Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέντευξη Δ. Κουτσούμπα: Η αντιπολίτευση που θα ασκήσει το ΚΚΕ θα είναι 100% πραγματική, μαχητική, λαϊκή

Συνέ­ντευ­ξη στην εφη­με­ρί­δα ​«Τα ΝΕΑ Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο» και τον δημο­σιο­γρά­φο Δ. Μανιά­τη, έδω­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, η οποία αναδημοσιεύεται:

«Παρα­κο­λου­θού­με μια αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το μίγ­μα φορο­λο­γί­ας που ο καθείς ξορ­κί­ζει. Δια­βά­ζω στις δικές σας θέσεις από την άλλη πως θέλε­τε να φορο­λο­γή­σε­τε τους μεγά­λους ομί­λους. Αυτό δεν θα απο­τρέ­ψει τις επενδύσεις;

Είναι προ­κλη­τι­κή αυτή η αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα σε κόμ­μα­τα που έχουν κυβερ­νή­σει για χρό­νια και έχουν “γδά­ρει” κυριο­λε­κτι­κά τον λαό μας με τους φόρους, ενώ όλοι τους έχουν δια­φυ­λά­ξει σαν “κόρη οφθαλ­μού” τη νόμι­μη φορο­α­συ­λία που απο­λαμ­βά­νουν οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι.

Εμείς λέμε ότι για να κερ­δί­σει ο λαός πρέ­πει να χάσουν οι “λίγοι”, όπως είναι, για παρά­δειγ­μα οι 150 εισηγ­μέ­νες στο χρη­μα­τι­στή­ριο που το 2022 είχαν αύξη­ση 303% στα κέρ­δη τους. Αν δεν “μπει χέρι” εκεί, θα συνε­χί­σου­με να έχου­με, για παρά­δειγ­μα, αδι­κο­χα­μέ­νους συναν­θρώ­πους μας επει­δή δεν υπήρ­χε προ­σω­πι­κό για να έρθει έγκαι­ρα το ασθε­νο­φό­ρο να τους βοηθήσει.

Και αν μου λέτε ότι αυτό θα κάνει τους “πατριώ­τες” επεν­δυ­τές να φύγουν από τη χώρα, εμείς τους λέμε “ώρα καλή”. Έτσι κι αλλιώς τις επι­χει­ρή­σεις δεν τις “δου­λεύ­ουν” αυτοί, αλλά οι εργα­ζό­με­νοι και οι επι­στή­μο­νες της χώρας μας, που μπο­ρούν να συνε­χί­σουν πολύ καλύ­τε­ρα να το κάνουν, έχο­ντας πάρει όλον τον πλού­το και τα μέσα με τα οποία παρά­γε­ται στα δικά τους χέρια, στο πλαί­σιο της εξου­σί­ας-δια­κυ­βέρ­νη­σης που προ­τεί­νει το ΚΚΕ.

Σας χρε­ώ­νει ο κ. Τσί­πρας πως και με ευθύ­νη σας χάθη­κε η ευκαι­ρία της απλής ανα­λο­γι­κής. Αφού κι εσείς συμ­φω­νεί­τε με ένα τέτοιο εκλο­γι­κό σύστη­μα, είναι καλύ­τε­ρα τώρα οι κάλ­πες που θα έχουν το ενι­σχυ­μέ­νο πλειοψηφικό;

Η απλή ανα­λο­γι­κή ήταν και είναι το πιο δίκαιο εκλο­γι­κό σύστη­μα μέσα στο σημε­ρι­νό πλαί­σιο της αστι­κής δημο­κρα­τί­ας, για­τί μόνο έτσι απο­τυ­πώ­νε­ται η λαϊ­κή ψήφος στις έδρες της Βου­λής. Από εκεί και πέρα, κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας γίνο­νται ανά­με­σα σε κόμ­μα­τα που έχουν κοι­νά ή παρεμ­φε­ρή προ­γράμ­μα­τα και τέτοια κόμ­μα­τα σήμε­ρα είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Ίσως και άλλοι, σίγου­ρα όμως, όχι το ΚΚΕ, το πρό­γραμ­μα του οποί­ου κινεί­ται στην εντε­λώς αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση. Εξάλ­λου, σε πολ­λές χώρες, πχ στην Ιτα­λία, έχουν προ­κύ­ψει αντι­λαϊ­κές και αντι­δρα­στι­κές κυβερ­νή­σεις με ακό­μα πιο ανα­λο­γι­κά συστήματα.

Όπως απο­δει­κνύ­ε­ται, ο κ. Τσί­πρας, το ανα­λο­γι­κό­τε­ρο σύστη­μα που έφε­ρε — και το οποίο δεν ήταν καθα­ρή απλή ανα­λο­γι­κή — δεν το έφε­ρε από αίσθη­μα δικαιο­σύ­νης, αλλά για να εκβιά­σει άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις να του δώσουν στή­ρι­ξη στην “προ­ο­δευ­τι­κή” κυβέρ­νη­ση — “μού­φα” που ήθε­λε να φτιά­ξει. Καμιά φορά, βέβαια, οι εκβια­σμοί γυρί­ζουν “μπού­με­ρανγκ”…

Ο εκλο­γι­κός νόμος που θα ισχύ­σει στις 25 Ιού­νη είναι ακό­μα πιο άδι­κος, αφού επα­να­φέ­ρει το απα­ρά­δε­κτο μπό­νους εδρών στο πρώ­το κόμ­μα και γι’ αυτό τον καταψηφίσαμε.

Ποιο για εσάς το δίλημ­μα της 25ης Ιούνη;

Από τις εκλο­γές αυτές θα προ­κύ­ψει μια νέα αντι­λαϊ­κή και — όπως όλα δεί­χνουν — αυτο­δύ­να­μη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Το ερώ­τη­μα, λοι­πόν, είναι αν ένας εργα­ζό­με­νος, ένας λαϊ­κός άνθρω­πος, θα επι­λέ­ξει να δώσει συναί­νε­ση σε αυτή την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, είτε ψηφί­ζο­ντας απευ­θεί­ας τη ΝΔ, είτε ψηφί­ζο­ντας τα κόμ­μα­τα που θα συνε­χί­σουν να της “βάζουν πλά­τη”, ή αν θα επι­λέ­ξει να βάλει εμπό­δια, θα κοι­τά­ξει πώς θα μπο­ρέ­σει να έχει περισ­σό­τε­ρες κατα­κτή­σεις και να ανοί­ξει έναν δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ.

Θέτε­τε πήχη για το αποτέλεσμα;

Θέλου­με να δια­τη­ρή­σου­με τις 26 βου­λευ­τι­κές έδρες που μας έδω­σε ο λαός στις 21 Μάη, 11 περισ­σό­τε­ρες από αυτές που είχα­με πριν, και αν γίνε­ται να τις αυξή­σου­με. Αυτό, βέβαια, σημαί­νει ότι το ποσο­στό μας πρέ­πει να ανέ­βει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο για­τί – όπως είπα­με – έχου­με έναν ακό­μα πιο άδι­κο εκλο­γι­κό νόμο που μόνο έτσι μπο­ρεί να “αχρη­στευ­τεί”. Επί­σης θέλου­με να δια­τη­ρή­σου­με την τρί­τη θέση στην Αττι­κή, να δια­τη­ρή­σου­με και να ενι­σχύ­σου­με τα διψή­φια ποσο­στά σε εργα­τι­κές-λαϊ­κές γει­το­νιές, σε περιο­χές που ανα­πτύ­χθη­καν το προη­γού­με­νο διά­στη­μα σημα­ντι­κοί αγώνες.

Τι δια­φο­ρά θα έχει η δική σας Αντι­πο­λί­τευ­ση από των άλλων κομμάτων;

Θα είναι 100% πραγ­μα­τι­κή, μαχη­τι­κή, λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπερ­ψή­φι­σαν το 50% και το 70% αντί­στοι­χα των νομο­σχε­δί­ων της ΝΔ την προη­γού­με­νη τετρα­ε­τία και το ίδιο θα συνε­χί­σουν να κάνουν, θα απο­τε­λούν μια βολι­κή και συναι­νε­τι­κή ”αντι­πο­λί­τευ­ση”. Το ΚΚΕ αντί­θε­τα ό,τι υπό­σχε­ται το πράττει.

Εμείς, δεν περι­μέ­νου­με τις εκλο­γές για να ασκή­σου­με την αντι­πο­λί­τευ­ση που υπο­σχό­μα­στε. Το κάνου­με από τώρα, κάθε μέρα, απο­τρέ­πο­ντας πλει­στη­ρια­σμούς λαϊ­κών κατοι­κιών και εξώ­σεις ανθρώ­πων από τα σπί­τια τους, συμ­βάλ­λο­ντας στην υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας με αυξή­σεις στους μισθούς, με μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων. Οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του ΚΚΕ είναι κάθε μέρα εκεί έξω, με τον κόσμο που αγω­νί­ζε­ται και το ίδιο θα κάνουν και ως εκλεγ­μέ­νοι βου­λευ­τές. Όσο περισ­σό­τε­ροι, τόσο το καλύ­τε­ρο για τον λαό.

Υπάρ­χει μια συζή­τη­ση για τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της νέας κυβέρ­νη­σης. Θα είναι χει­ρό­τε­ρη από την προη­γού­με­νη και γιατί;

Θα είναι χει­ρό­τε­ρη, όπως χει­ρό­τε­ρη είναι κάθε επό­με­νη κυβέρ­νη­ση που έρχε­ται, για­τί χει­ρό­τε­ρο και πιο επι­θε­τι­κό γίνε­ται το σύστη­μα που αυτές οι κυβερ­νή­σεις υπηρετούν.

Ο κ. Μητσο­τά­κης, άλλω­στε, δεν “κρύ­βει λόγια”, όταν μόλις προ­χθές μίλη­σε για τα ανε­λα­στι­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης παρα­δε­χό­με­νος ότι απο­τε­λεί μνη­μό­νιο, τα κον­δύ­λια του οποί­ου προ­ο­ρί­ζο­νται για μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις κι αντι­λαϊ­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις. Ή όταν μιλά­ει για τα “ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα” που επι­στρέ­φουν. Εδώ προ­σθέ­στε και τις δεσμεύ­σεις προς το ΝΑΤΟ που, πέρα από τους μεγά­λους κιν­δύ­νους, κοστί­ζουν στον ελλη­νι­κό λαό δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε εξο­πλι­σμούς, αλλά και τον οδι­κό χάρ­τη για τις απα­ρά­δε­κτες “διευ­θε­τή­σεις” στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές δια­φο­ρές υπό ΝΑΤΟ­ΐ­κή ομπρέ­λα και έχε­τε ένα βασι­κό περί­γραμ­μα του δρό­μου που θα ακο­λου­θή­σει η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Ο Ερντο­γάν επα­νε­κλέ­χθη­κε στην γεί­το­να. Μήπως είναι ανα­γκαίο και εδώ να έχου­με μια ισχυ­ρή κυβέρ­νη­ση ενό­ψει κρίσεων;

Ας μας πού­νε τα κόμ­μα­τα που “πίνουν νερό” στο όνο­μα του ΝΑΤΟ, πώς γίνε­ται να μιλά­με σήμε­ρα για “κρί­σεις” και κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από μια χώρα “σύμ­μα­χο”; Τι είδους “συμ­μα­χία” είναι αυτή, που ο “σύμ­μα­χος” μάς απει­λεί με πόλε­μο στην περί­πτω­ση που εφαρ­μο­στεί το Διε­θνές Δίκαιο της Θάλασσας;

Μήπως δεν ήταν “ισχυ­ρές” οι μέχρι τώρα ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις που από το 1952 έχουν εντά­ξει την Ελλά­δα στο ΝΑΤΟ για να έχου­με σήμε­ρα μια τέτοια κατά­στα­ση, όπου η “σύμ­μα­χος” αμφι­σβη­τεί κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας, ακό­μη και την κυριαρ­χία ελλη­νι­κών νησιών;

Το ΝΑΤΟ δεν είναι που δεν ανα­γνω­ρί­ζει τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα στο Αιγαίο, πρι­μο­δο­τώ­ντας τις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης;

Καμία εμπι­στο­σύ­νη δεν μπο­ρού­με, λοι­πόν, να έχου­με σε αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, που και στα ζητή­μα­τα των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων κινού­νται σε επι­κίν­δυ­νες “ατρα­πούς” για να ικα­νο­ποι­ή­σουν και πάλι τα συμ­φέ­ρο­ντα της άρχου­σας τάξης και των ξένων συμ­μά­χων της.

Πώς σχο­λιά­ζε­τε τις κινού­με­νες πλά­κες στην Κεντρο­α­ρι­στε­ρά; θα στο­χεύ­σε­τε στο εν λόγω εκλο­γι­κό κοινό;

Τίπο­τα ουσια­στι­κό δεν έχουν να περι­μέ­νουν οι προ­ο­δευ­τι­κοί άνθρω­ποι της χώρας μας από τέτοιες μετα­κι­νή­σεις και διερ­γα­σί­ες, όπως τίπο­τα καλό δεν βγή­κε από την αντί­στρο­φη μετα­κί­νη­ση που είχα­με το 2012. Χρειά­ζε­ται να απε­γκλω­βι­στούν από όλες αυτές τις δυνά­μεις που ασελ­γούν συστη­μα­τι­κά πάνω στην έννοια της προ­ό­δου και κατα­λή­γουν τελι­κά να απο­τε­λούν τους καλύ­τε­ρους χορη­γούς της “δεξιάς”.

Εμείς, έτσι κι αλλιώς, απευ­θυ­νό­μα­στε στον κόσμο με κοι­νω­νι­κά και ταξι­κά κρι­τή­ρια και όχι βάζο­ντάς τους “ταμπέ­λες”. Απευ­θυ­νό­μα­στε, δηλα­δή, στους εργα­ζό­με­νους, τους ανέρ­γους, τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νους, τη νεο­λαία και τις γυναί­κες των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, ό,τι και να ψήφι­σαν στις 21 Μάη και τους καλού­με να στη­ρί­ξουν το ΚΚΕ για­τί οι θέσεις και η δρά­ση του ται­ριά­ζουν με τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα. Αυτό το κάλε­σμα το απευ­θύ­νου­με και σε λαϊ­κό κόσμο που ψήφι­σε στις 21 Μάη τη ΝΔ, υπο­κύ­πτο­ντας στη λογι­κή του “μικρό­τε­ρου κακού”».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο