Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ: Παζάρια για το μεταναστευτικό και ομοφωνία για την αντιλαϊκή επέλαση

Με το Μετα­να­στευ­τι­κό ψηλά στην ατζέ­ντα συνε­χί­ζε­ται και σήμε­ρα στις Βρυ­ξέλ­λες η Σύνο­δος Κορυ­φής της ΕΕ, καθώς τα επι­τε­λεία της ΕΕ και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων βρί­σκο­νται σε πυρε­τώ­δεις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το Νέο Σύμ­φω­νο της ΕΕ για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Άσυ­λο, που σημα­το­δο­τεί την παρα­πέ­ρα έντα­ση της κατα­στο­λής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Στο επί­κε­ντρο των παζα­ριών για το Νέο Σύμ­φω­νο Μετα­νά­στευ­σης βρί­σκο­νται: Ο μηχα­νι­σμός των μετε­γκα­τα­στά­σε­ων (του­λά­χι­στον 30.000 κάθε χρό­νο) και της λεγό­με­νης «υπο­χρε­ω­τι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης», «κοστο­λο­γώ­ντας» την ανθρώ­πι­νη ζωή των ξερι­ζω­μέ­νων «20.000 ευρώ το κεφά­λι», ως απο­ζη­μί­ω­ση από τις χώρες που δεν απο­δέ­χο­νται τις μετε­γκα­τα­στά­σεις και με τις χώρες υπο­δο­χής να ανα­λαμ­βά­νουν την ευθύ­νη «αυστη­ρής» φύλα­ξης των «ευρω­παϊ­κών συνό­ρων», δηλα­δή ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στο­λή. Ο δια­χω­ρι­σμός των αιτή­σε­ων ασύ­λου, με προ­δια­λο­γή των ξερι­ζω­μέ­νων και fast track δια­δι­κα­σί­ες ασύ­λου μέσω της λεγό­με­νης «δια­δι­κα­σί­ας των συνό­ρων», ενό­σω οι ξερι­ζω­μέ­νοι θα βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι σε υπερ­δο­μές — φυλακές.

Η μεγα­λύ­τε­ρη «ευε­λι­ξία» των κρα­τών — μελών για τον καθο­ρι­σμό των «ασφα­λών τρί­των χωρών», με τις οποί­ες θα μπο­ρούν να συνά­πτουν ακό­μα και συμ­φω­νί­ες για τη μετα­φο­ρά των αιτού­ντων άσυ­λο και προ­σφύ­γων σε αυτές, όπως η αντί­στοι­χη βάρ­βα­ρη συμ­φω­νία της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας με τη Ρουά­ντα. Μια τέτοια εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται στα σκα­ριά, όπως φαί­νε­ται, με την Ιτα­λία και την Τυνη­σία.

Σύμ­φω­να με τα όσα διέρ­ρευ­σαν μετά την πρώ­τη ημέ­ρα, η Πολω­νία, με την υπο­στή­ρι­ξη της Ουγ­γα­ρί­ας, μπλο­κά­ρουν την έκδο­ση κοι­νού ανα­κοι­νω­θέ­ντος απαι­τώ­ντας να ανα­θε­ω­ρη­θεί ο μηχα­νι­σμός των μετε­γκα­τα­στά­σε­ων, καθώς οι δύο χώρες αρνού­νται να δεχθούν πρό­σφυ­γες στο έδα­φός τους, αλλά και να κατα­βάλ­λουν χρη­μα­τι­κές αποζημιώσεις.

Η Πολω­νία, και η Ουγ­γα­ρία δεν υπο­στή­ρι­ξαν την πρό­τα­ση πριν από τρεις εβδο­μά­δες, αλλά μειο­ψή­φη­σαν. Τώρα απαι­τούν η υπο­δο­χή αιτού­ντων άσυ­λο να γίνε­ται σε εθε­λο­ντι­κή βάση, σύμ­φω­να με έγγρα­φα που περι­ήλ­θαν σε γνώ­ση του Γερ­μα­νι­κού Πρακτορείου.

Σύμ­βου­λος του ούγ­γρου πρω­θυ­πουρ­γού Βίκτορ Όρμπαν ανέ­φε­ρε αργά το βρά­δυ χθες Πέμ­πτη μέσω Twitter ότι «το πολω­νο-ουγ­γρι­κό δίδυ­μο μάχε­ται και αντι­στέ­κε­ται μαζί».

Ομοφωνία για την αντιλαϊκή επίθεση

Ξεχω­ρι­στή θεμα­τι­κή του Συμ­βου­λί­ου ήταν και η Οικο­νο­μία, εξε­τά­ζο­ντας «την πρό­ο­δο όσον αφο­ρά την εφαρ­μο­γή προη­γού­με­νων συμπε­ρα­σμά­των σχε­τι­κά με τη βιο­μη­χα­νι­κή πολι­τι­κή της ΕΕ, την ενιαία αγο­ρά και τη μακρο­πρό­θε­σμη αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και παρα­γω­γι­κό­τη­τα της Ευρώπης».

Κυβέρ­νη­ση ΝΔ: Μεγα­λώ­νει κατά 80 χλμ τον φρά­χτη στον Έβρο για την ανά­σχε­ση των ροών των ξεριζωμένων

Ζητού­με­νο, σύμ­φω­να με τα σχε­τι­κά κεί­με­να της Συνό­δου, είναι να εντο­πί­σουν «τρό­πους για την οικο­δό­μη­ση μιας εύρω­στης και ανθε­κτι­κής στις μελ­λο­ντι­κές εξε­λί­ξεις οικο­νο­μί­ας», με «ολο­κλή­ρω­ση της ενιαί­ας αγο­ράς, ιδί­ως όσον αφο­ρά τον ψηφια­κό τομέα και τις υπη­ρε­σί­ες», επί­σης με «τρό­πους ενί­σχυ­σης της οικο­νο­μι­κής ασφά­λειας και ανθε­κτι­κό­τη­τας» στον αντα­γω­νι­σμό της με άλλα κέντρα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο