Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα — Διάσπαρτες εστίες σε Κάρυστο και Δερβενάκι

Μάχη με τις φλό­γες έδι­ναν για ακό­μη ένα βρά­δυ οι επί­γειες δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής μαζί με τους εθε­λο­ντές, τους υπό­λοι­πους φορείς και όλες τις δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, στα πύρι­να μέτω­πα της Ρόδου, της Κέρ­κυ­ρας, της Καρύ­στου και του Δερ­βε­να­κί­ου Αιγιαλείας.

Για 9η ημέ­ρα συνε­χί­ζε­ται η μάχη για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς στο νησί της Ρόδου. Η προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης γίνε­ται σε ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λες και­ρι­κές συν­θή­κες, με το έργο των δυνά­με­ων πυρό­σβε­σης να εστιά­ζε­ται στην περιο­χή των χωριών της Μαλώ­νας, του Βατί­ου και την περιο­χή του Γενναδίου.

Λίγο πριν τα μεσά­νυ­χτα της Τρί­της, η φωτιά πέρα­σε από το Γεν­νά­δι με κατεύ­θυν­ση προς τα χωριά Λαχα­νιά και Μεσ­σα­να­γρό, γεγο­νός το οποίο έθε­σε σε συνα­γερ­μό όλες τις δυνά­μεις και τους εθε­λο­ντές που βρί­σκο­νταν στην περιο­χή. Ωστό­σο δεν απει­λή­θη­καν οικι­σμοί και δεν χρειά­στη­κε να στα­λεί μήνυ­μα από το 112.

Σε όλη την διάρ­κεια της νύχτας, πυρο­σβέ­στες και πολ­λές ομά­δες εθε­λο­ντών έδι­ναν την μάχη στις περιο­χές αυτές και κατά­φε­ραν να απο­τρέ­ψουν την επέ­κτα­ση της φωτιάς.

Από νωρίς το πρωί ξεκί­νη­σαν οι ρίψεις νερού από τα πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να. Τα μέτω­πα εστιά­ζο­νται στις περιο­χές της Μαλώ­νας, του Βατί­ου και του Γεν­να­δί­ου, ενώ σε άλλες περιο­χές σημειώ­νο­νται συνε­χείς αναζωπυρώσεις.

Στην Κέρ­κυ­ρα υπήρ­ξαν πολ­λα­πλές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις με τα μέτω­πα της φωτιάς να εντο­πί­ζο­νται στο βορειο­α­να­το­λι­κό κομ­μά­τι του νησιού. Μαζί με τις επί­γειες δυνά­μεις συν­δρά­μουν και τα ενα­έ­ρια μέσα και συγκε­κρι­μέ­να έως τώρα δύο αερο­σκά­φη και δύο ελι­κό­πτε­ρα. Χθες κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας λόγω της αλλα­γής κατεύ­θυν­σης του ανέ­μου, δημιουρ­γή­θη­καν αρκε­τές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις καθο­δη­γώ­ντας το μέτω­πο προς το βόρειο κομ­μά­τι του νησιού. Για τον λόγο αυτό εκδό­θη­καν μηνύ­μα­τα από το 112, ζητώ­ντας από τους κατοί­κους των περιο­χών Λού­τσες, Ημε­ρο­λιά, Σύκι καθώς και Απρα­ός και Καλα­μά­κι να εκκε­νώ­σουν τους οικι­σμούς τους.

Στην Κάρυ­στο η εικό­να της πυρ­κα­γιάς είναι καλύ­τε­ρη με τις δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής να αντι­με­τω­πί­ζουν διά­σπαρ­τες εστίες.

Ανα­φο­ρι­κά με την πυρ­κα­γιά στο Δερ­βε­νά­κι Αχα­ΐ­ας, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις που υπήρ­ξαν μέσα στο βρά­δυ κυρί­ως στην περιο­χή Νιά­μα­τα αντι­με­τω­πί­στη­καν από τις επί­γειες δυνά­μεις, ενώ από αέρος συν­δρά­μει μέχρι στιγ­μής ένα ελικόπτερο.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο