Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 σε όλον τον κόσμο — Αλματώδης αύξηση στις ΗΠΑ

Συνε­χί­ζε­ται η ραγδαία εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού σε όλον τον κόσμο, με την Ευρώ­πη και τις ΗΠΑ να απο­τε­λούν πλέ­ον το επί­κε­ντρο της επιδημία.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Πανε­πι­στη­μί­ου Johns Hopkins, μέχρι τις 10 το πρωί ώρα Ελλά­δας, το σύνο­λο των κατα­γε­γραμ­μέ­νων κρου­σμά­των σε όλο τον κόσμο ανερ­χό­ταν σε 472.109 ενώ ο αριθ­μός των νεκρών είχε φτά­σει τους 21.308.

Η Ιτα­λία εξα­κο­λου­θεί να κρα­τά τη θλι­βε­ρή πρω­τιά στους θανά­τους, μετρώ­ντας 7.503 θύμα­τα του κορο­νοϊ­ού (+683 χθες), ενώ στη δεύ­τε­ρη θέση έχει περά­σει πλέ­ον η Ισπα­νία, με 3.647 θανά­τους (656 χθες). Η Κίνα ακο­λου­θεί με 3.287 νεκρούς, έπε­ται το Ιράν, με 2.077, η Γαλ­λία έχει 1.331 θύμα­τα, ενώ ραγδαία αυξά­νο­νται οι νεκροί και στις ΗΠΑ, που μετρούν πλέ­ον 1.032 θανάτους.

Υπό έλεγ­χο η κατά­στα­ση σε Κίνα, Νότια Κορέα

Στην Κίνα, η κατά­στα­ση συνε­χί­ζει να φαί­νε­ται ότι έχει εξο­μα­λυν­θεί. Για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα δεν κατα­γρά­φη­κε κανέ­να κρού­σμα εγχώ­ριας μετά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού το 24ωρο που ήρθη το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των περιο­ρι­σμών στην επαρ­χία Χου­μπέι, επί­κε­ντρο της κρί­σης, όμως τα κρού­σμα­τα που οι κινε­ζι­κές αρχές χαρα­κτη­ρί­ζουν «εισα­γό­με­να» αυξή­θη­καν, ενώ το Πεκί­νο εφαρ­μό­ζει αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα για την απο­τρο­πή της ανα­ζω­πύ­ρω­σης της εξά­πλω­σης. Ως τα μεσά­νυ­χτα της Τετάρ­της, εντο­πί­στη­καν 67 νέα κρού­σμα­τα, από 47 την προη­γου­μέ­νη, σε όλες τις περι­πτώ­σεις άνθρω­ποι που επέ­στρε­ψαν από το εξω­τε­ρι­κό, ενη­μέ­ρω­σε η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε σήμε­ρα. Το σύνο­λο των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε έτσι στα 81.285. Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανέ­φε­ρε επί­σης ότι κατα­γρά­φη­καν έξι νέοι θάνα­τοι χθες Τετάρτη.

Υπό έλεγ­χο δεί­χνει να είναι η κατά­στα­ση και στη Νότια Κορέα, όπου οι υγειο­νο­μι­κές αρχές κατέ­γρα­ψαν 104 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που προ­σβλή­θη­καν να φθά­νει πλέ­ον τους 9.241, ανα­κοί­νω­σαν τα Κορε­α­τι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (KCDC). Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας αυξή­θη­κε κατά 5, με τους ασθε­νείς που υπέ­κυ­ψαν στη χώρα της Ασί­ας που έχει υπο­στεί το πιο βαρύ πλήγ­μα μετά την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα να ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 131.

Αντι­θέ­τως, στην Ιαπω­νία, η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να συστή­σει κλι­μά­κιο δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης που έχει προ­κα­λέ­σει η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, πιθα­νόν εντός της ημέ­ρας, βήμα που ενδέ­χε­ται να ακο­λου­θη­θεί από την κήρυ­ξη κατά­στα­σης εκτά­κτου ανά­γκης, καθώς στην πρω­τεύ­ου­σα Τόκιο κατα­γρά­φε­ται επι­τά­χυν­ση των κρου­σμά­των αυτή την εβδο­μά­δα, μετα­δί­δει το ιαπω­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Kyodo.

Συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις στην Ευρώπη

Από την άλλη, αυξη­τι­κές είναι οι τάσεις στην Ευρώ­πη και όχι μόνο σε Ιτα­λία και Ισπα­νία, που όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε βρί­σκο­νται στην κορυ­φή της μακά­βριας λίστας με τους περισ­σό­τε­ρους νεκρούς.

Στη Γερ­μα­νία, ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό αυξή­θη­κε σε 36.508, ενώ 198 ασθε­νείς έχουν υπο­κύ­ψει μέχρι τώρα, σύμ­φω­να με στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε σήμε­ρα Πέμ­πτη το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ. Με βάση τα δεδο­μέ­να του ινστι­τού­του, τα κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν κατά 4.955 και δια­πι­στώ­θη­καν 50 επι­πλέ­ον θάνα­τοι χθες Τετάρτη.

Στη Βρε­τα­νία, άλλοι 28 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από την παν­δη­μία του Covid-19 στη Βρε­τα­νία, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των θυμά­των στα 465, μετέ­δω­σαν χθες πολ­λά βρε­τα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, επι­κα­λού­με­να μια ανα­κοί­νω­ση του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας (NHS).

Αλματώδης αύξηση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, Ο αριθ­μός των θανά­των που οφεί­λο­νται στην παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού αυξή­θη­κε αλμα­τω­δώς για να φθά­σει τους 1.032 χθες Τετάρ­τη, ενώ στη χώρα κατα­γρά­φο­νται πλέ­ον 68.572 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης, σύμ­φω­να με δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Μόλις μερι­κές ώρες νωρί­τε­ρα, ο αριθ­μός των ασθε­νών οι οποί­οι έχουν υπο­κύ­ψει ήταν ακό­μη 827.

Πλέ­ον οι ΗΠΑ περ­νούν στην τρί­τη θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης με τα περισ­σό­τε­ρα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Ωστό­σο ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί και έχουν υπο­κύ­ψει είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αναμ­φί­βο­λα υψηλότερος.

Η Νέα Υόρ­κη συγκα­τα­λέ­γε­ται στις αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες που δέχο­νται το πιο βαρύ πλήγ­μα, με 280 νεκρούς στην μητρό­πο­λη της Νέας Υόρ­κης αφό­του εμφα­νί­στη­κε ο ιός SARS-CoV‑2 στα τέλη Δεκεμ­βρί­ου του 2019 και άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται η ασθέ­νεια COVID-19.

Με βάση μια στα­τι­στι­κή προ­βο­λή για την οποία ενη­με­ρώ­θη­κε το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο νωρί­τε­ρα αυτό τον μήνα, 70 ως 150 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ενδέ­χε­ται να μολυν­θούν στις ΗΠΑ, χώρα που μετρά 327 εκα­τομ­μύ­ρια πολίτες.

Αύριο, Παρα­σκευή, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων η ψηφο­φο­ρία για το νομο­θε­τι­κό πακέ­το των 2 τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων κατά των οικο­νο­μι­κών συνε­πειών της εξά­πλω­σης του COVID-19, που ψήφι­σε η Γερου­σία. Νωρί­τε­ρα, η Δημο­κρα­τι­κή πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Νάν­σι Πελό­ζι είχε δηλώ­σει πως θα δοθεί περι­θώ­ριο 24 ωρών στους βου­λευ­τές του ανα­φε­ρό­με­νου νομο­θε­τι­κού σώμα­τος πριν από τη διε­ξα­γω­γή της ψηφο­φο­ρί­ας στην ολομέλεια.

Το πέμπτο θύμα του κορονοϊού ανακοίνωσαν οι σλοβενικές Αρχές

Οι σλο­βε­νι­κές Αρχές ανα­κοί­νω­σαν το πέμ­πτο θύμα του κορο­νοϊ­ού στη χώρα. Ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Σλο­βε­νί­ας, Τόμαζ Γκά­νταρ ανέ­φε­ρε ότι από το σύνο­λο των 528 επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των Covid-19 στη χώρα, 73 ασθε­νείς είναι εργα­ζό­με­νοι στον υγειο­νο­μι­κό τομέα.

Στο μετα­ξύ, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πακέ­το μέτρων, ύψους δύο δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, για να ανα­χαι­τι­στεί ο αρνη­τι­κός αντί­κτυ­πος της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στην οικο­νο­μία και την κοι­νω­νία. «Το πακέ­το μέτρων αντα­να­κλά τις ανά­γκες της οικο­νο­μί­ας και φέρ­νει, σε μεγά­λο βαθ­μό, απο­τε­λε­σμα­τι­κά μέτρα» δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού και Βιο­μη­χα­νι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου (GZS), Μπό­στιαν Γκόρουπ.

Εξάλ­λου, σε ισχύ τέθη­καν νέοι περιο­ρι­σμοί στα σύνο­ρα της Σλο­βε­νί­ας με την Αυστρία. Μόνο 13 σημεία διέ­λευ­σης είναι ανοι­κτά και οι διερ­χό­με­νοι πολί­τες υπό­κει­νται σε επι­τό­πιους ελέγ­χους. Οι ίδιοι κανό­νες ισχύ­ουν στα σύνο­ρα της Σλο­βε­νί­ας με την Ιταλία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας των πολι­τών στη Σλο­βε­νία, για τον περιο­ρι­σμό της διά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού, τέθη­κε σε ισχύ από τις 20 Μαρ­τί­ου. Οι πολί­τες μπο­ρούν να πηγαί­νουν στην εργα­σία τους, στα φαρ­μα­κεία, τα σού­περ μάρ­κετ, τηρώ­ντας τα μέτρα προ­στα­σί­ας και τις ανα­γκαί­ες προφυλάξεις.

Ισπανικό Κοινοβούλιο: «Ναι» σε παράταση των έκτακτων μέτρων έως 12/04

Οι Ισπα­νοί ξεκί­νη­σαν σήμε­ρα την ημέ­ρα τους με την προ­ο­πτι­κή του να παρα­μεί­νουν περισ­σό­τε­ρο διά­στη­μα κλει­σμέ­νοι στα σπί­τια τους αφού το Κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρι­νε την παρά­τα­ση στην κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης τις πρώ­τες πρω­ϊ­νές ώρες ύστε­ρα από πολύ­ω­ρη συνεδρίαση.

Το Κοι­νο­βού­λιο τελι­κά ψήφι­σε υπέρ της παρά­τα­σης των έκτα­κτων μέτρων –περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της κατά­στα­σης απο­κλει­σμού που έχει ως απο­τέ­λε­σμα οι πολί­τες να παρα­μέ­νουν στα σπί­τια τους και η μετα­κί­νη­ση να επι­τρέ­πε­ται μόνο για αγο­ρά την τρο­φί­μων και φαρ­μά­κων και για εργα­σία– για 15 ακό­μα ημέ­ρες έως τις 12 Απριλίου.

Πλειο­ψη­φία 321 βου­λευ­τών τάχθη­κε υπέρ της παρά­τα­σης, ενώ 28 απεί­χαν. Το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης, το Λαϊ­κό Κόμ­μα, στή­ρι­ξε τα μέτρα.

«Δεν είναι εύκο­λο να παρα­τεί­νεις την κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης», δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάν­τσεθ στο Κοι­νο­βού­λιο. «Είμαι πεπει­σμέ­νος ότι η μονα­δι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κή επι­λο­γή απέ­να­ντι στον κορο­νο­ϊό είναι η κοι­νω­νι­κή αποστασιοποίηση».

Η Ισπα­νία προ­σπα­θεί να αντι­με­τω­πί­σει την κρί­ση του κορο­νοϊ­ού που λαμ­βά­νει ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις στη χώρα, καθώς ο αριθ­μός των νεκρών ξεπέ­ρα­σε χθες αυτόν της Κίνας αφού μέσα σε μια ημέ­ρα κατα­γρά­φη­καν 738 νέοι θάνα­τοι φθά­νο­ντας συνο­λι­κά τους 3.434.

Η Ισπα­νία έχει τώρα τον δεύ­τε­ρο υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό θανά­των λόγω του κορο­νοϊ­ού σε όλο τον κόσμο, μετά τους 6.820 νεκρούς στην Ιταλία.

Η κυβέρ­νη­ση της χώρας προ­σπα­θεί να βρει προ­στα­τευ­τι­κό εξο­πλι­σμό, όπως μάσκες, γάντια και ανα­πνευ­στή­ρες. Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Σαλ­βα­δόρ Ίλα, έχουν παραγ­γελ­θεί μάσκες, γάντια και δια­γνω­στι­κά τεστ στην Κίνα αξί­ας 432 εκατ. ευρώ. Η χώρα έχει επί­σης στρα­φεί στους συμ­μά­χους της στο ΝΑΤΟ για προ­στα­τευ­τι­κό εξο­πλι­σμό και αναπνευστήρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο