Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συλλαλητήρια στις 17 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα ενάντια στον προϋπολογισμό-καρμανιόλα

Με συλ­λα­λη­τή­ρια που ξεκι­νούν από από­ψε, συνε­χί­ζο­νται αύριο Παρα­σκευή και κορυ­φώ­νο­νται το Σάβ­βα­το 17 Δεκέμ­βρη σε Αθή­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη και άλλες πόλεις, Σωμα­τεία, Ομο­σπον­δί­ες και Εργα­τι­κά Κέντρα δίνουν συνέ­χεια στις αγω­νι­στι­κές τους πρω­το­βου­λί­ες και προ­ε­τοι­μά­ζουν την κλι­μά­κω­ση της πάλης το επό­με­νο διάστημα.

Με αφορ­μή τον νέο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό — καρ­μα­νιό­λα για το 2023, που προ­α­ναγ­γέλ­λει το ξάφρι­σμα του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος για να ρίξει «ζεστό χρή­μα» στα μονο­πώ­λια, τα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα μαζί με συν­δι­κα­λι­στι­κούς φορείς των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των επι­στη­μό­νων, των φοι­τη­τών, των γυναι­κών, παλεύ­ουν για ουσια­στι­κά μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της ακρί­βειας και της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας. Και καλούν τον λαό να πάρει τη σκυ­τά­λη από τη μεγά­λη απερ­γία στις 9 Νοέμ­βρη, να θέσει στο προ­σκή­νιο τα αιτή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις του και να προ­ε­τοι­μά­σει νέα απερ­γία μέσα στον Γενάρη.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση είναι ενταγ­μέ­νες μια σει­ρά πρω­το­βου­λί­ες που ανα­λαμ­βά­νουν Ομο­σπον­δί­ες και σωμα­τεία για τη διεκ­δί­κη­ση Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων, οι απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στα μέτω­πα της Υγεί­ας και της Παι­δεί­ας, οι παρεμ­βά­σεις ενά­ντια σε πλει­στη­ρια­σμούς, ο κοι­νός βημα­τι­σμός των συν­δι­κά­των με μαζι­κούς φορείς των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των γυναι­κών, της νεολαίας.

Στην Αττι­κή το συλ­λα­λη­τή­ριο του Σαβ­βά­του θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγ­μα. Στις 11.45 π.μ. έχουν ορι­στεί οι προ­συ­γκε­ντρώ­σεις στις πλα­τεί­ες Κάνιγ­γος, Κοραή και Ομο­νοί­ας. Το Συν­δι­κά­το Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής έχει προ­κη­ρύ­ξει στά­ση εργα­σί­ας (12 μ. έως 4 μ.μ.) και καλεί στο συλλαλητήριο.

Συλ­λα­λη­τή­ριο ενά­ντια στον αντι­λαϊ­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό οργα­νώ­νουν και τα εργα­τι­κά σωμα­τεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης το Σάβ­βα­το 17 Δεκέμ­βρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλ­μα Βενιζέλου.

Στα συλ­λα­λη­τή­ρια καλούν η Ομο­σπον­δία Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αττι­κής (ΟΒΣΑ), το Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών, η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας, ο Σύλ­λο­γος Αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων Επαγ­γελ­μα­τιών και Εμπό­ρων Δήμου Αθήνας.

Ακό­μη η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, η Κίνη­ση για την Εθνι­κή Άμυ­να και η Κίνη­ση Από­στρα­των Αστυνομικών.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Συλ­λα­λη­τή­ρια οργα­νώ­νο­νται από εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα σε μια σει­ρά από πόλεις.

Το Σάβ­βα­το 17 Δεκέμβρη:

Αθή­να, 12.30 μ.μ., Σύνταγμα

Θεσ­σα­λο­νί­κη, 12.30 μ.μ., Αγαλ­μα Βενιζέλου

Πάτρα, 11 π.μ., Εργα­τι­κό Κέντρο (Κολο­κο­τρώ­νη 20). Θα συμ­με­τέ­χει και η δημο­τι­κή αρχή.

Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, 11.30 π.μ., δημαρχείο

Κατε­ρί­νη, 11.30 π.μ., κεντρι­κή πλατεία

Κοζά­νη, 11 π.μ. κεντρι­κή πλατεία

Λάρι­σα, 12 μ., πλα­τεία Λαμπρούλη

Mυτι­λή­νη, 10.30 π.μ., Εργα­τι­κό Κέντρο

Νάου­σα, 10.30 π.μ. κεντρι­κή πλατεία

Ξάν­θη, 12 μ., κεντρι­κή πλατεία

Σέρ­ρες, 12 μ., πλα­τεία Ελευθερίας

Τρί­κα­λα, 12.30 μ.μ., πλα­τεία Ρήγα Φεραίου

Φλώ­ρι­να, 12 μ. στην κεντρι­κή πλατεία

Χαλ­κί­δα, 11 π.μ., πλα­τεία Ταχυδρομείου

Σήμε­ρα Πέμ­πτη 15 Δεκέμβρη:

Καβά­λα, στις 6 μ.μ., στην κεντρι­κή πλατεία

Ηρά­κλειο, στις 7 μ.μ. συνοι­κια­κές συγκε­ντρώ­σεις σε Αλι­καρ­νασ­σό, Πανα­γί­τσα Μαστα­μπά και Καμίνια

ΑύριοΠαρα­σκευή 16 Δεκέμβρη:

Αγρί­νιο, 6.30 μ.μ., πεζό­δρο­μος, μπρο­στά απ’ το δημαρχείο

Καλα­μά­τα, 7 μ.μ., πλα­τεία 23ης Μαρτίου

Καρ­δί­τσα, 6 μ.μ., κεντρι­κή πλατεία

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Μπρο­στά στην επί­θε­ση στο λαϊ­κό εισό­δη­μα, Ομο­σπον­δί­ες και Συν­δι­κά­τα αντι­τάσ­σουν τις διεκ­δι­κή­σεις τους για αυξή­σεις στους μισθούς και στις συντά­ξεις και υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων. Μαζί με τους μαζι­κούς φορείς των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των επι­στη­μό­νων, των φοι­τη­τών, των γυναι­κών, παλεύ­ουν για ουσια­στι­κά μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της ακρί­βειας και της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, μπλό­κο στο ξεσπί­τω­μα από τους πλει­στη­ρια­σμούς πρώ­της — κύριας κατοικίας.

Το πλαί­σιο πάλης που υιο­θε­τούν τα σωμα­τεία μπρο­στά στο συλ­λα­λη­τή­ριο, αλλά και στην πανελ­λα­δι­κή απερ­γία, περι­λαμ­βά­νει μια σει­ρά από ζωτι­κές διεκ­δι­κή­σεις για τους εργα­ζό­με­νους. Πιο συγκεκριμένα:

825 ευρώ κατώ­τα­τος μισθός στον ιδιω­τι­κό τομέα, αυξή­σεις 20% στον δημό­σιο τομέα.

Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις και αυξή­σεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό.

Στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, όχι στις απλή­ρω­τες υπερωρίες.

Κατα­βο­λή άμε­σα του Δώρου Χρι­στου­γέν­νων σε μισθω­τούς και συνταξιούχους.

Επι­στρο­φή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.

Γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στην τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και του φυσι­κού αερί­ου, κατάρ­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια.

Γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στις τιμές στα βασι­κά είδη πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης (π.χ. γάλα, άλευ­ρα, έλαια, λίπη) και κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.

Κανέ­να εργα­τι­κό — λαϊ­κό σπί­τι χωρίς ρεύ­μα, νερό, τηλέ­φω­νο. Δια­γρα­φή χρε­ών για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και τους επαγγελματίες.

Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου για εργα­τι­κά — λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, φοι­τη­τές και μικρές επι­χει­ρή­σεις, διεύ­ρυν­ση των κρι­τη­ρί­ων έντα­ξης και αύξη­ση της επιδότησης.

Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά νοικοκυριά.

Κατάρ­γη­ση του τέλους επι­τη­δεύ­μα­τος για τους επαγγελματίες.

Αφο­ρο­λό­γη­το στα 12.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Δια­γρα­φή χρε­ών σε τρά­πε­ζες και εφορία.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο