Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συγκεντρώσεις την Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για το πολύνεκρο ναυάγιο: Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους!

Συγκέ­ντρω­ση αύριο Πέμ­πτη στις 8 μ.μ. στο Σύνταγ­μα για το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο στην Πύλο διορ­γα­νώ­νουν Συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς.

Σε ανα­κοί­νω­σή τους οι τονίζουν:

«Ολοι στο συλ­λα­λη­τή­ριο την Πέμ­πτη 15/6 στις 20:00 στο Σύνταγμα. 

Δε θα συμ­βι­βα­στού­με με τη βαρβαρότητα. 

Ή οι ζωές μας ή τα κέρ­δη τους!

Οργή και απε­ριό­ρι­στη θλί­ψη πλημ­μυ­ρί­ζει τις καρ­διές και τη σκέ­ψη όλων των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο πολύ­νε­κρο ναυά­γιο στα ανοι­χτά της Πύλου. Ειδη­σε­ο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες μιλούν για εκα­τόμ­βη νεκρών και αγνο­ου­μέ­νων, με τον αριθ­μό να μεγα­λώ­νει ώρα με την ώρα.

Όμως, το ναυά­γιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύ­χη­μα». Είναι ακό­μα ένα έγκλη­μα, μέρος του διαρ­κούς εγκλή­μα­τος που συντε­λεί­ται στη Μεσό­γειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευ­ταία χρό­νια. Έχει την υπο­γρα­φή των ιμπε­ρια­λι­στών και των κυβερ­νή­σε­ων τους, που εξα­πο­λύ­ουν επεμ­βά­σεις, σκορ­πούν τον πόλε­μο και κατα­λη­στεύ­ουν τους λαούς και τις χώρες τους. Όλα αυτά οδη­γούν στα εκα­τομ­μύ­ρια καρα­βά­νια ξερι­ζω­μέ­νων, δια­μορ­φώ­νο­ντας το έδα­φος για την ασύ­δο­τη δρά­ση των κυκλω­μά­των δια­κι­νη­τών και τα ταξί­δια του τρόμου.

Η θλί­ψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλη­μα να γίνουν τώρα φωνή και αγώ­νας. Δε θα συνη­θί­σου­με τα Τέμπη, τα εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα, τους θανά­τους περι­μέ­νο­ντας ασθε­νο­φό­ρο, τους πολέμους.

Καταγ­γέλ­λου­με το συνε­χι­ζό­με­νο έγκλημα!

Δε γινό­μα­στε θεα­τές στην «κανο­νι­κό­τη­τα» των χιλιά­δων νεκρών και αγνο­ου­μέ­νων στις θάλασ­σες της Μεσο­γεί­ου και του Αιγαίου.

Απαι­τού­με να στα­μα­τή­σει εδώ και τώρα η εμπλο­κή της χώρας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και τον πόλεμο.

Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στους ξερι­ζω­μέ­νους και διεκ­δι­κού­με την ουσια­στι­κή προ­στα­σία των δικαιω­μά­των τους στο άσυ­λο, στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, να καταρ­γη­θούν όλες οι συμ­φω­νί­ες και οι νόμοι της κατα­στο­λής και του εγκλωβισμού.

Καναν τη Μεσό­γειο θάλασ­σα νεκρών,

Αυτή είναι η τύχη όλων των φτωχών,

Για τα πλού­τη και τα κέρ­δη των καπιταλιστών».

Ομο­σπον­δία Οικο­δό­μων και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των Ελλάδας

Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Μετάλ­λου Ν. Αττι­κής και Εργα­ζο­μέ­νων Ναυπηγ/κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλάδος

Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων και συνα­φών επαγ­γελ­μά­των Ν. Αττικής

Συν­δι­κά­το Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής Ν. Αττι­κής (ΣΕΤΗΠ)

Κλα­δι­κό Σωμα­τείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Ν. Αττικής

Στη συγκέ­ντρω­ση καλούν η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ), η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας, οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Αθή­νας, η ΕΕΔΔΑ, η Ομο­σπον­δία Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αττι­κής (ΟΒΣΑ).

Στη Θεσσαλονίκη

Με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Τάφοι υγροί, θάλασ­σες νεκρών, κρά­τη και κεφά­λαιο φονιά­δες των λαών», εργα­τι­κά σωμα­τεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης καλούν σε συγκέ­ντρω­ση αύριο Πέμ­πτη 15 Ιού­νη, στις 8 το βρά­δυ στο Αγαλ­μα του Βενι­ζέ­λου καταγ­γέλ­λο­ντας την πολι­τι­κή που πνί­γει χιλιά­δες ανθρώ­πους, με αφορ­μή το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο ανοι­χτά της Πύλου.

Τα σωμα­τεία που καλούν στο συλλαλητήριο: 

Σωμα­τείο στις Τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες και την Πλη­ρο­φο­ρι­κή Θεσσαλονίκης

Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων ν. Θεσσαλονίκης

Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων ν. Θεσσαλονίκης

Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Κ. Μακεδονίας

Συν­δι­κά­το Τρο­φί­μων — Ποτών Κ. Μακεδονίας

Σωμα­τείο Καθα­ριό­τη­τας φύλα­ξης ν . Θεσσαλονίκης

Σωμα­τείο Χημι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Κ. Μακεδονίας

Συν­δι­κά­το Τύπου — Χάρ­του Κ. Μακεδονίας

Σωμα­τείο Φαρ­μά­κου Κ. Μακεδονίας

Σωμα­τείο Ιμα­τι­σμού Κ. Μακεδονίας

Ενω­ση Λογι­στών ν. Θεσσαλονίκης

Ενω­ση Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων ν. Θεσσαλονίκης

Στην κινη­το­ποί­η­ση επί­σης καλούν το Σωμα­τείο Μικρών Αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων Εμπό­ρων Θεσ­σα­λο­νί­κης, ο Σύν­δε­σμος Κατα­σκευα­στών Δερ­μά­τι­νων και Γου­να­ρι­κών Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης, η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Σε άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί:

Γι’ αύριο Πέμ­πτη 15 Ιούνη

Στην Αρτα, σε συγκέ­ντρω­ση καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο στις 8 μ.μ., στην πλα­τεία Κιλκίς.

Στον Βόλο, στις 7:30 μ.μ., θα γίνει συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Αγ. Νικολάου.

Στα Γιάν­νε­να, σε συλ­λα­λη­τή­ριο καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο στις 8 μ.μ., έξω από τα γρα­φεία του του τονί­ζο­ντας ότι οι εργα­ζό­με­νοι δεν μπο­ρού­με να συμ­βι­βα­στού­με με τη βαρ­βα­ρό­τη­τα. ‘Η οι ζωές μας ή τα κέρ­δης τους!».

Στη Ζάκυν­θο, σε συλ­λα­λη­τή­ριο καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο στις 8 το βρά­δυ στην­πλα­τεία Αγί­ου Μάρ­κου, απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει εδώ και τώρα η εμπλο­κή της χώρας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και τον πόλεμο.

Στην Ηγου­με­νί­τσα, στις 8:30 μ.μ., στην Πλα­τεία Δημαρ­χεί­ου, καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Στην Ικα­ρία, στις 8 μ.μ., στην πλα­τεία Ευδή­λου καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο και σωματεία.

Στην Καρ­δί­τσα, η συγκέ­ντρω­ση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην κεντρι­κή πλατεία.

Στην Κεφα­λο­νιά, συλ­λα­λη­τή­ριο του Εργα­τι­κού Κέντρου στις 7.30 μ.μ., στην πλα­τεία Αργο­στο­λί­ου και πικε­το­φο­ρία στις 7 μ.μ., στην πλα­τεία Ληξου­ρί­ου.

Στην Κέρ­κυ­ρα το ΕΚΚ καλεί σε συλ­λα­λη­τή­ριο στις 8 μ.μ. στο εργα­τι­κό κέντρο.

Στην Κω, σε συγκέ­ντρω­ση καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο Βορεί­ου Συγκρο­τή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου, στις 7.30 μ.μ., στην πλα­τεία Καζού­λη καταγ­γέλ­λο­ντας πως «ένο­χες είναι οι πολι­τι­κές που βάζουν πάνω από τις ζωές των ανθρώ­πων, τα κέρ­δη των λίγων».

Στη Λευ­κά­δα, το Εργα­τι­κό Κέντρο καλεί στις 8 μ.μ., στην πλα­τεία Αγί­ου Μηνά.

Στη Μυτι­λή­νη, σε συλ­λα­λη­τή­ριο καλεί στις 7.30 το από­γευ­μα στην πλα­τεία Σαπ­φούς καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο Λέσβου, τονί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων «Είναι άλλη μία μαύ­ρη σελί­δα στην ιστο­ρία του τόπου. Είναι απο­τέ­λε­σμα του απο­κρου­στι­κού συστή­μα­τος, των κερ­δών και της φτώ­χειας. Των πλου­σί­ων και των κατα­τρεγ­μέ­νων. Κρά­τη – ΕΕ – δια­κι­νη­τές βυθί­ζουν στο θάνα­το ανθρώ­πι­νες ζωές» ανα­φέ­ρει και καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή με το σύν­θη­μα «Εγι­νε η Μεσό­γειος υγρό νεκρο­τα­φείο, δεν θα συνη­θί­σου­με ακό­μα ένα σφαγείο».

Στην Πάτρα, το Εργα­τι­κό Κέντρο καλεί στις 8 μ.μ., έξω από τα γρα­φεία του, τονί­ζο­ντας ότι «το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο στην Πύλο δεν είναι απλά ένα ακό­μη “δυστύ­χη­μα”. Είναι ένα ακό­μη έγκλη­μα σε βάρος των λαών!». Θα συμ­με­τέ­χει η Δημο­τι­κή Αρχή Πάτρας.

Στην Πρέ­βε­ζα, στις 8.30 μ.μ., σε συγκέ­ντρω­ση στο Δημαρ­χείο καλούν το Νομαρ­χια­κό τμή­μα ΑΔΕΔΥ της Πρέ­βε­ζας, ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ Ν. Πρέ­βε­ζας, ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Πρέ­βε­ζας,  το Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Νομού Πρέ­βε­ζας, το Συν­δι­κά­το Οικο­δο­μών Ν. Πρέβεζας.

Στον Πύρ­γο, εργα­τι­κά και συντα­ξιου­χι­κά σωμα­τεία του ν. Ηλεί­ας καλούν σε συγκέ­ντρω­ση στις 8 μ.μ., στην πλα­τεία «Σάκη Καρά­γιωρ­γα» τονί­ζο­ντας ότι «το νέο πολύ­νε­κρο ναυά­γιο είναι το απο­τέ­λε­σμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και των κυβερ­νή­σε­ων των χωρών που εξα­πο­λύ­ουν επεμ­βά­σεις και πολέ­μους για να κατα­λη­στεύ­ουν τους λαούς».

Στη Σάμο, συγκέ­ντρω­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου στις 7.30 μ.μ., στην πλα­τεία Πυθα­γό­ρα στο Βαθύ.

Στη Σπάρ­τη, το Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακω­νί­ας καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 8 μ.μ., στην κεντρι­κή πλα­τεία τονί­ζο­ντας «δεν θα συμ­βι­βα­στού­με με τη βαρβαρότητα».

Στη Σύρο, το Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Ν.Κυκλάδων διορ­γα­νώ­νει συγκέ­ντρω­ση στις 7 μ.μ., στην πλα­τεία Μια­ού­λη Ερμού­πο­λης τονί­ζο­ντας «δεν θα γίνου­με θεα­τές στην «κανο­νι­κό­τη­τα» των χιλιά­δων νεκρών και αγνο­ου­μέ­νων στις θάλασ­σες της Μεσο­γεί­ου και του Αιγαίου.

Για την Παρα­σκευή 16 Ιούνη

Στη Λάρι­σα, το  Εργα­τι­κό Κέντρο καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 7:30 μ.μ., στην κεντρι­κή πλατεία.

Για το Σάβ­βα­το 17 Ιούνη

Σε συγκέ­ντρω­ση, στις 9:30 π.μ. στην Πλα­τεία Λαού (Άμφισ­σα) καλεί το Εργα­τι­κό Κέντρο Φωκί­δας τονί­ζο­ντας ότι «η θλί­ψη και η οργή για αυτό το νέο έγκλη­μα να γίνουν τώρα φωνή και αγώ­νας. Δε θα συνη­θί­σου­με τα Τέμπη, τα εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα, τους θανά­τους περι­μέ­νο­ντας ασθε­νο­φό­ρο, τους πολέμους.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο