Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΞΑΝΑ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την Παλαιστινιακή επιχείρηση — Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Να κατα­δι­κά­σουν την επι­χεί­ρη­ση των Παλαι­στι­νί­ων της Λωρί­δας της Γάζας, στο Ισρα­ήλ, έσπευ­σαν οι ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία και η Σαου­δι­κή Αρα­βία (που πρό­σφα­τα απο­κα­τέ­στη­σε σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ) κινού­νται στην λογι­κή των ίσων απο­στά­σε­ων καλώ­ντας σε «αυτο­συ­γκρά­τη­ση».

Η Χαμάς εξα­πέ­λυ­σε αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­ση στο Ισρα­ήλ με χιλιά­δες ρουκέτες

Ο εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλι­βαν δήλω­σε ότι οι ΗΠΑ «κατα­δι­κά­ζουν απε­ρί­φρα­στα» τις «επι­θέ­σεις της παλαι­στι­νια­κής ισλα­μι­στι­κής οργά­νω­σης Χαμάς ενα­ντί­ον ισραη­λι­νών αμά­χων» και «στη­ρί­ζουν σθε­να­ρά την κυβέρ­νη­ση και τον λαό του Ισρα­ήλ», όπως μετέ­δω­σε σήμε­ρα το CNN.

Επι­κα­λού­με­νο ανα­κοί­νω­ση του εκπρο­σώ­που, το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο μετέ­δω­σε ότι ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλι­βαν συνο­μί­λη­σε με τον ισραη­λι­νό ομό­λο­γό του Τζά­τσι Χανέκ­μπι και οι δύο άνδρες θα παρα­μεί­νουν σε στε­νή επαφή.

Η Ρωσία έκα­νε σήμε­ρα έκκλη­ση προς τους Ισραη­λι­νούς και τους Παλαι­στί­νιους για «άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός», εκφρά­ζο­ντας παράλ­λη­λα την «εντο­νό­τε­ρη ανη­συ­χία» της μετά την επί­θε­ση της Χαμάς κατά του Ισρα­ήλ, κινού­με­νη στη λογι­κή των ίσων απο­στά­σε­ων. Σε ανα­κοί­νω­σή της η εκπρό­σω­πος της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας Μαρία Ζαχά­ρο­βα ανα­φέ­ρει: «Κάνου­με έκκλη­ση στην παλαι­στι­νια­κή και την ισραη­λι­νή πλευ­ρά να προ­χω­ρή­σουν σε άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός, να εγκα­τα­λεί­ψουν τη βία και να επι­δεί­ξουν την απα­ραί­τη­τη αυτο­συ­γκρά­τη­ση».

Στο ίδιο πνεύ­μα ήταν και η ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας που ζήτη­σε τον «άμε­σο τερ­μα­τι­σμό της βίας ανά­με­σα σε Ισραη­λι­νούς και Παλαι­στί­νιους», όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδήσεων.

Από την πλευ­ρά του το Ομάν κάλε­σε τις δύο πλευ­ρές να επι­δεί­ξουν τη μέγι­στη αυτο­συ­γκρά­τη­ση, όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων επι­κα­λού­με­νο επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση. Η ανα­κοί­νω­ση ζητεί από την διε­θνή κοι­νό­τη­τα και τους θεσμούς να «παρέμ­βουν άμε­σα για να στα­μα­τή­σει η συνε­χι­ζό­με­νη κλι­μά­κω­ση και να εφαρ­μό­σουν τους κανό­νες του διε­θνούς δικαί­ου».

Ο Ινδός πρω­θυ­πουρ­γός Ναρέ­ντρα Μόντι εξέ­φρα­σε την «αλλη­λεγ­γύη» του προς το Ισραήλ.

Από την πλευ­ρά του, ο απε­σταλ­μέ­νος του ΟΗΕ για την ειρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή Τορ Γου­έν­σλαντ κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα τις επι­θέ­σεις προει­δο­ποιώ­ντας με ανα­κοί­νω­σή του: «Αυτός είναι ένας επι­κίν­δυ­νος γκρε­μός και κάνω έκκλη­ση σε όλους να απο­μα­κρυν­θούν από το χεί­λος του». Ο ίδιος κάλε­σε για μέγι­στη αυτο­συ­γκρά­τη­ση και ζήτη­σε από όλες τις πλευ­ρές να προ­στα­τεύ­σουν τους αμάχους.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr
via: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις των Παλαιστινίων
και η προσπάθεια αντεπίθεσης του Ισραήλ

Πηγή: Associated Press

Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται οι επι­χει­ρή­σεις των Παλαι­στι­νί­ων για την απε­λευ­θέ­ρω­ση κατε­χό­με­νων από το Ισρα­ήλ, εδα­φών γύρω από τη Λωρί­δα της Γάζας, αλλά και οι προ­σπά­θειες αντε­πί­θε­σης του ισραη­λι­νού στρατού.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, Παλαι­στί­νιοι, αφού κατέ­στρε­ψαν τμή­μα­τα του τεί­χους που είχαν χτί­σει οι ισραη­λι­νές κατο­χι­κές δυνά­μεις, γύρω από την Γάζα, κατά­φε­ραν να ανα­κα­τα­λά­βουν μικρές πόλεις και ολό­κλη­ρες κοι­νό­τη­τες ενώ συνέ­λα­βαν και δεκά­δες Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες και έποι­κους. Παράλ­λη­λα εκα­το­ντά­δες ρου­κέ­τες εκτο­ξεύ­ο­νται απο τον θύλα­κα προς το Ισραήλ.

Το κανά­λι 13 του Ισρα­ήλ ανα­φέ­ρει ότι 7 κοι­νό­τη­τες βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χο της Χαμάς. Αυτές περι­λαμ­βά­νουν τις πόλεις Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri και τη γενι­κή διοί­κη­ση της Γάζας.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­χεί­ρη­σε αντε­πί­θε­ση στο πέρα­σμα του Ερέζ, χωρίς όμως απο­τέ­λε­σμα, ενώ η ισραη­λι­νή πολε­μι­κή αερο­πο­ρία, βομ­βαρ­δί­ζει τη Γάζα.

Τα ισραη­λι­νά στρα­τεύ­μα­τα διε­ξά­γουν χερ­σαί­ες μάχες «σε πολ­λά σημεία γύρω από τη Λωρί­δα της Γάζας» κατά των Παλαι­στι­νί­ων που διείσ­δυ­σαν «χρη­σι­μο­ποιώ­ντας αλε­ξί­πτω­τα δια θαλάσ­σης και ξηράς», ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του ισραη­λι­νού στρατού.

«Αυτή τη στιγ­μή, πολε­μού­με», δήλω­σε ο αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης Ρίχαρ Εχτ σε δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου. «Μαχό­μα­στε σε συγκε­κρι­μέ­να σημεία γύρω από τη Λωρί­δα της Γάζας… Οι δυνά­μεις μας μάχο­νται αυτή τη στιγ­μή στο έδα­φος», δήλω­σε ενώ ανέ­φε­ρε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτο­μέ­ρειες, ότι «υπάρ­χουν απώ­λειες, φυσι­κά».

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου δήλω­σε ότι η χώρα του είναι σε πόλε­μο, ύστε­ρα από την επί­θε­ση δυνά­με­ων των Παλαι­στι­νί­ων ενα­ντί­ον των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων κατοχής.

«Πολί­τες του Ισρα­ήλ, είμα­στε σε πόλε­μο, όχι σε επι­χεί­ρη­ση, όχι σε κλι­μά­κω­ση, σε πόλε­μο», ανέ­φε­ρε ο Νετα­νιά­χου, σε μαγνη­το­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μά του από το αρχη­γείο του στρα­τού στο Τελ Αβίβ, απει­λώ­ντας με νέο αιμα­το­κύ­λι­σμα τους Παλαι­στί­νιους. «Ο εχθρός θα πλη­ρώ­σει ένα τίμη­μα που δεν φαντά­ζε­ται», είπε και πρό­σθε­σε: «Είμα­στε σε πόλε­μο και θα νική­σου­με». Ο υπουρ­γός Άμυ­νας Γιό­αβ Γκά­λαντ απηύ­θυ­νε αντί­στοι­χο μήνυμα.

Το Ισρα­ήλ επι­στρά­τευ­σε τους εφέ­δρους και ο Γκά­λαντ δήλω­σε ότι το «Ισρα­ήλ θα κερ­δί­σει αυτόν τον πόλεμο».

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα, ειδι­κά μετά με την ανά­λη­ψη της δια­κυ­βέρ­νη­σης από τον ακρο­δε­ξιό συνα­σπι­σμό, οι επι­δρο­μές του ισραη­λι­νού στρα­τού ενα­ντί­ον Παλαι­στι­νί­ων, συχνά σε συνέρ­γεια με εποί­κους, τόσο στη Δυτι­κή Οχθη όσο και στη Λωρί­δα της Γάζας, έχουν αυξη­θεί κατα­κό­ρυ­φα, ενώ συνε­χί­ζε­ται και η κλο­πή της γης των Παλαι­στι­νί­ων, μέσα από την εκδί­ω­ξή τους και την έντα­ση της παρά­νο­μης εποι­κι­στι­κής δραστηριότητας.

Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη η επί­θε­ση της Χαμάς και η προ­σπά­θεια του Ισρα­ήλ για αντεπίθεση

Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα
να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, δηλώνει ο Αμπάς

Πηγή: Associated Press

Ο Παλαι­στί­νιος πρό­ε­δρος Μαχ­μούντ Αμπάς δήλω­σε σήμε­ρα ότι ο παλαι­στι­νια­κός λαός έχει το δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του απέ­να­ντι στην «τρο­μο­κρα­τία των εποί­κων και των στρα­τευ­μά­των κατο­χής», μετέ­δω­σε το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων WAFA.

Ο Αμπάς έκα­νε την παρα­πά­νω δήλω­ση έπει­τα από επεί­γου­σα συνά­ντη­ση που είχε στη Ραμά­λα με αρκε­τούς ανώ­τε­ρους αξιω­μα­τού­χους της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, μετά το ξέσπα­σμα των σφο­δρών ένο­πλων συγκρού­σε­ων ανά­με­σα σε Παλαι­στί­νιους και τις ισραη­λι­νές κατο­χι­κές δυνά­μεις, που ξεκί­νη­σαν το πρωί του Σαβ­βά­του και συνε­χί­ζο­νται, βάζο­ντας εκ νέου φωτιά στην «πυρι­τι­δα­πο­θή­κη» της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια ώρα οι συγκρού­σεις συνε­χί­ζο­νται. Σύμ­φω­να με το ιρα­νι­κό δίκτυο Al Mayadeen, το μεση­μέ­ρι οι Παλαι­στί­νιοι εκτό­ξευ­σαν ένα νέο γύρο ρου­κε­τών από τη Λωρί­δα της Γάζας προς τα κατε­χό­με­να εδά­φη, ενώ ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος σταθ­μός ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στο Ισρα­ήλ δέχε­ται επί­θε­ση. Συνε­χείς συγκρού­σεις ανα­φέ­ρο­νται και στην πόλη Σντερότ.

Σύμ­φω­να με ισραη­λι­νά ΜΜΕ, του­λά­χι­στον 22 Ισραη­λι­νοί έχουν σκο­τω­θεί από το πρωί και ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών πλη­σιά­ζει τους 400. Προ­σθέ­τουν πως του­λά­χι­στον 35 Ισραη­λι­νοί αιχ­μα­λω­τί­στη­καν. Εξάλ­λου, ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­βε­βαί­ω­σε ότι η Χαμάς έχει θέσει υπό τον έλεγ­χό της οικι­σμούς εποί­κων. Λόγω της κατά­στα­σης, οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες ακυ­ρώ­νουν τις πτή­σεις τους από και προς το Ισραήλ.

Εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση»

Η Αίγυ­πτος προει­δο­ποί­η­σε για «σοβα­ρές επι­πτώ­σεις» από την κλι­μά­κω­ση της έντα­σης και έκα­νε έκκλη­ση για «επί­δει­ξη της μέγι­στης αυτο­συ­γκρά­τη­σης και απο­φυ­γή της έκθε­σης αμά­χων σε περαι­τέ­ρω κίνδυνο».

Από την πλευ­ρά της η Ρωσία δήλω­σε ότι «βρί­σκε­ται σε επα­φή» με τα εμπλε­κό­με­να μέρη. «Είναι αυτο­νό­η­το ότι πάντα κάνου­με έκκλη­ση για αυτο­συ­γκρά­τη­ση», δήλω­σε ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μιχα­ήλ Μπογκ­ντά­νοφ.

Σε μήνυ­μά της η λιβα­νέ­ζι­κη Χεζ­μπο­λάχ ανέ­φε­ρε ότι η επι­χεί­ρη­ση των Παλαι­στι­νί­ων «είναι ένα μήνυ­μα στον αρα­βι­κό και τον ισλα­μι­κό κόσμο, καθώς και σε ολό­κλη­ρη τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα, ειδι­κά σε αυτούς που επι­διώ­κουν την εξο­μά­λυν­ση των σχέ­σε­ων με το Ισραήλ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο