Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση Μπλίνκεν — Φιντάν: Παζάρια πάνω στα αποκαΐδια τις Γάζας

Αντα­νά­κλα­ση των παζα­ριών της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης με τους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς, αυτή τη φορά πάνω στις πλά­τες του Παλαι­στι­νια­κού λαού, απο­τέ­λε­σε η σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Άντο­νι Μπλίν­κεν και της Τουρ­κί­ας, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυ­ρα σήμερα.

Καθώς δεν υπήρ­ξαν κοι­νές δηλώ­σεις των δύο υπουρ­γών ‑ενδει­κτι­κό της προ­σπά­θειας που κάνει η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση να δεί­ξει ότι αντι­δρά στην στή­ρι­ξη των ΗΠΑ στο Ισρα­ήλ- τουρ­κι­κές διπλω­μα­τι­κές πηγές ανέ­φε­ραν ότι κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σής ο Xακάν Φιντάν επι­σή­μα­νε στον Άντο­νι Μπλίν­κεν ότι θα πρέ­πει να απο­τρα­πούν η στο­χο­ποί­η­ση αμά­χων από το Ισρα­ήλ και ο εκτο­πι­σμός των ανθρώ­πων στη Γάζα, ενώ υπο­γράμ­μι­σε την ανά­γκη να κηρυ­χθεί επει­γό­ντως πλή­ρης κατά­παυ­ση του πυρός.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευ­ρές επι­βε­βαί­ω­σαν ότι συμ­φω­νούν για την προ­στα­σία των αμά­χων και τη δια­σφά­λι­ση της συνε­χούς και απρό­σκο­πτης παρο­χής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, καθώς η Τουρ­κία επι­χει­ρεί να εμφα­νι­στεί ως ηγε­τι­κή δύνα­μη του μου­σουλ­μα­νι­κού κόσμου, αντα­γω­νι­στι­κά προς τα αντί­στοι­χα σχέ­δια άλλων κρατών.

«Στη σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση τονί­στη­κε επί­σης η ανά­γκη να εργα­στού­με από κοι­νού για τη λύση των δύο κρα­τών», ανέ­φε­ραν τουρ­κι­κές διπλω­μα­τι­κές πηγές σύμ­φω­να με το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης συζη­τή­θη­κε επί­σης και η δια­δι­κα­σία διεύ­ρυν­σης του ΝΑΤΟ με την έντα­ξη της Σουηδίας.

Ο Άντο­νι Μπλίν­κεν, στις δηλώ­σεις που έκα­νε στο αερο­δρό­μιο της Άγκυ­ρας, δήλω­σε ότι «το γεγο­νός ότι η σύγκρου­ση δεν επε­κτά­θη­κε στην περιο­χή απο­τε­λεί επι­τυ­χία», λέγο­ντας ότι έγι­ναν «σημα­ντι­κές συνο­μι­λί­ες» με τις χώρες της περιοχής.

Ισχυ­ρί­στη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ βλέ­πει «το κόστος των αθώ­ων πολι­τών» και ότι είναι σε «επα­φή με τους ισραη­λι­νούς». Είπε παράλ­λη­λα, ότι τις επό­με­νες ημέ­ρες θα γίνουν σημα­ντι­κά βήμα­τα για να δια­σφα­λι­στεί η άφι­ξη στη Γάζα μεγά­λων ποσο­τή­των βοήθειας.

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο θέμα των ομή­ρων, το οποίο χαρα­κτή­ρι­σε κρί­σι­μο, λέγο­ντας «επι­κε­ντρω­νό­μα­στε έντο­να σε αυτό».

Ανα­φε­ρό­με­νος επί­σης στο θέμα της έντα­ξης της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, ο Αντο­νι Μπλίν­κεν χαρα­κτή­ρι­σε σημα­ντι­κό το γεγο­νός ότι ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν έστει­λε προς έγκρι­ση στην Εθνο­συ­νέ­λευ­ση το πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης. «Πιστεύω ότι η Σου­η­δία θα εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άπο­ψη έχει και η Τουρ­κία» είπε.

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ανα­χώ­ρη­σε στη συνέ­χεια για το Τόκιο.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο