν εστίε

Στην περιο­χή Δερ­βέ­νι, ανε­ξέ­λεγ­κτη είναι και η φωτιά που ξέσπα­σε το από­γευ­μα της Κυρια­κής 23 Ιου­λί­ου. Η φωτιά απεί­λη­σε τον οικι­σμό Βυτι­νιώ­τη­κα και κινή­θη­κε κατά μήκος της Νέας Εθνι­κής Οδού Κορίν­θου – Πατρών με κατεύ­θυν­ση προς Δια­κο­φτό και Ακρά­τα. Δύο πλω­τά του Λιμε­νι­κού και ιδιω­τι­κά σκά­φη βρί­σκο­νται σε άμε­ση ετοι­μό­τη­τα. Από το 112 εστά­λη μήνυ­μα για την εκκέ­νω­ση των οικι­σμών Λιβά­δι, Ποτά­μι, Περ­να­ρά­κι και Πλα­τα­νι­στός στην Κάρυστο.

Μήνυ­μα για εκκέ­νω­ση της περιο­χής Τρά­πε­ζας Αχα­ΐ­ας εστά­λη μέσω του 112, λίγο πριν τα μεσά­νυ­χτα, σε όσους βρί­σκο­νται εκεί. Συγκε­κρι­μέ­να το μήνυ­μα ανα­φέ­ρει: «Αν βρί­σκε­στε στην περιο­χή Τρά­πε­ζα, εκκε­νώ­στε τώρα προς Ακρά­τα. Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην περιο­χή σας. Ακο­λου­θεί­τε τις οδη­γί­ες των Αρχών. Οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

Εντο­νη ανη­συ­χία υπάρ­χει και για την Κάρυ­στο της Εύβοιας καθώς η πύρι­νη κόλα­ση βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη. Οι επί­γειες και οι ενα­έ­ριες δυνά­μεις που επι­χει­ρού­σαν στην περιο­χή κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας μαζί με μηχα­νή­μα­τα της αυτο­διοί­κη­σης μπό­ρε­σαν να μετριά­σουν το ένα από τα τρία μέτω­πα ωστό­σο όμως τα άλλα δύο κινού­νται εξί­σου απει­λη­τι­κά βοη­θού­με­να από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους, τη χαμη­λή βλά­στη­ση, ενώ η κατά­στα­ση στην περιο­χή είναι απο­πνι­κτι­κή καθώς έχει γεμί­σει με πυκνούς καπνούς ολό­κλη­ρη η περιοχή.

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται η προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης της φωτιάς που ξέσπα­σε νωρί­τε­ρα στην περιο­χή της Περί­θειας στην Κέρ­κυ­ρα. Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση για τις πυρ­κα­γιές στην Κέρ­κυ­ρα η φωτιά κινεί­ται νοτιο­α­να­το­λι­κά σε μεγά­λο μέτω­πο. Δόθη­κε νέα εκκέ­νω­ση 112 από Βιγλα­τού­ρι και Νησά­κι καθώς και στις περιο­χές Ρου, Κατά­βο­λο , Κέντρω­μα , Τρί­τσι , Κοκ­κο­κύ­λας , Σαρα­κη­νιά­τι­κα, Πλα­γιά, Καλά­μι, Βλα­χά­τι­κα και Καβαλλέραινα.

Κάτοι­κοι και του­ρί­στες οποί­οι έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την περιο­χή, ακο­λου­θώ­ντας τις οδη­γί­ες του μηνύ­μα­τος 112, έφθα­σαν στο παρα­λια­κό χωριό Κασσιόπη.

Έχουν κατα­πλεύ­σει ημε­ρό­πλοια για την απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων δια θαλάσσης.

Ο δήμαρ­χος της Βόρειας Κέρ­κυ­ρας Γιώρ­γος Μαχει­μά­ρης, ο οποί­ος βρί­σκε­ται στον οικι­σμό Μέγκου­λας, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέ­φε­ρε ότι «είναι μια δύσκο­λη κατά­στα­ση και η φωτιά στον οικι­σμό Μέγκου­λα έχει φθά­σει στα πρώ­τα σπί­τια. Μαζί με την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και τους κατοί­κους οι οποί­οι αρνού­νται να φύγουν από τα σπί­τια τους επει­δή θέλουν να προ­στα­τεύ­σουν τις περιου­σί­ες του, οι πυρο­σβέ­στες και οι αστυ­νο­μι­κοί δίνουν μάχη να ανα­κό­ψουν το μέτω­πο της φωτιάς».

Υπό έλεγ­χο τέθη­κε η φωτιά που ξέσπα­σε κοντά στο Πεδίο Βολής της Ταξιαρ­χί­ας Πεζο­ναυ­τών στις Γλα­φυ­ρές, απο­τρέ­πο­ντας την εκκέ­νω­ση του οικι­σμού. Η φωτιά έκα­ψε έκτα­ση με πουρ­νά­ρια, ελιές και ξερά χόρτα.

Φωτιά ξέσπα­σε το από­γευ­μα της Κυρια­κής σε δασι­κή περιο­χή μετα­ξύ της Φούρ­κας και της Αγί­ας Παρα­σκευ­ής Κόνι­τσας. Η φωτιά, σύμ­φω­να με την πρώ­τη εικό­να που έχει η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, είναι έρπου­σα και σε από­στα­ση από οικι­σμούς. Προς το σημείο έχουν κινη­θεί τρία οχή­μα­τα με έξι πυρο­σβέ­στες και ένα πεζο­πό­ρο τμήμα.

Σε εξέ­λι­ξη είναι πυρ­κα­γιά στην Υλι­κή Βοιω­τί­ας. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε σε δασι­κή έκτα­ση και δεν απει­λεί κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Για την κατά­σβε­ση της επι­χει­ρούν 45 πυρο­σβέ­στες με 16 οχή­μα­τα, μια ομά­δα πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, καθώς και 7 αερο­σκά­φη και δύο ελικόπτερα.

Πυρ­κα­γιά είχε ξεσπά­σει και ε δασι­κή έκτα­ση στην Αγία Τριά­δα Μεσ­ση­νί­ας στην Πύλο. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή η φωτιά εκδη­λώ­θη­κε στις 14.00 σε αγρο­το­δα­σι­κή έκτα­ση και λίγο αργό­τε­ρα οριοθετήθηκε.

Σε ύφε­ση οι δυο πυρ­κα­γιές που ξέσπα­σαν νωρί­τε­ρα σε Αργο­λί­δα και Κοριν­θία. Στην Αργο­λί­δα ξέσπα­σε αργά το μεση­μέ­ρι στην περιο­χή Αγί­ου Δημη­τρί­ου – Μετό­χι Επι­δαύ­ρου. Επι­χεί­ρη­σαν πεζο­πό­ρο τμή­μα, επί­γειες δυνά­μεις και ενα­έ­ριες δυνά­μεις. Στην Κοριν­θία φωτιά ξέσπα­σε στην περιο­χή Καρυώ­τι­κα Ξυλο­κά­στρου από άγνω­στη μέχρι στιγ­μής αιτία.

Μόνο σήμε­ρα εκδη­λώ­θη­καν 64 πυρ­κα­γιές, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής. Το τελευ­ταίο 24ωρο αντι­με­τω­πί­στη­καν 345 περι­στα­τι­κά που αφο­ρού­σαν πυρ­κα­γιές και διασώσεις.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο