Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η μάχη με τις (ανεξέλεγκτες) φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Δερβενάκια Αχαΐας

Για ακό­μα ένα βρά­δυ οι κάτοι­κοι της Ρόδου, της Κέρ­κυ­ρας, της Καρύ­στου, και των Δερ­βα­να­κί­ων Αχα­ΐ­ας ήταν αντι­μέ­τω­ποι με πύρι­να μέτω­πα, καθώς σημειώ­θη­καν αρκε­τές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις με τις επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και τους εθε­λο­ντές να παλεύ­ουν αδιά­κο­πα για να τις περιορίσουν.

Στην Ρόδο κατά την διάρ­κεια της νύχτας δόθη­κε μάχη με την φωτιά στο Γεν­νά­δι και στο Βάτι, όπως επί­σης δύσκο­λη ήταν η κατά­στα­ση σε Μάλω­να και Μάσ­σα­ρι. Στην περιο­χή πνέ­ουν ισχυ­ροί άνε­μοι που δυσχε­ραί­νουν ιδιαί­τε­ρα το έργο των επί­γειων δυνά­με­ων, ενώ δημιουρ­γούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λη ανα­μέ­νε­ται να είναι και η σημε­ρι­νή ημέ­ρα για την Ρόδο, αφού σύμ­φω­να με το Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας το νησί είναι σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού 5.

Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν στην Ρόδο να πραγ­μα­το­ποιούν ρίψεις νερού δυο αερο­σκά­φη και τρία ελι­κό­πτε­ρα, αλλά στα­δια­κά κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας ανα­μέ­νε­ται να αυξηθούν.

Δύσκο­λη είναι η κατά­στα­ση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαί­νε­ται κοντά στους οικι­σμούς Πλα­τα­νι­στός και Ποτά­μι Ευβοί­ας. Μάλι­στα λίγο πριν τις 2 τα ξημε­ρώ­μα­τα εστά­λη μήνυ­μα από το 112 σε όσους βρί­σκο­νταν στο Πλα­τα­νι­στό να εκκε­νώ­σουν προς Κάρυστο.

Τις επί­γειες δυνά­μεις που επι­χει­ρούν στην Καρυ­στό συν­δρά­μουν από αέρος δύο αερο­σκά­φη, ενώ θα προ­στε­θούν και άλλα όσο περ­νά­ει η ώρα.

Η φωτιά συνε­χί­ζει να καί­ει και στην Κέρ­κυ­ρα όπου, σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή υπήρ­ξαν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις. Aνα­ζω­πυ­ρώ­θη­κε η πυρ­κα­γιά και καί­ει ανε­ξέ­λεγ­κτα στο σημείο από όπου ξεκί­νη­σε, δηλα­δή κοντά στο χωριό Λού­τσες, σε πλα­γιά του όρους Παντοκράτορας.

Στο σημείο επι­χει­ρούν πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής, εθε­λο­ντές και κάτοι­κοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μια δεύ­τε­ρη ανα­ζω­πύ­ρω­ση καί­ει σε δύσβα­τη περιο­χή ανά­με­σα από την Παλιά Περί­θεια και το χωριό Λαύ­κι . Από την νύχτα βρί­σκο­νται έξω από χωριό κάτοι­κοι, πυρο­σβέ­στες και υδρο­φό­ρες του Δήμου Β.Κέρκυρας προ­κει­μέ­νου να στα­μα­τή­σουν την φωτιά πριν τον οικισμό.

Για την κατά­σβε­ση των πυρ­κα­γιών επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και από αέρος 4 αερο­σκά­φη και ένα ελι­κό­πτε­ρο, και ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχυ­θούν και με άλλα ενα­έ­ρια μέσα.

Μικρή βελ­τί­ω­ση παρου­σιά­ζει η εικό­να της πυρ­κα­γιάς στα Δερ­βε­νά­κια Αχα­ΐ­ας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώ­θη­καν αρκε­τές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στο φαράγ­γι του Βου­ραϊ­κού, οι οποί­ες παρά τις δυσκο­λί­ες που υπάρ­χουν λόγω του δύσβα­του τις περιο­χής αντι­με­τω­πί­στη­καν από τις επί­γειες δυνά­μεις, που ήταν όλο το βρά­δυ σε επι­φυ­λα­κή. Στο Αίγιο επι­χει­ρεί από αέρος ήδη ένα ελι­κό­πτε­ρο και υπάρ­χει πρό­βλε­ψη και για άλλα αν απαι­τη­θεί από τις συνθήκες.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο