Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του ΜΟΔ η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Τις κρί­σι­μες στιγ­μές που οδή­γη­σαν στον θάνα­το του Ζακ Κωστό­που­λου θα επι­χει­ρή­σουν να ανα­δεί­ξουν με τις κατα­θέ­σεις τους οι μάρ­τυ­ρες σήμε­ρα ενώ­πιον του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου, στην δεύ­τε­ρη συνε­δρί­α­ση του για την υπό­θε­ση που συντά­ρα­ξε την κοι­νω­νία πριν τρία χρόνια.

Με αιτή­μα­τα φορέ­ων και άλλων, μετα­ξύ των οποί­ων και η ΕΣΗΕΑ, προς τη διοί­κη­ση του Πρω­το­δι­κεί­ου αλλά και προς το υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης για εξα­σφά­λι­ση μεγα­λύ­τε­ρης αίθου­σας για την διε­ξα­γω­γή της δίκης, η δια­δι­κα­σία που ξεκί­νη­σε στις 20 Οκτω­βρί­ου συνε­χί­ζε­ται σήμε­ρα στην ίδια αίθουσα.

Κατη­γο­ρού­με­νοι για τον θάνα­το του 33χρονου είναι δύο πολί­τες, ο κοσμη­μα­το­πώ­λης, εντός του κατα­στή­μα­τος του οποί­ου εισήλ­θε το θύμα και ένας μεσί­της, και οι τέσ­σε­ρις αστυ­νο­μι­κοί που είχαν σπεύ­σει στο σημείο . Όλοι τους κατη­γο­ρού­νται για θανα­τη­φό­ρα σωμα­τι­κή βλάβη.

Μετά τις κατα­θέ­σεις των γονιών και του αδελ­φού του 33χρονου ακτι­βι­στή που άνοι­ξαν την ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία η δίκη σήμε­ρα ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί με τις κατα­θέ­σεις μαρ­τύ­ρων, από τον κατά­λο­γο των 41 που εκφω­νή­θη­καν κατά την έναρ­ξη της διαδικασίας.

Στο βήμα του μάρ­τυ­ρα ανα­μέ­νε­ται να ανέ­βουν οι άνθρω­ποι που βρέ­θη­καν στην οδό Γλάδ­στω­νος την κρί­σι­μη στιγ­μή, το μεση­μέ­ρι της 21ης Σεπτεμ­βρί­ου 2018, όταν ο 33χρονος ακτι­βι­στής βρέ­θη­κε εντός του κατα­στή­μα­τος του ενός εκ των έξι κατη­γο­ρου­μέ­νων, “για άγνω­στο λόγο”, σύμ­φω­να με το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα, “κυνη­γη­μέ­νος” σύμ­φω­να με τους οικεί­ους του. 

Κατά­θε­ση θα δώσουν και οι ιατρο­δι­κα­στές που η επι­στη­μο­νι­κή τους άπο­ψη είναι σημα­ντι­κή, για το πώς ακρι­βώς επήλ­θε το τρα­γι­κό απο­τέ­λε­σμα και την επί­δρα­ση που είχαν τα αλλε­πάλ­λη­λα χτυ­πή­μα­τα που δέχθη­κε πριν ξεψυ­χή­σει αιμό­φυρ­τος ο Ζακ Κωστόπουλος.

Το δικα­στή­ριο θα επι­χει­ρή­σει να ανα­σύ­ρει κάθε λεπτο­μέ­ρεια, κάθε παρα­τή­ρη­ση και κάθε δεδο­μέ­νο που θα δώσουν οι αυτό­πτες του συγκλο­νι­στι­κού θανά­του του 33χρονου, ώστε να ανα­βιώ­σουν όσα έλα­βαν χώρα από την στιγ­μή που ο Κωστό­που­λος βρέ­θη­κε στον επί­μα­χο πεζό­δρο­μο μέχρι τη δρα­μα­τι­κή του πτώση .

Στην διά­θε­ση των παρα­γό­ντων της δίκης είναι το βιντε­ο­λη­πτι­κό  υλι­κό που κατα­γρά­φη­κε από την οδό Γλάδ­στω­νος και από όσα έγι­ναν όταν εγκλω­βί­στη­κε εντός του κοσμη­μα­το­πω­λεί­ου ο Ζακ Κωστό­που­λος. Το επί­μα­χο υλι­κό από την αρχή, κατά την πρώ­τη συνε­δρί­α­ση, συμ­φω­νή­θη­κε με την Πολι­τι­κή Αγω­γή και την Υπε­ρά­σπι­ση ότι θα αξιο­ποι­η­θεί ώστε να έχουν οι δικα­στές και οι παρά­γο­ντες πλή­ρη αντί­λη­ψη για όσα έγι­ναν στην οδό Γλάδ­στω­νος και την θέση που είχαν κατη­γο­ρού­με­νοι και θύμα στον χώρο, αλλά και προ­κει­μέ­νου επ’ αυτού να μπο­ρούν να εξε­τα­στούν αυτό­πτες μάρτυρες.

Εκτός της δικα­στι­κής αίθου­σας και σήμε­ρα θα βρί­σκο­νται δεκά­δες φίλοι και μέλη οργα­νώ­σε­ων διεκ­δι­κώ­ντας “δικαιο­σύ­νη για τον Ζακ/ZackieOh”

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο