Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήρια μαθητών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας μόρφωση, υγεία και σωστή λειτουργία των σχολείων

Στους δρό­μους βγαί­νουν κατε­βαί­νουν σήμε­ρα οι μαθη­τές στην Αθή­να και σε άλλες πόλεις, απαι­τώ­ντας μόρ­φω­ση, υγεία και σωστή λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων έχο­ντα να αντι­με­τω­πί­σουν μια συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια συκο­φά­ντη­σης και τρο­μο­κρα­τί­ας  — με την επι­στρά­τευ­ση της αστυ­νο­μί­ας, των εισαγ­γε­λέ­ων, του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού και των ΜΜΕ- η οποία πέφτει στο κενό.

«Θα δού­με τι μέτρα περαι­τέ­ρω μπο­ρού­με να πάρου­με, πέραν της πει­θούς και της συνε­χούς έκκλη­σης να μη γίνο­νται τέτοιες ενέρ­γειες», δήλω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στ. Πέτσας σε τηλε­ο­πτι­κή του συνέντευξη.

Τα συλ­λα­λη­τή­ρια απο­τε­λούν κλι­μά­κω­ση μίας πολύ­μορ­φης δρα­στη­ριό­τη­τα, με κατα­λή­ψεις, πορεί­ες, συζη­τή­σεις, απο­χές, που ανέ­δει­ξε την πραγ­μα­τι­κή κατά­στα­ση που βιώ­νουν καθη­με­ρι­νά στα σχο­λεία και τις διεκ­δι­κή­σεις για μέτρα που θα εξα­σφα­λί­ζουν την ασφά­λεια και τα μορ­φω­τι­κά δικαιώ­μα­τά τους.

Στην Αθή­να, το ραντε­βού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στα Προ­πύ­λαια. Στο κάλε­σμά της η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας, διεκδικεί:

–Να λυθεί το ζήτη­μα με την πολύ­ω­ρη χρή­ση μάσκας που δυσκο­λεύ­ει το μάθη­μα. Μικρό­τε­ρες διδα­κτι­κές ώρες, επαρ­κή διαλείμματα.

–Μεί­ω­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη στην κατεύ­θυν­ση των 15 μαθητών.

–Προ­σλή­ψεις καθη­γη­τών — να καλυ­φθούν όλα τα κενά.

–Επαρ­κές προ­σω­πι­κό καθαριότητας.

–Με ευθύ­νη υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, Περι­φε­ρειών και δήμων να βρε­θούν κατάλ­λη­λοι χώροι για σχο­λεία με σοβα­ρά κτι­ρια­κά προβλήματα.

–Ασφα­λείς, συχνές και δωρε­άν μετα­φο­ρές για τους μαθητές.

–Κατάρ­γη­ση της Τρά­πε­ζας Θεμάτων.

–Καμία σκέ­ψη για κάμε­ρες στις σχο­λι­κές αίθουσες.

–Να εξα­σφα­λι­στούν οι όροι για να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι σχο­λι­κές εκδρο­μές ή έστω άλλες ψυχα­γω­γι­κές — εκπαι­δευ­τι­κές μαθη­τι­κές δραστηριότητες.

Με αντί­στοι­χα αιτή­μα­τα, συλ­λα­λη­τή­ρια πραγ­μα­το­ποιού­νται την Πέμ­πτη σε: Πάτρα (10.00, πλα­τεία Γεωρ­γί­ου), Καλα­μά­τα (10.30, πλα­τεία 23ης Μαρ­τί­ου), Πρέ­βε­ζα (10.00, Φόρος), Κοζά­νη (10.30, κεντρι­κή πλα­τεία), Ηρά­κλειο (10.00, πλα­τεία Ελευ­θε­ρί­ας), Χανιά (10.30, Αγο­ρά), Χαλ­κί­δα (11.30, Στρογ­γυ­λό), Λαμία (12.00, πλα­τεία Ελευ­θε­ρί­ας), Λιβα­δειά (11.30, Ζάπ­πειο). Αύριο Παρα­σκευή προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται συλ­λα­λη­τή­ρια σε Λάρι­σα και Αρτα.

Στις κινη­το­ποι­ή­σεις το «παρών» δίνουν και εκπαι­δευ­τι­κοί. Διευ­κο­λυ­ντι­κή στά­ση εργα­σί­ας έχει κηρυ­χτεί από την ΟΛΜΕ από τις 11 έως τις 2 μ.μ., καλώ­ντας τις τοπι­κές ΕΛΜΕ να προ­κη­ρύ­ξουν συμπλη­ρω­μα­τι­κές διευ­κο­λυ­ντι­κές τρί­ω­ρες όπου γίνουν συλλαλητήρια.

Στο πλευ­ρό των μαθη­τών βρί­σκε­ται η Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Αττι­κής καλώ­ντας τις Ενώ­σεις και τους Συλ­λό­γους Γονέ­ων να συμ­με­τά­σχουν στο συλλαλητήριο.

Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι της Αθή­νας ενώ­νουν τις φωνές τους με τους μαθη­τές, παλεύ­ο­ντας για να ανοί­ξουν τώρα τα πανε­πι­στή­μια με τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας, κον­δύ­λι για καθη­γη­τές — καθα­ριό­τη­τα, λύσεις στο ζήτη­μα της στέγασης.

Το ΠΑΜΕ χαι­ρε­τί­ζει τον δίκαιο αγώ­να εκπαι­δευ­τι­κών — μαθη­τών – γονιών, ενώ τη στή­ρι­ξη τους εκφρά­ζουν και πολ­λά σωματεία.

Επί­σης, η ΟΓΕ στέ­κε­ται στο πλευ­ρό μαθη­τών, γονιών, εκπαι­δευ­τι­κών και στον αγώ­να τους για ασφα­λή σχολεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο