Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στ. Πέτσας: Δεν αποκλείεται πιο αυστηρό lockdown στις «κόκκινες» περιοχές

«Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση στην Ευρώ­πη παρα­μέ­νει εξαι­ρε­τι­κά επι­βα­ρυ­μέ­νη», τόνι­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέ­λιος Πέτσας ξεκι­νώ­ντας την εξ απο­στά­σε­ως ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τι­κών συντα­κτών. Επε­σή­μα­νε ότι «σε πολ­λές περι­πτώ­σεις υπάρ­χουν στοι­χεία επι­δεί­νω­σης με ρεκόρ θανά­των. Χώρες όπως η Γερ­μα­νία, η Ολλαν­δία, η Μεγά­λη Βρε­τα­νία, η Σκω­τία, η Γαλ­λία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσε­χία, η Ιτα­λία ανα­γκά­ζο­νται να προ­χω­ρή­σουν σε πρό­σθε­τα ακό­μη πιο αυστη­ρά περιο­ρι­στι­κά μέτρα.

Στη χώρα μας η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της 16ης Δεκεμ­βρί­ου 2020 έχει ως εξής:

Τα ενερ­γά κρού­σμα­τα στη χώρα μας ήταν 12.975 μειω­μέ­να κατά 15,8% ένα­ντι της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας. Οι νοση­λευό­με­νοι ήταν 2.340 αριθ­μός μειω­μέ­νος κατά 39% ένα­ντι της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας. Ο κυλιό­με­νος μέσος όρος κρου­σμά­των των επτά ημε­ρών ήταν 1.196 μειω­μέ­νος κατά 21% ένα­ντι της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας. Ο δεί­κτης θετι­κό­τη­τας μειώ­θη­κε στο 4,5% ένα­ντι 6,4% στις 9 Δεκεμ­βρί­ου. Ο κυλιό­με­νος μέσος όρος τεστ των τελευ­ταί­ων επτά ημε­ρών ήταν 27,6 χιλιά­δες ημε­ρη­σί­ως αυξη­μέ­να κατά 16,4% ένα­ντι της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας (23,7 χιλιά­δες ημε­ρη­σί­ως στις 9/12).

-  O κυλιό­με­νος μέσος όρος 7 ημε­ρών των ημε­ρή­σιων εισα­γω­γών σε νοσο­κο­μεία μειώ­θη­κε κατά 20%, ενώ ο αντί­στοι­χος των ημε­ρή­σιων εξι­τη­ρί­ων αυξή­θη­κε κατά 26%. 

Σημειώ­νε­ται επί­σης ότι ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νο­μέ­νων συμπο­λι­τών μας είναι 527, ένα­ντι 578 μία εβδο­μά­δα πριν. 

Τα παρα­πά­νω γενι­κά στοι­χεία κινού­νται αργά μεν, αλλά στα­θε­ρά στην επι­θυ­μη­τή κατεύ­θυν­ση. Όμως, την ίδια στιγ­μή, σε τοπι­κό επί­πε­δο, με βάση τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία, ανη­συ­χη­τι­κή είναι η κατά­στα­ση στην Κοζά­νη και σε περιο­χές της Δυτι­κής Αττι­κής. Τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα ανά 100 χιλ. πλη­θυ­σμού εντο­πί­ζο­νται στους Νομούς Κιλ­κίς, Ξάν­θης, Πιε­ρί­ας, Δρά­μας, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Κοζά­νης, Ροδό­πης, Γρε­βε­νών, Πέλ­λας και Λάρι­σας. Δεν απο­κλεί­ε­ται, επο­μέ­νως, σε περιο­χές που αντί ύφε­σης εκδη­λώ­νο­νται τάσεις επι­δεί­νω­σης, να υπάρ­ξουν αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα. 

Ήδη, η Επι­τρο­πή των ειδι­κών εξε­τά­ζει τα στοι­χεία σε τέτοιες περιο­χές και στη συνέ­χεια θα ειση­γη­θεί στην Κυβέρνηση.

Σε κάθε περί­πτω­ση, με δεδο­μέ­νη την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα της περιό­δου που ακο­λουθεί, είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη σε εθνι­κό επί­πε­δο να μην υπάρ­χει στη διάρ­κεια των γιορ­τών καμία χαλά­ρω­ση»..

Υπό εξέταση ρεβεγιόν με λιγότερα άτομα

Την ίδια ώρα, στο τρα­πέ­ζι βρί­σκε­ται η μεί­ω­ση του ορί­ου των εννέα ατό­μων που θα μπο­ρούν να συγκε­ντρω­θούν σε ένα σπί­τι στα τρα­πέ­ζια των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς, αν χει­ρο­τε­ρέ­ψει η κατά­στα­ση, σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή Μικρο­βιο­λο­γί­ας Αλκι­βιά­δη Βατόπουλο.

«Το όριο των εννέα ατό­μων στα τρα­πέ­ζια των εορ­τών μπο­ρεί να αναι­ρε­θεί αν τα πράγ­μα­τα χει­ρο­τε­ρεύ­σουν. Η κατά­στα­ση είναι απρό­βλε­πτη» δήλω­σε, μιλώ­ντας επί­σης στον ΣΚΑΪ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο