Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνάντηση της ΕΟ του ΚΚΕ με την UNESCO για την προστασία αντιφασιστικών και σοβιετικών πολιτιστικών μνημείων

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος πραγ­μα­το­ποί­η­σαν, χθες, συνά­ντη­ση με τον διευ­θυ­ντή για τις Εξω­τε­ρι­κές Σχέ­σεις της UNESCO, Genz Seiti και τον διευ­θυ­ντή του Κέντρου Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς του Οργα­νι­σμού, Lazare Eloundou Assomo. Η συνά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, «ανέ­δει­ξαν το ζήτη­μα των εντει­νό­με­νων κατα­στρο­φών και βαν­δα­λι­σμών αντι­φα­σι­στι­κών και σοβιε­τι­κών πολι­τι­στι­κών μνη­μεί­ων σε σει­ρά χωρών της Ευρώ­πης, που, μάλι­στα, πολ­λές φορές συνο­δεύ­ο­νται και με αντι­κα­τά­στα­σή τους από ναζι­στι­κά κατα­σκευά­σμα­τα. Ζήτη­σαν την κατε­πεί­γου­σα λήψη άμε­σων μέτρων προ­στα­σί­ας τους και τον τερ­μα­τι­σμό των κατα­στρο­φι­κών ενερ­γειών κυβερ­νή­σε­ων, περι­φε­ρεια­κών και τοπι­κών αρχών διοί­κη­σης, ναζι­στι­κών ομά­δων. Τόνι­σαν την ανά­γκη να τιμω­ρη­θούν όλοι όσοι ευθύ­νο­νται για την κατα­στρο­φή τους, καθώς και να παύ­σει κάθε δίω­ξη που έχει ασκη­θεί σε βάρος όσων τα υπε­ρα­σπί­στη­καν. Οι ευρω­βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος κατέ­θε­σαν, επί­σης, ενδει­κτι­κό κατά­λο­γο με κατα­στρα­φέ­ντα και βαν­δα­λι­σθέ­ντα μνη­μεία σε χώρες όπως Ουκρα­νία, Ρωσία, Πολω­νία, Βαλ­τι­κές χώρες, Γερ­μα­νία, χώρες των Βαλ­κα­νί­ων κ.ά.».

Οι εκπρό­σω­ποι της UNESCO «ευχα­ρί­στη­σαν τους ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ για την ενη­μέ­ρω­ση που έκα­ναν και στη συνέ­χεια παρου­σί­α­σαν τις προ­σπά­θειες που κάνει ο οργα­νι­σμός τους να κατα­γρά­ψει τα κατα­στρα­φέ­ντα μνη­μεία. Ανέ­φε­ραν, συγκε­κρι­μέ­να, ότι μετά το ξέσπα­σμα του πολέ­μου στην Ουκρα­νία έχουν κατα­στρα­φεί 18 μνη­μεία στο Κίε­βο, εκ των οποί­ων τα 5 είναι σοβιε­τι­κά, και 177 στην υπό­λοι­πη χώρα. Σημεί­ω­σαν, τέλος, ότι θα συνε­χί­σουν αυτήν την κατα­γρα­φή και θα μελε­τή­σουν τα στοι­χεία που τους παρέ­δω­σαν οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ».

Η ΕΟ του κόμ­μα­τος επι­ση­μαί­νει ότι «το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει τις πρω­το­βου­λί­ες για την ουσια­στι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή προ­στα­σία των αντι­φα­σι­στι­κών και σοβιε­τι­κών μνη­μεί­ων, έτσι ώστε οι λαοί κι ιδιαί­τε­ρα η νεο­λαία από αυτές τις χώρες να συν­δε­θεί και να γνω­ρί­σει τους αγώ­νες των λαών στον 20ό αιώ­να ενά­ντια στον φασι­σμό και την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που τον γεν­νά και τον θρέφει».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο