Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υπόσχεται «πολιτική αλλαγή» που θα υπηρετεί με «αξιοπιστία» την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Την ξανα­ζε­στα­μέ­νη και ξινι­σμέ­νη σού­πα της «προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης», δηλα­δή την αντι­κα­τά­στα­ση μιας αστι­κής κυβέρ­νη­σης από μια άλλα αστι­κή κυβέρ­νη­ση, σέρ­βι­ρε ως «λύση» στα προ­βλή­μα­τα του λαού ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσί­πρας, ανοί­γο­ντας τις εργα­σί­ες του τρί­του συνε­δρί­ου του κόμ­μα­τος του.

Με αφορ­μή το σύν­θη­μα του συνε­δρί­ου «Νέα Αρχή — Πολι­τι­κή Αλλα­γή», μίλη­σε για «μια νέα αρχή» για την «πολι­τι­κή αλλα­γή», επει­δή όπως είπε είμα­στε «πολι­τι­κή δύνα­μη εγνω­σμέ­νης αξιο­πι­στί­ας». Καθό­λου τυχαία, χρη­σι­μο­ποί­η­σε στα­θε­ρά στην ομι­λία του τον όρο «δια­τή­ρη­ση της κοι­νω­νι­κής συνο­χής», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η όποια «προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση» επαγ­γέλ­λε­ται, είναι αξιό­πι­στοι στο να απορ­ρο­φή­σουν τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια, αγα­νά­κτη­ση και οργή, προ­κει­μέ­νου να συνε­χι­στεί η αντι­λαϊ­κή πολιτική.

Από την ομι­λία του δεν έλει­πε η καπη­λεία επα­να­στα­τι­κών συν­θη­μά­των του τύπου «Το μέλ­λον μας δεν είναι ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσια­λι­σμός» ή οι ανα­φο­ρές περί «σοσια­λι­σμού ή βαρ­βα­ρό­τη­τας», ως το απα­ραί­τη­το ντε­κόρ σε ένα συνέ­δριο που θέλει να σημα­το­δο­τή­σει την προ­σπά­θεια του ΣΥΡΙΖΑ να βγά­λει εκ νέου «τα κάστα­να από τη φωτιά» , όπως έκα­νε η «πρώ­τη φορά αρι­στε­ρά» με την εφαρ­μο­γή του μνη­μο­νί­ου και των σκλη­ρών μέτρων που το συνόδευαν.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, έκα­νε λόγο για ευθύ­νες των ΗΠΑ και της ΕΕ «που επέ­κτει­ναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικο­δο­μή­σουν μια αδιαί­ρε­τη αρχι­τε­κτο­νι­κή ασφα­λεί­ας με τη Ρωσία» και «δεν έκα­ναν ό,τι μπο­ρού­σαν για να απο­τρέ­ψουν τον πόλε­μο». Είναι βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρ­νη­ση με την πολι­τι­κή του υλο­ποί­η­σε ταχύ­τα­τα την ευρω­α­τλα­ντι­κή στρα­τη­γι­κή για την περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας, ενώ στο πλαί­σιο αυτού του σχε­δια­σμού, έδω­σε κάθε διευ­κό­λυν­ση που ζητή­θη­κε, συνει­σφέ­ρο­ντας στο να μετα­τρα­πεί η χώρα σε μία απέ­ρα­ντη ΝΑΤΟϊ­κή και ορμη­τή­ριο. Άλλω­στε, ο ίδιος ο αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης όπου βρε­θεί και στα­θεί εξυ­μνεί τον ΣΥΡΙΖΑ που απο­γεί­ω­σε την εμπλο­κή της Ελλά­δας στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέδια.

Θυμί­ζο­ντας εκεί­νο το αλή­στου μνή­μης περί κατάρ­γη­σης των μνη­μο­νί­ων «με ένα νόμο», που τελι­κά οδή­γη­σε σε ένα νέο μνη­μό­νιο, δεσμεύ­τη­κε ότι το πρώ­το του μέλη­μα θα είναι «να καταρ­γή­σου­με άμε­σα και απο­φα­σι­στι­κά το ασφυ­κτι­κό, αντι­δη­μο­κρα­τι­κό πλέγ­μα των νόμων με το οποίο η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση έχει θωρα­κί­σει το καθε­στώς της εκμε­τάλ­λευ­σης των πολ­λών από ελά­χι­στους». Μόνο που στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες αυτό το πλέγ­μα που περιέ­γρα­ψε το έχει «στή­σει» από κοι­νού με τη ΝΔ, αφού και ως αντι­πο­λί­τευ­ση το έχει ψηφί­σει και το έχει υπο­στη­ρί­ξει σε δεκά­δες νομο­σχέ­δια και πολι­τι­κές επι­λο­γές της κυβέρνησης.

Για την ακρί­βεια που έχει σαρώ­σει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, έτα­ξε ορι­σμέ­νες ασπι­ρί­νες εντός των δημο­σιο­νο­μι­κών αντο­χών και της απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης αγο­ράς ενέρ­γειας . Οι δε υπο­σχέ­σεις για φορο­λό­γη­ση των υπερ­κερ­δών των ομί­λων στην ενέρ­γεια προ­βάλ­λε­ται και από την σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση — εάν και εφό­σον δια­πι­στω­θούν όπως λένε υπερ­κερ­δη! Πέρα από το ζήτη­μα της αξιο­πι­στί­ας που έχουν αυτού του είδους οι προ­ε­κλο­γι­κές δεσμεύ­σεις του ΣΥΡΙΖΑ, το βασι­κό είναι πως δεσμεύ­τη­κε ότι θα κινη­θεί στις ράγες της αστι­κής στρα­τη­γι­κής για την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», που ενο­χο­ποιεί­ται για μεγά­λο μέρος των αυξή­σε­ων και για την ενερ­γεια­κή φτώχεια.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο