Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή-ΚΚΕ: Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα στη γέφυρα στα Μποζαΐτικα της Πάτρας

Να απο­δο­θούν άμε­σα οι ευθύ­νες για το εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα στη γέφυ­ρα στα Μπο­ζα­ΐ­τι­κα της Πάτρας ζητά­ει το ΚΚΕ, με ερώ­τη­ση τεσ­σά­ρων βου­λευ­τών του προς τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης.

Οι βου­λευ­τές Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, Νίκος Έξαρ­χος, Χρή­στος Κατσώ­της και Νίκος Παπα­να­στά­σης, υπο­γραμ­μί­ζουν ότι η κατάρ­ρευ­ση της γέφυ­ρας στα Μπο­ζα­ΐ­τι­κα της Πάτρας, με τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό έναν θάνα­το και αρκε­τούς τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων κάποιοι πολύ σοβα­ρά, «απο­τε­λεί άλλο ένα εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα στον μακρύ κατά­λο­γο που υπάρ­χει». Όπως καταγ­γέλ­λουν, οι εργα­σί­ες πραγ­μα­το­ποιού­νταν παρά­νο­μα την Κυρια­κή, σε συν­θή­κες καύ­σω­να, χωρίς κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας για τους εργα­ζό­με­νους και κανέ­ναν έλεγ­χο για την προ­στα­σία της ζωής όσων βρί­σκο­νταν στον χώρο.

«Έχουν βαριές ευθύ­νες η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προη­γού­με­νες, οι οποί­ες λει­τούρ­γη­σαν και λει­τουρ­γούν μόνο προς όφε­λος των μεγά­λων κατα­σκευα­στι­κών εται­ρειών και ομί­λων, αφή­νο­ντάς τους ασύ­δο­τους, χωρίς ουσια­στι­κούς ελέγ­χους στους τόπους δου­λειάς για τα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων. Οι έλεγ­χοι από την Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας είναι ελά­χι­στοι ή τυπι­κοί, και ακό­μη και όταν γίνο­νται δεν προ­σα­να­το­λί­ζο­νται στην εργο­δο­τι­κή ευθύ­νη, αλλά γίνε­ται προ­σπά­θεια να μετα­το­πι­στεί η ευθύ­νη σε μηχα­νι­κούς και άλλους εργα­ζό­με­νους», ανα­φέ­ρουν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ και σημειώ­νουν: «Η κυβέρ­νη­ση και εται­ρεία-παρα­χω­ρη­σιού­χος του έργου πρέ­πει να απα­ντή­σουν στα ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με το τι μέτρα πάρ­θη­καν για την ασφά­λεια των εργα­σιών ενός έργου που είχε δια­πι­στω­θεί αρκε­τό και­ρό πριν η επι­κιν­δυ­νό­τη­τά του. Για το τι έλεγ­χοι έγι­ναν από την Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας, ώστε να δια­σφα­λί­ζε­ται η ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων. Για το αν υπήρ­χε εντα­τι­κο­ποί­η­ση των εργα­σιών μιας και το έργο είχε καθυ­στε­ρή­σει για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Για το πώς είχε εξα­σφα­λι­στεί η ασφά­λεια όσων διέρ­χο­νταν κάτω από τη γέφυ­ρα. Για­τί γίνο­νταν εργα­σί­ες Κυρια­κή, κατα­πα­τώ­ντας ακό­μα και την υπουρ­γι­κή από­φα­ση που προ­έ­βλε­πε υπο­χρε­ω­τι­κή δια­κο­πή εργα­σιών λόγω καύσωνα».

Με την ερώ­τη­ση καλεί­ται ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης να ενη­με­ρώ­σει τη Βου­λή ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου:

- Να απο­δο­θούν άμε­σα οι ευθύ­νες στην εται­ρεία και όλους τους υπεύ­θυ­νους για το συγκε­κρι­μέ­νο έγκλημα.

- Να γίνει ουσια­στι­κή εφαρ­μο­γή όλων των μέτρων υγεί­ας και ασφά­λειας για όλους τους εργαζόμενους.

- Να εφαρ­μό­ζε­ται η δια­κο­πή κάθε εργα­σί­ας σε οικο­δο­μές, εργο­τά­ξια, στις κατα­σκευ­ές στους 38 βαθ­μούς Κελσίου.

- Να ενι­σχυ­θούν με ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή οι ελεγ­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί του κρά­τους σε όλους τους νομούς της χώρας.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο